Kinema ikon a început anul 2020 cu programul R.A.B.L.A. (Random Archives & Basic Loop Activators) | Foto

  de [email protected] | 3 februarie 2020, 12:20 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Proiectul nu are nimic de-a face cu achiziții sau schimburi de mașini vechi și noi, cu toate că afișele primelor două evenimente kinema ikon din 2020 foloseau o imagine conexă și cvasi-pitorească cu un cimitir de mașini, iar absolut întâmplător, proiectul unuia dintre artiști (Alex Halka) se numește chiar „Tesla Echo TapeX v2”. Dar titlul „R.A.B.L.A. (Random Archives & Basic Loop Activators)” e o invenție pură pentru acest articol, nu a fost menționat deloc nici joi, nici vineri, în sala mică a cinematografului Arta sau în sala kinema ikon a Muzeului de Artă, acele evenimente numindu-se „Ne Vedem Joi / subsol16” și „In Good Company / Warm Up”. Deci care-i faza?

  Kinema ikon tocmai a intrat în faza semi-centenară, în 2020 sărbătorește 50 de ani de existență. Se anunță așadar multe evenimente cu această tematică aniversară, iar pentru început, în ianuarie s-a focusat pe vechii și noii colaboratori ai tutelei.

  Într-o nouă ediție „Ne Vedem Joi”, în sala mică a cinematografului Arta, lumina reflectoarelor s-a pus din nou pe tinerii liceeni care își experimentează talentele artistice în stilul caracteristic de bază kinema ikon. Caracteristic, adică o revenire la prima preocupare a tutelei: filmul artistic experimental… și totuși, acum se simte un stil inevitabil nou într-o oarecare măsură, remarcându-se influența spiritului adolescentin, a stilului de viață al Generației Z. Sub genericul„Subsol16”, tinerii artiști Cătălin Alb, Andreea Gugescu, Bogdana Knapik, Mădălina Sirban, Deborah Nagy și Maria Haiduc au prezentat filmulețe realizate de ei, explorând teme fictive și imortalizând, de asemenea, secvențe din viețile lor (școala și vacanța servind ca laitmotive firești).

  În a doua seară, vineri (31 ianuarie), în sala kinema ikon a Muzeului de Artă s-a marșat din nou pe o supradoză de proiecții și difuzări ale unor filme de arhivă ale evenimentelor kinema ikon din anii trecuți, reiterând o colaborare colectivă virtuală. Artiștii ale căror lucrări au fost „reexpuse” au fost echipele KF, CitiZenit, MODULAB, subsol16 (tinerii menționați mai sus, precum și alți colegi de-ai lor), L’ENE, Thea Lazăr, Taietzel Ticalos, Larisa Crunțeanu, Bogdanator, gH, reVoltaire, Adrian Ganea și Alex Halka, ultimii doi venind, totuși, cu două proiecte noi. Adrian Ganea cu o animație randată 3D numită „Cadmus Sowing Dragon’s Teeth”, iar Alex Halka cu un proiect analog-audio, un sample încetinit al sunetului produs de o mașină electrică Tesla (sau, cel puțin, se poate interpreta și așa. De fapt e vorba de un casetofon sub forma unei mașini care transmite pe magnetofon sunetul care capătă un delay prin înregistrare și ștergere – sunt două casete cu diferite loop-uri). Acesta a servit și ca un fundal sonor pentru întreaga expoziție.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.