Istoria pin-up: o retrospectivă a seducției feminine





Pin-up este un stil care s-a făcut remarcat în perioada anilor ’40- ’50 şi care se caracterizează prin eleganță, ţinute provocatoare, sexy, pline de erotism. Ca exemple, le avem pe Marilyn Monroe, Anita Ekberg, Rita Hayworth sau Betty Grable, care au uimit prin outfit-urile îndrăzneţe cu care se afişau, explică istoriesicultura.ro
Pin-up-urile sunt considerate opere de artă, versiuni idealizate a ceea ce înseamnă, în subiectivitatea unui artist şi a unei culturi, frumuseţea şi seducţia feminină. Ilustraţia unei pin-up girl reflectă o atitudine şi un curent cultural, emanându-se o atitudine feminină ce contrastează cu siguranţa de sine şi personalitatea puternică. Astfel că, pin-up girls sunt personaje ce activează în domenii artistice: cântăreţe, actriţe, modele şi dansatoare sau femei puternice, cu carieră, precum asistente medicale, secretare şi poliţiste.
Dar ce înseamnă pin-up?
Termenul de „pin-up” („a agăța în cui” în engleză) a început să fie folosit în 1941, în Anglia, cu toate că fenomenul ilustraţiilor cu femei sexy există încă din anii 1890. Această expresie face referire la fotografii, ilustraţii şi picturi ce înfăţişează o femeie sexy, cu forme apetisante, în situaţii / poziţii comice, întreaga imagine având o puternică încărcătură sexuală. Apărut în perioada anilor ’40 – ’50, stilul pin-up se caracterizează prin culori puternice, eleganță, senzualitate şi forţă feminină. Câteva dintre divele care au promovat acest stil sunt Betty Grable, Anita Ekberg, Rita Hayworth sau Vivian Blaine, care obişnuiau să uimească prin outfit-urile îndrăzneţe pe care le afişau. Femeia pin-up este tipul de femeie fatală, păpuşă, sex-simbol şi, în general, reprezentată de creatorii săi ca femeia ideală. În ultimii ani s-a produs un fenomen de reinventare a stilului pin-up, folosind materiale moderne şi detalii ale noilor tendinţe pentru a reda senzualitatea şi feminitatea anilor ’50. Astfel, tot mai des putem observa elemente ale stilului pin-up îmbinate cu piese moderne.
Comentariile portalului
Corect. Numai că treaba e nițel mai complexă și prezintă umflături, ca să mă exprim pe înțelesul tuturor. Oricum ar fi, la extremism - indiferent de scă (...)
Pentru mine, să tai din ajutorul mizer de handicap al unui om din 500 lei să îi reduci la 250 lei denotă un extremism vecin cu responsabilii de genocid, așa că (...)
V-am aprobat doar pentru ca ați muncit atâta. Nu are rost să vă răspund la întrebări. Nu am cum să/mi pierd vremea cu lipsa DVS (...)