miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Hiroshima: 69 de ani de la bombardamentul atomic din 1945

  de Special Arad | 6 august 2014, 3:40 PM | Internaţional

  1

  Zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri dimineața la Hiroshima pentru a marca împlinirea a 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraș din vestul Japoniei, relatează France Presse.

  Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, responsabili guvernamentali, precum și delegați străini au rămas nemișcați la 08h15 (23h15 GMT) când a răsunat un clopot dând semnalul unui minut de reculegere, exact la ora la care în 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay lansa bomba care a transformat orașul într-un infern nuclear.

  140.000 de persoane și-au pierdut viața instantaneu sau din cauza expunerii la radiații, între momentul exploziei și lunile care au urmat până în decembrie.

  Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, în 9 august, care a făcut peste 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.

  Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a lansat un apel președintelui american Barack Obama și tuturor conducătorilor națiunilor care posedă arme nucleare ‘să vină să viziteze orașele bombei atomice cât mai curând posibil’.

  ‘Dacă o veți face, vă veți convinge că armele nucleare sunt răul absolut și că nu trebuie să mai fie permisă existența lor’, a continuat edilul.

  Primarul a profitat de moment, de asemenea, pentru a-l critica pe premierul Shinzo Abe care, la începutul lunii iulie, a ‘reinterpretat’ Constituția pacifistă a țării pentru a permite forțelor nipone să participe la operațiuni militare externe.

  Articolul 9 al Constituției din 1947 consacră pacifismul Japoniei și renunțarea ‘pentru totdeauna’ la război.

  ‘Guvernul nostru ar trebui să accepte faptul că timp de 69 de ani noi am evitat războiul tocmai datorită nobilului pacifism al Constituției’, a pledat Kazumi Matsui.

  Hazardul istoriei a vrut ca, potrivit presei americane, ultimul membru al echipajului de pe Enola Gay, Theodore van Kirk, să fi decedat în una din zilele trecute la 93 de ani și să fie înhumat în 5 august.

  Sursa: Agerpres

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.