sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Istoria Aradului, ca un suvenir – un cadou „dulce” și modern de la Muzeu | Foto • Video

    de Tomck@t | 27 februarie 2019, 5:13 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Primele filmări în Arad, o aplicație de realitate augmentată, o „cărțulie de buzunar” și nu numai!

    Nu putem să nu observăm o schimbare radicală – dar, în orice caz, pozitivă! – în modul în care Complexul Muzeal Arad prezintă în ultimul timp proiectele sale, începând cu expoziția „Arad – Prima Capitală a Marii Uniri” din Sala Clio, de anul trecut. Conducerea instituției a înțeles că o expoziție despre istorie nu trebuie neapărat să fie una „tradițională”, ci poate să fie un melanj între conținut istoric și artă contemporană, cu o interfață inedită, modernă și – indubitabil – mai interesantă și pentru publicul tânăr. Suplimentând expozițiile cu tehnologii actuale și interactive, ultimele evenimente ale Complexului Muzeal Arad ne-au demonstrat că inclusiv istoria unui oraș poate fi ancorată în prezent și poate fi chiar „ceva de viitor”. Așa a fost și „Suvenir Arad”.

    Expoziția a prezentat ieri, în sala Kinema Ikon a Muzeului de Artă, unui public numeros, o parte a patrimoniului cultural mobil și imobil al Aradului, care a constat în primele filmări realizate la Arad (printre care un filmuleț din anul 1913, intitulat „Nuntă la Arad” – vezi mai jos), imagini cu Aradul de altădată și diferite hărți istorice despre evoluția teritoriului administrativ al Aradului, însă partea cea mai interesantă a evenimentului cultural a însemnat pachetul pe care orice doritor putea să îl ia acasă (o cutie „dulce, de ciocolată”, după cum a menționat directorul muzeului, Constantin Ioan Inel), care conține un catalog cu cartoline (cărți poștale ilustrate sau fotografii vechi cu orașul nostru), o hartă a Aradului din 1752 și o cărticică bilingvă (română și engleză) cu date esențiale ale istoriei Aradului, cronologic, de la primele descoperiri arheologice până la Centenar, adică zilele noastre.

    La toate acestea se mai adaugă aplicația „Suvenir Arad” – descărcabilă de pe App Store sau Google Play – cu ajutorul căreia cartolinele pot fi scanate pentru informații suplimentare, prin realitate augmentată! De asemenea, cu aceeași aplicație poate fi „scanat” și Palatul Cultural din Arad, pentru a „primi” pe telefon, în timp real, imagini ale clădirii din secolul trecut, respectiv planurile de construcție ale monumentului istoric în care funcționează atât Filarmonica de Stat Arad, cât și Muzeul Județului Arad.

    Aplicația funcționează și în zona teatrului, în Piața Avram Iancu, unde „intră” automat pe telefonul utilizatorului filmulețul „Nuntă la Arad”:

    Cei care nu au reușit să ajungă la expoziția de ieri, nu au niciun motiv să fie dezamăgiți! Întregul conținut al proiectului se găsește și online, pe website-ul www.suvenirarad.ro!

    „Am onoarea să vă prezint un mare proiect, simbolic pentru Arad și pentru aceste ținuturi, un proiect care a fost gândit pe parcursul anului 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, un proiect pe care colectivul Complexului Muzeal Arad l-a gândit ca unul care să valorifice o parte a patrimoniului cultural mobil al instituției noastre, dar parte și din patrimoniul arhitectural al Aradului”, a spus directorul Complexului Muzeal Arad, Constantin Ioan Inel, felicitând echipa responsabilă de proiect: Călin Man, Peter Hügel, Adelina Stoenescu, Delia Kelemen și Emanuela Bundea, menționând că proiectul a fost demarat înainte ca el să ajungă la conducerea instituției arădene.

    „Suntem în sala Kinema Ikon, unde regula este că NU facem vernisaje și nu ținem discurs la lansarea unei expoziții”, a spus liderul tutelei Kinema Ikon, Călin Man, precizând că expoziția „Suvenir Arad” e un fel de anexă a acțiunilor Kinema Ikon.

    Proiectul a fost finanțat cu 76.000 lei de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului Centenarul Marii Uniri al Consiliului Județean Arad, cu scopul de a fi pus în circuitul public (și – de ce nu? – turistic) patrimoniul cultural mobil al muzeului arădean.

    Menționăm că expoziția a fost vizitată inclusiv de câțiva tineri străini (din Turcia, Grecia și Spania), aflați la Arad printr-un proiect de voluntariat, care s-au declarat fascinați de orașul nostru, respectiv de istoria lui.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.