Sancțiuni mai aspre pentru vânzarea de tutun minorilor

  de Special Arad | 25 March 2022, 8:41 AM | Știri Arad

  0

  (foto: Evz.ro)

  Comunicat. În Monitorul Oficial nr.281 din 23 martie 2022 a fost publicată Legea nr.64/2022 cu privire la modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și a Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socialã, a ordinii și liniștii publice.

  Modificarea legislativă survine în contextul creșterii numărului minorilor care își petrec timpul în localuri publice unde se comercializează și consumă, printre altele, produse alcoolice sau din tutun. Cauza rezidă în accesul facil al minorilor în baruri, terase, restaurante sau cluburi, unde, cu acceptul unora dintre operatorii economici respectivi, fumează și ingerează produse alcoolice.

  O circumstanță agravantă a acestei situații constă în frecventarea locațiilor respective în timpul orelor de curs, de către minori care sunt și elevi, în marea lor majoritate. În toate situațiile de acest gen constatate, patrulele de poliție locală vor anunța atât familiile, cât și instituțiile de învățământ la care elevii în cauză sunt înscriși. Demersul vine în completarea unui proiect nou inițiat de DGPL referitor la contactarea, notificarea și, în final, sancționarea părinților acelor elevi semnalați de școli că absentează sistematic de la cursuri (prin aplicarea prevederilor Legii Educației Naționale nr. 1/2011).

  În conformitate cu noile prevederi ale Legii 64/2022, vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani, de către persoanele juridice, se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile, la prima abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

  Pe de altă parte, în cazul servirii cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, pe lângă aplicarea amenzii contravenționale, se dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.