vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Jobul pentru care la început trebuia să juri că nu te căsătoreşti. Acum este printre cele mai râvnite slujbe din lume

  de Special Arad | 9 decembrie 2014, 3:15 PM | Business

  0

  Meseria de însoţitor de zbor (stewarzi şi stewardese) are o istorie de aproape un secol şi şi-a făcut loc în nomenclatorul meseriilor aproape în acelaşi timp cu zborurile comerciale de pasageri.

  La început însoţitorii şI însoţitoarele de zbor erau numiţi curieri şi erau fii şi fiicele oamenilor de afaceri care deţineau liniile aeriene ce transportau pasageri, scrie Ziarul Financiar.

  Aşa-numiţii curieri au dispărut de la bordul avioanelor comerciale odată cu Marea Criză de la mijlocul anilor 1920 concomitent cu aplicarea de tăieri dure de costuri în contabilitatea liniilor aeriene. În consecinţă, responsabilităţile însoţitorilor de zbor au rămas în responsabilitatea copilotului, care la acel moment îl asista pe pilot dar şI servea băuturi şi mâncare pasagerilor, scrie avstop.com, publicaţie online de aviaţie.

  Profesionalizarea acestei meseri a venit abia în timpul anilor 1930 atunci când linia aeriană americană Western Air a angajat pentru prima dată stewarzi, asitenţI bărbaţI care erau responsabili de încărcarea bagajelor în avion, servirea de băuturi şI alimente şI golirea scrumierelor.

  În a doua jumătate a anilor 1930 United Airlines, o altă linie aeriană din Statele Unite, a angajat pentru prima dată stewardese iar ideea a fost aceea de a genera mai multe siguranţă în rândul pasagerilor având în vedere că la aceea vreme stewardesele erau obligate să aibă şi atestat de asistentă medicală având în vedere că avioanele comerciale nu erau la aceea vreme la fel de silenţioase şi comfortabile ca cele de astăzi.

  Liniile aerine au fost nevoite să angajeze tinere care nu erau pregătite ca asistente medicale odată cu cel de-al doilea război mondial având în vedere că cererea pentru asistenţă medicală venită de pe front.

  La acel moment, liniile aeriene le solicitau tinerelor stewardese să depună un jurământ prin care se angajau să nu se căsătorească sau să aibă copii. În caz contrar, linia aeriană angajatoare le-ar fi desfăcut contractul de muncă. Practica, a dispărut treptat în următorii ani iar două decenii mai târziu meseria de stewardesă era propulsată către luminile reflectoarelor şi celebritate prin celebrele uniforme cu fuste scurte sau pantaloni strânşi pe corp.

  Creşterea economică mondială din anii 1970 şi accelerarea transportului aerian de pasageri a crescut exponenţial numărul de stewarzi şi stewardese iar meseria s-a metamorfozat treptat în cea de însoţitor de zbor pentru a îngloba într-o singură expresie atât rolul stewarzilor cât şi pe cel al stewardeselor. În prezent, numai în Statele Unite lucrează aproximativ 100.000 de însoţitori de zbor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.