Ioan Mitran, o viață de sportiv și un sfârșit venit chiar pe terenul de sport, într-o sală din Arad





Ioan Mitran a fost o adevărată legendă urbană a Aradului. Fost fotbalist la juniorii echipei UTA, la Simeria sau la Șiria, „Ioanea”, cum îi spuneau prietenii, a performat în ceea ce i-a plăcut cel mai mult, fotbal-tenis, sau tenis cu piciorul. Putea fi văzut toată vara pe ștrandul Neptun, alături de fratele său Gogu Mitran, alături de Gheorghe Căleanu, Petre Tabarcea, ca să ne referim la cei alături de care a performat, dar și de alți arădeni foarte talentați în acest sport.
S-a născut la data de 24 mai 1952 și mai avea câteva luni să schimbe prefixul, să împlinească 70 de ani. Nu i-a apucat… S-a stins din viață în timp ce făcea ceea ce îi plăcea mai mult, în timp ce juca tenis cu piciorul. La 69 de ani, Ioan Mitran era un adversar redutabil pentru orice amator de tenis cu piciorul. Sâmbătă s-a dus alături de prieteni la sala de sport a fostului Liceu Industrial 7. A jucat câteva seturi apoi s-a pus să se odihnească pe o bancă. Nu s-a mai ridicat. Inima lui s-a oprit. O viață de sportiv s-a oprit brusc chiar pe terenul de sport…
A iubit de mic fotbalul și a jucat de copil la grupele centrului de la UTA, acolo unde avea să joace și în echipa de tineret în vremea în care la seniorii Bătrânei Doamne scriau istorie Domide, Broșovszky, Lereter, Petescu, Axente, Gornea, Biro și toți ceilalți din generația care a reușit minunea de a elimina pe Feyenoord.
Și-a continuat cariera la Simeria, jucând în Divizia C, actuala ligă a treia. Pe final de carieră fotbalistică a îmbrăcat și tricoul Șirianei Șiria, acolo unde „a fost un jucător emblematic al anilor 80”, după cum spune arbitrul Emil Arsa.
Marea sa pasiune a fost, însă, tenisul cu piciorul. A performat în acest sport după ce a împlinit 40 de ani și după ce fotbalul devenise deja o amintire. A făcut parte din lotul de jucători ai Aradului care s-a întors medaliat de la primul turneu de tenis cu piciorul de la București din august 1991. Locurile 1 și 3 la proba de simplu, 1 și 2 la proba de dublu și tot 1 și 2 la proba de triplu, performanțe care au pus Aradul pe harta acestui sport în România și chiar au făcut din acest oraș cel mai important pol.
Selecționarea în echipa României de fotbal-tenis a fost o consecință firească a rezultatelor sale. A jucat în tricoul României alături de fratele său, Gogu Mitran și de Gheorghe Căleanu. La primul turneu european găzduit de România, la București, turneu la care au fost invitate echipe din Ungaria, Austria, Elveția, Grecia, Franța și Rusia, Ioan Mitran și colegăăi săi au ocupat locul al doilea, după Ungaria.
A continuat să joace tenis cu piciorul în cadru organizat la West-Petrom Arad. În 1994, în cadrul primului campionat național de fotbal-tenis (denumire adoptată de forul european al acestui sport), a ocupat locul 4 la finalul sezonului la care au participat 16 echipe. Tot atunci, colegii săi de la West Petrom Pecica au devenit campioni naționali, urmați de Ardaf Cluj ,Cibco București și West Petrom Arad, echipă condusă de frații Ion și Gogu Mitran.
„A fost un om de un bun simț și corectitudine cum rar se întâlnesc, fiind pentru cei care l-au cunoscut un adevărat exemplu de seriozitate și longevitate. Aducem aici un ultim omagiu celui care ne-a fost prieten, coleg, vecin, om deosebit! Odihnească-se în pace!”, spun prietenii săi, partenerii săi de tenis cu piciorul.
Odihnă veșnică, Ioan Mitran!
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)