ITM-ul și-a stabilit calendarul controalelor pe care le va efectua anul acesta

  de - | 4 ianuarie 2020, 4:32 PM | Business

  0

  Programul controalelor ce vor fi desfășurate în 2020 de către inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) din subordinea Inspecției Muncii (IM) a fost aprobat în ultimele zile ale anului trecut. Acesta include campaniile majore de control pe care le vor pune în practică inspectorii din ITM-uri, dar și calendarul lor.

  Redacția avocatnet.ro a analizat documentul pus la dispoziție de IM pentru a vă prezenta cele mai importante puncte din calendarul controalelor ITM-urilor la angajatori în acest an. Acestea vizează două domenii majore: relațiile de muncă dintre angajator și salariați și securitatea și sănătatea în muncă (SSM).

  Ianuarie – martie

  » O campanie europeană de informare despre beneficiile muncii declarate va fi derulată în primele șase luni ale anului 2020 la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși aceasta va avea, în mare, un scop informativ, va exista și o săptămână dedicată controalelor la angajatori (inclusiv cu inspectori din alte state), care este programată la nivel național pentru 16-20 martie.

  » Campanie națională pentru combaterea muncii nedeclarate. Mai precis, această campanie va viza atât identificarea angajatorilor care folosesc munca la negru, cât și combaterea acesteia, controalele urmând să se axeze pe domeniile în care sunt șanse mari să fie folosită această practică. În mare, vorbim de construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, depozitarea și comercializarea produselor cerealiere și a produselor de panificație, industria lemnului, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, paza, unitățile active în stațiunile montane și de pe litoral, unitățile active noaptea (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, cazinouri,  magazine non-stop, benzinării), service-uri auto. Campania va fi derulată de ITM-uri pe toată durata anului 2020.

  » Campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor ce activează în șantierele temporare sau mobile. Această campanie a ITM-urilor este axată mai ales pe partea de SSM și va viza în special domeniul construcțiilor. Verificările vor ținti șantierele active în funcție de numărul subantreprenorilor, numărul de accidente produse și riscul ridicat de accidentare.

  » Campanie privind salariații trimiși la muncă în străinătate. Aceasta este planificată numai pentru primul trimestru al anului curent, ținta ei fiind firmele care activează ca agenți de plasare în străinătate a forței de muncă. Însă vor fi avute în vedere și companiile de consultanță pentru medierea muncii sau managementul resurselor umane și agențiile de modeling.

  Mai multe detalii pe : avocatnet.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.