marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  InclusivJurnalistul Lucian Valeriu, hărțuit de prefectul Stoian. Special Arad se solidarizează cu ziaristul și condamnă comportamentul Puterii

  de Redacția Special Arad | 26 iulie 2020, 7:09 PM | Special

  24

  Nu este vorba despre faptul că fostul nostru coleg, actualmente la Critic Arad, este cunoscut pentru stilul său contondent, tributar jurnalismului gonzo.

  Nici măcar despre faptul că este printre jurnaliștii arădeni cei mai incisivi, un adevărat reporter de investigație care merge până la capăt indiferent de consecințe.

  Este vorba înainte de toate de faptul că un reprezentant al administrației publice nu are voie să se folosească de puterea sa pentru a intimida într-un fel sau altul un jurnalist.

  Din câte am aflat de pe FB și chiar din Critic Arad, prefectul Stoian a dat în judecată Critic Arad pentru faptul că acesta l-a numit, într-un pamflet semnat de Lucian Valeriu ”căcat cu servietă”. În prima instanță, prefectul a pierdut, din câte se pare pregătește recursul, dar a mai făcut ceva după cum ne spune Lucian Valeriu în postarea sa de pe FB: a cerut datele personale ale acestuia de la Poliție.

  Este cât se poate de evident că este vorba de manevrele unui om care nu prea înțelege ce înseamnă să fii funcționar public într-un stat de drept, încercând așa cum crede el că se poate și la cât îl duce mintea să bage pumnul în gura jurnalistului recalcitrant.

  Contează mai puțin dacă jurnalistul are dreptate sau nu, contează și mai puțin dacă ne place sau nu stilul său, problema este modul în care prefectul Stoian crede că se poate folosi de funcția sa vremelnică.

  Special Arad se declară solidar cu jurnalistul Lucian Valeriu așa cum s-ar solidariza cu orice coleg amenințat de putere și condamnă fără drept de apel comportamentul prefectului Stoian.

  Până la urma urmei este vorba aici de libertatea presei!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Tot din presa locala am aflat ca prefectul nu este la prima iesire de acest fel. Este greu de crezut ca daca intr-o viata nu a avut timp sa invete cate ceva despre democratie o va face acum. Responsabilitatea cea mai mare nu o au persoanele incompetente care ocupa aceste functii ci persoanele care ii numesc in aceste demnitati publice.Sa speram ca aradenii vor sanctiona la vot pe cei care au astfel de comportamente deviate.

   +16 voturi
   +1
   -1
  2. Degeaba votam noi că partidele și puterea fac ce vor in tara asta ei pun pe cine vor ei în funcți sa poată să îi manipuleze cum vor de-aia ajung in funcți fie ele publice sau la conducerea unor instituții tot felul de incompetenți.
   Așa că stați liniștiți că aceste lepre nu își pierd funcțiile că un jurnalist scrie despre matrapazlâcurile ce le fac ei doar au curs râuri de cerneală sau mai nou tastaturi stricate de cate sau scris despre ei .
   Eu nu mai am nici o speranță cu acești politicieni fara coloana vertebrală și fara morala mai au bunul simt să își pună cenușă în cap sa plece sa nu mai conteze doar ciolanul sau scaunul călduț al funcției publice .

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Decât servieta cu căcat, nu e mai bine căcat cu servieta? Revenim, cât dreaqu mai suportam asemenea incompetenți? Și cât mai suportam sa ne spună fifor, ca ne vrea binele, pe dna Geani sa ne dicteze primarul, și pe toți ceilalți care ne jefuiesc an de an cu votul nostru pe care îl dam în schimbul promisiunilor… Vote #anpreuna pt arad

   +7 voturi
   +1
   -1
  4. Prefectul Stoian in urma cu putin timp, a “retinut” ca sa nu zic sechestrat niste colege de la S.J.A ca sa “isi tina gura” si le-a luat telefoanele cu forta, amenintandu-le , injurandu-le si urland la ele .Acesta este domnul prefect Stoian, nu mai era mult si le batea.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Dl Prefect Stoian nu face parte dintre preferații mei și este bine dacă cineva îl critica (pe drept ) Dar a numi pe cineva ” căcat cu servieta ” este ceva sub nivelul până la care eu pot coborâ . Este jenant și total lipsit de bun simț. In rest feceti ce TREBUIE să faceti .

