marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Lansare de carte și dezbatere privind tema regionalizării, la Bibliotecă

  de Special Arad | 12 martie 2024, 4:51 PM | Cultură

  0

  Vineri, 15 martie 2024, începând cu ora 12:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad va găzdui lansarea volumului coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, apărut la Editura Polirom din Iași.

  „Cartea de față este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?”, afirmă coordonatorii volumului ce reunește 10 studii pe tema regionalizării scrise din perspectivă economică, istorică, geografică, lingvistică, etnografică, politică, militară, a dreptului constituțional, a organizării teritoriale din țările Uniunii Europene.

  Alexandru L. Cohal, lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. A urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Este vicepreședinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

  Dorin Dobrincu, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

  George Țurcănașu, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fost cercetător la ENS LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

  Evenimentul, organizat de Mișcarea pentru dezvoltarea Moldovei și Editura Polirom, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Consiliul Județean Arad, Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Arad, Asociația „Arad – Trecut, Prezent și Viitor”, va include și o dezbatere privind tema regionalizării, la care vor participa Sorin Bulboacă, Sebastian Bunghez, Basil Mureșan, Marius Țiu, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu și George Țurcănașu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.