luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ITM Arad trage un semnal de alarmă: atenţie la contractele de mediere pentru munca în străinătate!

  de Special Arad | 25 septembrie 2015, 2:06 PM | Știri Arad

  0

  Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia tuturor persoanelor interesate care intenţionează să apeleze la agenţii economici care mediază angajarea în străinătate să acorde atenţie deosebită tuturor clauzelor înaintea semnării contractului de mediere, îndeosebi celor care privesc obligaţiile părţilor semnatare.

  Menţionăm faptul că, agenţii de ocupare a forţei de muncă se înregistrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în Registrul special de evidenţă al agenţilor de ocupare a forţei de muncă.

  Important de precizat este faptul că în vederea efectuării activităţii de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate agenţii de ocupare a forţei de muncă încheie, în forma scrisă, cu cetăţenii români care solicită să lucreze în străinătate, contracte de mediere.

  Totodată facem cunoscut faptul că instituţia noastră nu poate interveni asupra executării sau  încetării contractului de mediere, iar în cazul în care agentul de ocupare a forţei de muncă nu şi-a  respectat obligaţiile asumate prin acesta, competenţa de soluţionare a litigiilor revine instanţei de judecată.

  Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad aplică amenzi de la 5.000 lei la 15.000 lei în situaţia în care agenţii de ocupare a forţei de muncă fie nu s-au înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, fie nu au inclus în contractul de colaborare cu angajatorul din străinătate toate elementele prevăzute în Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, fie contractul individual de  muncă nu este încheiat şi în limba română.

  Statistic, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate numeroase  sesizări, majoritatea telefonic, iar inspectorii de muncă au aplicat, în perioada de referinţă, 13  sancţiuni contravenţionale.

  De reţinut ar fi faptul că lista cu societăţile comerciale înregistrate la ITM Arad în baza Legii 156/2000 este publicată pe site-ul instituţiei noastre www.itmarad.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.