sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legile Educației

  de - | 4 iulie 2023, 7:44 PM | Educaţie | Naţional

  0

  (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

  Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, 4 iulie, decretele de promulgare a Legilor Educaţiei. La ceremonia organizată la Palatul Cotroceni pentru promulgarea celor două acte normative – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior – au participat aproximativ 120 de persoane, potrivit Agerpres.

  „Legile îşi propun să rezolve cerinţele sistemului de educaţie şi să încurajeze calitatea actului educaţional”, a spus Iohannis.

  Președintele a spus că noile legi ale educației urmăresc să rezolve carențele actualului sistem de învățământ, încurajând creșterea calității actului educațional, acordarea de sprijin și respect cadrelor didactice, sunt promovate investiții, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranța elevilor.

  Legea învățământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenței școlare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului școlar și promovării sportului. Pachetul legislativ va transforma experiența elevilor, care vor avea trasee educaționale personalizate nevoilor proprii și vor fi susținuți să învețe în cel mai potrivit mod pentru ei, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcțional.

  Legea învăţământului preuniversitar prevede că învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.

  Conform legii, grupa mică din învăţământul preşcolar devine obligatorie începând cu anul şcolar 2030 – 2031; admiterea la liceu şi Evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se vor desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024; examenul de Bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025 – 2026.

  Citește mai mult pe edupedu.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.