Lansarea monografiei-album despre Catedrala Veche din Arad
În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918, organizate de către Parohia Arad-Centru, în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, a avut loc, zilele trecute, lansarea monografiei-album intitulată Catedrala Ortodoxă Veche – centru spiritual-liturgic și misionar-cultural al Aradului.
La manifestare au fost prezenți Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Episcop-vicar Emilian Crișanul, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, dr. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoții slujitori din municipiul Arad, membrii Consiliului parohial, distinși invitați și oficialități din oraș, precum și credincioșii parohiei.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a transmis salutul președintelui Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și a subliniat importanța evenimentului, precum și buna colaborare dintre UVVG și Arhiepiscopia Aradului.
Prezentarea volumului a fost făcută de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei care în cuvântul său a subliniat: prezentul volum reprezintă o trăirea aievea a istoriei Catedralei Vechi, mai ales prin pozele și documentele cuprinse în monografie, o concretizare a icoanei celor care au fost. Istoria parohiei nu se rezumă doar la o înșiruire de date ci este plasată în contextul social și cultural al vremii, ceea ce oferă o integrare a acestei parohii în contextul general al istoriei locului și al țării, a apreciat Înaltpreasfinția Sa.
A urmat cuvântul autorilor, apoi intervențiile din sală, între care amintim pe pr. dr. Vasile Pop și pr. dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei. Monografia cuprinde texte, imagini şi documente prin care este ilustrată istoria Catedralei Vechi din Arad, precum şi contribuţiile de excepţie ale ierarhilor, preoților slujitori și intelectualilor vremii la păstrarea și afirmarea identității de neam și credință a românilor din aceste părți de țară.
Întregul eveniment s-a bucurat și de un moment artistic prin interpretarea Baladei pentru vioară, de Ciprian Porumbescu, de către Ilinca Sîrbu și recitarea poeziei Doina, de Mihai Eminescu, de către prof. drd. Sorin Săplăcan, precum și interpretarea a trei cântece patriotice: Nu uita că ești român; Noi suntem români, solist stud. Ștefan Muț și Treceți batalioane române Carpații, de către Corul bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad, condus de arhid. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean.
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)