   --5 voturi
   +1
   -1
  6. D-le Lucian Valeriu, cu tot respectul, modul in care scrieti nu este unul profesionist. Si nu e vorba de continut ci de forma. Daca doriti respect si apreciere ar trebui sa scrieti intr-un mod care sa impuna acest lucru.
   In general scrierea dvs este una care atrage persoane de joasa speta pentru ca foloseste un limbaj comun cu acestea.
   Chiar daca aveti dreptate, modul in care scrieti pe mine personal (si nu am pretentii ca sunt o somitate) ma face sa inchid articolul imediat ce incep sa citesc mizeriile pe care le asterneti pe hartie.
   Ati fi mult mai credibil si de impact daca v-ati exprima intr-un mod decent.
   Pastrati-va modul in care va exprimati doar daca doriti sa va adresati betivanilor, golanilor, drogatilor, jegurilor umane….
   Cu respect….

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Scriitura pe care o practic adreseaza tuturor CATEGORIILOR DE OAMENII – indiferent de ce carti citesc, daca citesc, daca sunt infractrori, politisti, tractoristi sau cosmonauti. Sa stii ca noi, astia care citim de la 4 ani, am trecut prin Kafka la 12 ani, prin Borges la 14 si prin Kant la 20, in general injuram. Citim Marchizul de Sade, Henry Miller si Jacques Derrida, Roland Barthes, Michel Foucoult si Wittgenstein. Avem, facultatea de innebunit pe Heidegger (stiu, neacreditata) si tatuaje interioare cu Nietzsche… iar dintre toti cititorii, cei mai mult ii respectam pe vagabonzi… rupandu-ni-se de parerile pudicilor si ignorand total pocaitii si limbajul de lemn! 🙂

    +8 voturi
    +1
    -1
    • De injurat puteti sa injurati cat doriti in particular, in public, dar prin viu grai, fata in fata cu cel caruia ii adresati acele minunate cuvinte.
     Intr-o publicatie care se respecta, nu prea se potriveste un astfel de limbaj. Dar probabil nu va respectati nici pe dvs, nici pe cititori….
     Se vede ca nu v- a ramas nimic din cartile pe care spuneti ca le-ati citit, asta in cazul in care e asa cum spuneti….
     Oamenii, indiferent de statutul lor social si de scoala, studii, trebuie sa fie oameni ! Din punctul meu de vedere pt a intra in aceasta categorie bunul simt si corectitudinea sunt primordiale.
     Va doresc mult succes in continuare!

     +2 voturi
     +1
     -1
    • Stimate domn, cred ca ati ramas cu sechele, echimoze (psihice) va mai tatueaza prin locuri intime (inca) viata. Dar exista tratament! Daca dvs aveti un limbaj atat de „elegant” de ce pocaitii nu pot avea un limbaj de lemn? Apropo, lemnul e mai „de durata” decat rahatul. Sa va explic? Si inca ceva, nu sunteti singurul care ati citit, din fericire unii am si prins ideea, de prin carti zic! Si eu ii respect pe vagabonzi, pe „aia” autentici, nu pe „ciuriburi” tatuati si nu marcati. Nici mie nu mi place de individul asta, dar si atitudinea dvs lasa olecuta de dorit. Zi buna

     0 voturi
     +1
     -1
   • Domnule anonim, va asigur ca îmi respect atât cititorii cât și propria persoana intr-atât de sincer și Atașat încât îmi permit sa nu ii mint… chiar dacă pe unii ii doare. Eu nu sunt ziaristul care scrie de pe fotoliul de catifea al stăpânitorilor redactorilor: ei sun cel care scrie din moloz, din pivnițe, din birturi și pușcării și nu dau doi bani pe pudici ca Dvs… îmi propun sa aduc in rândul cititorilor de presa clasa pe care Dvs o jigniți cu apelative de cacat… Nu ma interseaza restul de 50 de cititori, care vin la lansări de cărți pe care nu le citește nimeni!
    Bafta la lecturi va doresc!

