Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic din Huși

  de Special Arad | 7 august 2019, 8:19 AM | Naţional

  0

  Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși. Imaginile video, posibil ilustrative pentru faptele penale ale episcopului Onilă, au acționat ca monedă de schimb în bătălia pentru supremație a multiplelor grupuri de influență din proximitatea acestuia, toate interesate în extragerea de beneficii materiale și profesionale, scriu jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Vlad Stoicescu de la proiectul independent “Să fie lumină”

  Cornel Onilă a condus între 1999 și 2017 una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Hușilor. Înființată în urmă cu 420 de ani, dizolvată în perioada comunistă și reapărută în 1996, structura eparhială și-a organizat după reînființare și o școală teologică – Seminarul Ioan Gură de Aur din Huși – prin care au trecut sute de elevi.

  Școlit pe afară și întors în România cu gânduri de mărire, Onilă este tuns în monahism în a doua jumătate a anilor 1990 și arde etapă după etapă în devenirea sa clericală. Anul 1999 îl găsește membru în Sfântul Sinod al BOR, cu numele de monah Corneliu Bârlădeanu, în calitate de episcop-vicar al Hușilor (funcție în care este confirmat prin decret prezidențial, primind rang de demnitar de stat).

  Zece ani mai târziu, Bârlădeanu devine arhiereu (episcop) „plin” al locului. În tot acest timp se preocupă îndeaproape de viața seminarului din Huși, mânat – în mai multe cazuri – de intenții obscure, contrare moralei, legilor canonice și chiar prevederilor legale, scriu jurnaliștii “Să fie lumină”. Deceniul de domnie episcopală al Preasfințitului Corneliu a fost marcat profund de zvonul existenței unor filmări compromițătoare care îl surprindeau pe ierarhul BOR de la Huși întreținând relații sexuale cu elevi din seminar.

  Prima înregistrare video a fost realizată în toamna anului 2007. Între timp, au mai fost produse și altele. Între 2009 și 2017, conținutul filmărilor a devenit piatra de temelie a vieții bisericești din județul Vaslui, arată o amplă documentare “Să fie lumină”, în cadrul căreia au strâns informații și fapte șase reporteri, vreme de aproape un an.

  Citește întreaga investigație pe safielumina.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.