luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Jurnal de călătorie din valiza unui mim bulgar

  de Tomck@t | 22 septembrie 2014, 5:45 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Video

  0

  Înainte de marea premieră a spectacolului „Reunificarea celor două corei”, noua stagiune a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” s-a despachetat dintr-o valiză a unui actor bulgar de pantomimă care străbate lumea cu o bicicletă și își prezintă, la fiecare 100 de kilometri, „epopeea” sa tragicomică. Ieri, 21 septembrie, a venit rândul Aradului…

  Guérassim Dichliev nu e un mim ca oricare altul. El e un mim mai vorbăreț… vine „from Theatre Nationalish und Internacional et Cinema du Monde of Ucraina” și a studiat „arta pantomimei, psihologia pantomimei, fizica pantomimei, economia pantomimei, ecologia pantomimei” și amestecă franceza cu bulgara și engleza cu germana, la fel cum combină emoții, mimici ce sugerează bucurie, euforie, disperare, tristețe sau stupoare. Show-ul lui se numește „Monologue avec valise” și tot ce-i trebuie pentru un spectacol e valiza lui. Sau cufăr, cum îl mai alintă… probabil așa i se spune și în limba bulgară.

  Valiza. 
  Un om și o valiză. Oare el este cel care duce valiza sau valiza îl poartă?
  Un „Western al Estului” în care lacrimile se transformă în râs, în care ironizarea propriului destin nu este altceva decât speranța zilei de mâine…

  Povestea e simplă, în esență, dar profundă: mimul nostru străbate un drum lung să ajungă la un casting, la Teatrul Național din Paris. Acolo este refuzat și își dă seama că poate acasă i-ar fi fost mai bine. Că între Paris și Svilengrad nu e o diferență prea mare, la urma urmei. Drumeția și căutarea frenetică a unei mari realizări nu e altceva, în fond, decât o căutare de sine… și o valiză. O valiză cu greutăți, cu amintiri și speranțe.

  Creat acum patru ani, spectacolul „Monolog cu valiza” a fost jucat de o sută de ori. În Bulgaria, Franța, Columbia, Finlanda, Guatemala, Seychelles, Israel, Serbia, Italia, Nigeria, Macedonia, Republica Zambia, Panama, Angola, Argentina, Ecuador, Bolivia și a fost invitat în festivaluri, spectacole de circ, săli de spectacole mici și mari, cămine de bătrâni, închisori, centre culturale, biblioteci.

  Piesa a primit în 2009 Premiul I la Festivalul Internațional de Mimă și Teatru Fizic de la Skopje, Macedonia.

  La finalul spectacolului, Guérassim a rugat auditoriul arădean, așa cum face după fiecare reprezentație, să înregistreze pe aparatul actorului câteva cuvinte în care să spună, pe limba proprie, o experiență legată de o valiză, respectiv greutatea și conținutul valizei imaginare.

  Foto: Raluca Medeleanu, Video: Tomck@t

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.