    0 voturi
    +1
    -1
  7. Are dreptate Bogdan. Nu iau apărarea d-lui Stoian, dar ceea ce face L.Valeriu știm cu toții că nu e jurnalism, nici măcar ”gonzo”, și asta ar trebui să o știe și redacția Special Arad. Care ar fi „abuzul” lui Stoian ? Acela de a fi îndrăznit să îl dea în judecată ? Acela de a-și exercita un drept, dreptul de a nu fi jignit? Să înțelegem că liberul acces la justiție e limitat în asemenea cazuri?

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Cititi mai atent textul.
    Acolo e foarte clar care e vina: nu ca l-a dat in judecata, este dreptul lui, ci ca a intervenit la politie, cerandu-le datele lui Valeriu.
    Asta deja este interventie și intimidare…
    Si inca ceva, nu inseamna ca daca nu-ti place cineva, nu-i sari în ajutor daca il vezi in dificultate, expus capriciilor unei puteri idioate.
    Nu e vorba aici de Valeriu si Stoian, ci de presa și putere.

    +10 voturi
    +1
    -1
  8. Nimic nu clintește soarta arendașilor în condițiile în care proprietarii iobagi nu au dreptul să le rezilieze contractele. Ar putea presa să articuleze ceva coerent și efectiv …. dar nici măcar nu știu că pot și cei care intuiec că pot cred că trebuie să ceară voie.
   Nie mi se pare că în lumea presei tăcerea este noua strategie. Botnița, tăcerea, frica, ura și nemernicia sunt în trend. Pe cale de consecință milițienii torționari sunt priviți ca fiind apărători haștag.
   Prin tăcerea și lipsa de atitudine, prin necunoașterea mecanismelor voi cei mai tăcuți și mai obedienți de presă vă băgați proprii copii într-o carantină imbecilă. Viitorul este cu botniță cool. Viitorul ăsta care nici măcar nu mai merită trăit, o greață pentru cei care vor să fie liberi, este opera complicității jurnaliștilor fomiști și ratați și așa, pe nesimțite sistemul vindicativ de voi girat vine și vă arată și vouă pulanul instituțiilor de forță.
   Este unul din momentele în care sunteți puși să alegeți între a fi jurnaliști, bipezi și râme de partid.

   0 voturi
   +1
   -1
  9. Aștept o asociere minimă și necesară între prefect și cei care-l susțin, care l-au promovat, care l-au girat și care, într-o lumă normală (România normală!?), ar trebui să fie răspunzători în solidar.
   Care este punctul de vedere al PNL?
   Care este punctul de vedere al celor din conducerea PNL?
   Care este punctul de vedere al guvernerului?
   Nimeni nu răspunde?
   În condițiile în care prefectul este instituția care asigură avize de legalitate eu, dacă aș fi ziarist, aș pune o întrebare pe 544/2001 inclusiv instituției prefectului, privind legalitatea demersului prefectului și dacă nu primesc răspuns în termenul legal de 10 zile să solicit instanței obligarea instituției la formularea unui răspuns.

   +1 voturi
   +1
   -1
  10. Dragnea este la bulău pentru abuz în serviciu, pentru și-a folosit influența și autoritatea derivată dintr-o funcție publică pentru a determina pe cineva să facă ceva ilegal.
   Stoian, de pe poziția prefect, a solicitat unei alte instituții să furnizeze informații, eventual compromițătoare de care avea nevoie pentru a-și susține cazul în fața instanței.
   Niște naivi, poate, și-ar dori să vadă cum funcționează justiția ”independentă”.
   Câte plângeri penale au depus jurnaliștii solidari din gură? Câte solicitări de luare de poziție către aceia care ar trebui să se simtă responsabili?

