duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La Mulți Ani, arădeni, și vedeți când drumu’ o ia într-o parte!

  de E. Nola | 31 decembrie 2018, 9:48 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  4

  Acuma, chiar dacă am devenit ardeleni mai mult după 1918, până atunci pendulând între părțile ungurești Crișana și Banat, trăsătura cea mai cunoscută și atribuită ardeleanului, lentoarea cu care se apucă de toate, ne caracterizează pe deplin.

  Cu vârf și îndesat, zic eu, ilustrând ideea cu imaginea căruței pline care vine de la câmp.

  Căruța sau mașina, asta conteaza mai puțin, așa cum și-a dat seama și ardeleanul din banc, știți cela care a întrebat, da, mă, Ioanie, cum ați făcut accidentu cela? Noa, i-a răspuns acesta, să-ți spun: noi meream drept-nainte, p-urmă drumul a luat-o la stânga și noi tăt drept-nainte nie-am dus.

  Și uite așa, încet, domol de tot, mergem înainte, trecem de Crăciun și ne pregătim de noul an, riscând nu de puține ori să ne dăm seama cam târzior cum drumul o ia la stânga sau la dreapta, contează mai puțin, din moment ce noi tăt înainte vrem.

  Trece și anul acesta, îl lasăm în urmă fără prea multe regrete, cel puțin dacă vârsta ne permite, asta este: de la un număr de ani în sus îti pare rău de fiecare pe care îl pierzi, indiferent dacă ți-a plăcut sau dimpotrivă. Cei tineri însă vor doar înainte, se bucură de orice schimbare, în fond așa mai apare o speranță nouă în schimbarea în bine a lucrurilor.

  Noi, arădenii, stând așa, fără să cujetăm prea tare și mult, nu mai așteptăm nici minunea, în fond de cel puțin 15 ani nu se întâmplă nimic în jurul nostru, mai ales că ceea ce se întâmplă este mereu în jurul lor. Că e vorba de Oradea sau Timișoara mai treacă-meargă, treaba devine mai rușinoasă atunci când e vorba chiar de Arad, aici unde nu se mai întâmplă de o vreme nimic fără vreun studiu de fezabilitate cu privire la trecerea interesului public în propriul lor buzunar.

  Nu dorim să trezim amintiri neplăcute din anul care a trecut, cu toate acestea e de menționat că am continuat neabătut pe drumul început acum 15 ani: măcar un eșec răsunător pentru fiecare an care trece! Anul acesta, din care tocmai consumăm lejer ultimele ore, am reușit să nu instalăm de Centenar Monumentul Marii Uniri, așa cum amu doi ani am reușit să pierdem calculat și inteligent pentru Timișoara titlul de Capitala Culturala Europeană în anul 2021.

  Adică, încă doi ani și Timișoara va deveni ceea ce noi nu vom deveni în veci amin, nu de alta, dar am reușit în anii care au trecut să pierdem și alte oportunități, hai să nu le mai înșirăm că ne apucă plânsul și totuși diseară e Revelionu!

  images 2

  De altfel, anul la Arad se termină cel puțin sumbru, asta dacă ne amintim că acum două zile a fost condus pe ultimul său drum cel care a fost o figură determinantă, chiar un simbol al Aradului în ultimele trei decenii.

  Un simbol nu neapărat luminos, așa cum aflăm din articolul superb (S-a dus și rectorul Ardelean) al arădeanului nostru pripășit universitar pe la Oradea, Mihai Maci, cel care realizează un portret corect și nuanțat defunctului, fără să intre în alte amănunte.

  Nu intrăm nici noi deocamdată, în fond odată e Revelion într-un an – foarte precis de două ori, odată în 1 Ianuarie și pe urmă la 31 Decembrie – chiar dacă ecoul a ajuns deja până în Prahova – vorbim de ecoul articolului lui Mihai Maci –, tulburând vestitele ape limpezi până și acolo.

  images 1

  Insistăm în incheiere pe singurătatea unui alergător de cursă lungă, este vorba, desigur, de omul nostru din Brad, viitor om al nostru de la Bruxelles, cel care la înmormântarea rectorului Ardelean părea foarte singur, izolat în propriile gânduri, proiecte și speranțe.

  Izolat, da, dar nu rupt de realitate, în fond Domnia Sa, chiar dacă și-a luat o diplomă serioasă de la Politehnica din Timisoara, nu a rezistat tentației de a preda la Goldiș ceva deontologie sau pe aproape, având în vedere apetența tuturor celor care ocolesc magazia să strige primii: hoții!

  A și spus câteva cuvinte la microfon la catafalc, după care s-a închis din nou în sine și în speranțele sale, subalternii, în frunte cu Cionca și Bibarț, gravitând în jurul său precum puii în jurul cloștii cu ouăle de aur. Superior și rece, atent însă la tot ce mișcă și fotografiază, privirea sa, studiat imperturbabilă și rece, mărturisea parcă o liniște și o convingere mai nouă: a rămas singur pe câmpul de luptă arădean după dispariția celui care, chiar dacă controversat și șoptit, a însemnat în ochii străinilor Aradul în ultimii 25 de ani.

  48967490 2397926926903083 1677132794343456768 o

  Și chiar dacă rectorul a fost înmormântat cu onoruri militare, oarecum inedit, dar cu atât mai semnificativ, să nu uităm că și primarul e de rang înalt în rezervă, nemaivorbind de faptul că, în cazul său, până la onoruri militare mai este timp destul.

  Revenind de unde am pornit, încercând să închidem bucla, să rețineți că cele mai mari porcării în politică se fac în perioada sărbătorilor de iarnă – nu degeaba s-a întâmplat ce s-a întâmplat în 1989 de Crăciun – ei, cei pe care i-am ales din plictiseală, mizând pe lipsa de atenție a bizonului electoral prins, între nevastă și copii, în cumpărături, consumații și voie bună cu orice preț.

  glume cu ardeleni

  Nu vă lăsați, deci, deturnați, țineți-o drept înainte indiferent de curbă, citiți-ne așa cum ne-ați citit și până acuma și să nu uitați să susțineți, chiar și contra cost, ultimele redute ale presei independente!

  Nu de alta, dar puteți să fiți siguri în continuare: chiar dacă nu o vom putea spune direct în față, o vom combina noi cumva, precum ardeleanul din poveste.

  Vă așteptăm!

  Până atunci, La Mulți Ani!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.