luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Klaus Iohannis: „Victor Ponta nu va merge niciodată la un summit al Consiliului European!”

  de - | 23 septembrie 2015, 5:44 PM | Naţional

  0

  Criza imigranţilor va fi tema principală a summitului de urgenţă al UE de astăzi, la care participă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a susținut o conferință de presă în care a adus explicații pe tema cotei de refugiați repartizată României marți, după Consiliul JAI.

  Președintele României a spus că își va exprima nemulțumirea, la summitul de urgență al UE, față de modul în care s-a luat decizia, marți, la Consiliul JAI – prin majoritate calificată și nu prin consens, cum se obișnuia. Însă, a precizat șeful statului, chestiunea cotelor de refugiați este un subiect închis, care nu mai are cum să fie modificat, chiar dacă au apărut voci care au spus că vor contesta decizia Consiliului JAI, scrie Digi24.

  „Decizia nu are nevoia de validare în Consiliul European. Vom aștepta rezultatul contestărilor și vom vedea”, a spus președintele.

  „Regretăm și eu regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, s-a luat prin vot majoritar. Această împărțire matematică nu ține cont de factori importanți. Eu nu cred că împărțirea cotelor obligatorii rezolvă problema refugiaților”, a spus președintele.

  El a subliniat că România nu este împotriva primirii de refugiați, ci susține în continuare principiul cotelor voluntare, în funcție de capacitățile fiecărei țări.

  Cu toate acestea, a recunoscut Klaus Iohannis, în realitate, numărul de refugiați care îi revine României nu este mare, cu atât mai mult cu cât se va face eșalonat, pe o perioadă mare de timp, de până la doi ani. „Recomandarea mea către Guvern este să găsească modalitățile cele mai bune pentru a gestiona acest număr de refugiați”, a declarat președintele, potrivit Digi24.

  Klaus Iohannis a mai spus că deocamdată nu există la nivel european o procedură de selecție a refugiaților și așteaptă clarificări în acest sens. Klaus Iohannis a explicat că summitul de urgență de miercuri va fi consacrat discutării unor chestiuni mai profunde legate de refugiați – chestiuni financiare sau cum pot fi prevenite pe viitor alte valuri de refugiați.

  România, a menționat Klaus Iohannis, se așteaptă să primească alocări bugetare de 6.000 de euro pentru fiecare refugiat primit.

  Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migrației, a mai anunțat Klaus Iohannis.

  Întrebat, ulterior, dacă a luat în calcul o eventuală delegare a lui Victor Ponta la summitul UE, președintele a spus răspicat, aluzie și la problemele cu justiția pe care le are șeful Guvernului: „Acest premier nu va merge niciodată la un summit al Consiliului European!”. Klaus Iohannis a calificat drept „fundamental deplasată” o declarație a lui Victor Ponta care se exprimase în acest sens.

  Sursa: Digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.