   0 voturi
   +1
   -1
  11. … un OM a carui valoare cu greu va fi egalata in presa aradeana post-decembrista.Un om cu o critica detaliata si obiectii serioase impotriva curentului ca puterea politica este “esentialmente” neingradita si asa vrea sa ramana.Acest ziarist a incercat sa ne spuna tuturor ca cei care detin puterea nu au dreptul sa faca ce vor cu ea.A luptat ani de zile impotriva acestei “suveranitati neingradite”, a luptat sa deschida ochii unei societati perimate care nu a inteles nimic in 30 de ani: singura problema ramasa si nerezolvata este: cui dam puterea, pe ce maini trebuie sa ajunga aceasta putere?Chiar si cel mai mare tiran are nevoie de securistii, jandarmii, scutierii si calaii sai, despre ce vorbim aici? A incercat sa ne faca sa intelegem ca aceasta putere neingradita are limitele ei, ca cei care sustin sistemul corupt sunt parte a aceluiasi organism devorator de adevar, dreptate si bunastare; ne-am impotrivit noi oare ororilor ultimilor 30 de ani?Avem aici in Cetate un OM care de-alungul anilor a privit rezultatul multor scrutine “democratice” ca pe o expresie concludenta a “ceea ce este drept” – un asemenea OM, desi a acceptat decizia majoritatii, impotriva credintelor si valorilor lui, se va simti intotdeauna LIBER sa o combata si sa scrie asa cum crede el.Traim vremuri in care jurnalisti ca el dau piept cu realitatile acestei societati bolnave, vremuri in care un om normal poate sa asiste la lichidarea institutiilor care se doreau odata democratice; asistam la o escaladare a tiraniei fara margini, dar asta nu inseamna ca nu mai exista pe acest taram al plangerii oameni care sa ramana verticali si care sa lupte impotriva tiraniei, hotiei si minciuni.Ei sunt cei, foarte putini, care pot demonstra cu orice pret ca retorica lor nu va fi niciodata inconsistenta si lipsita de adevar.O zi frumoasa tuturor!

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Corect. Acum vedem și pe câți OAMENI ne putem baza.
    RÂME tăcute – majoritatea
    omuleți solidari din gură, că nu-i doare – o grămăjoară
    OM – aici stăm cam slab
    Ce avem la greu? Pudibonzi care gâlgâie de ură împotriva tuturor celor care nu sunt ca ei și lăbari care doar dau din gură, incapabili, incompetenți și lași (lașitatea care vine din FRICA de a-și pierde privilegiile).

    +2 voturi
    +1
    -1
  12. Aici nu generalizam.
   Avem niste ziaristi care sar de 10 metri in sus atunci cand cineva, pe buna dreptate, se simte lezat de limbajul suburban folosit.
   Care este diferenta intre derapajele de limbaj ale unui Corneliu Vadim Tudor si situatia aceasta?
   De asemenea, daca un politician in acest moment – si avem exemple – deputatul AKM – ar utiliza asemenea formulari la adresa presei scrise, reactia ar fi virulenta din partea jurnalistilor.

   Pe scurt: in acest caz limbajul suburban trebuie sanctionat.

   --4 voturi
   +1
   -1
  13. Sunt de acord ca Lucian are moementele sale cand e greu digerabil insa e doar o chestiune de timp pana cand si altii vor fi victimele abuzului acestui „cacat cu servieta”.
   Pana la urma ce-l recomanda pe boacterul asta sa fie un functia de prefect? Niciodata dupa Revolutie nu am avut o persoana atat de infecta , din punct de vedere al caracterului, in functia de prefect.
   E prea mult, anumite limite nu se incalca indiferent de situatie.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.