Ioan Matiuț își lansează noul volum de poezie la Teatrul de vară

  de [email protected] | 27 iulie 2020, 11:24 AM | Cultură

  0

  Miercuri, 29 iulie, începând cu ora 18, la Teatrul de vară din curtea Centrului Cultural Județean va avea loc lansarea volumului de poezie cu un titlu parcă mai potrivit ca niciodată vremurilor pe care le trăim: „Contraatacul de panică”. Autorul este consacratul și mult-premiatul poet arădean Ioan Matiuț, un nume binecunoscut iubitorilor de cultură din orașul nostru. Cartea va fi prezentată de scriitorul Gheorghe Schwartz.

  Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Tracus Arte și se găsește deja și pe rafturile Librăriei Corina. Evenimentul este organizat de Asociația Civică „Sufrageria Arădeană”.

  „Poezia lui Ioan Matiuţ îmi aduce aminte de pictura chinezească în care maestrul se pregătea luni întregi în fața pânzei fără să facă nimic. Apoi brusc trăgea linia perfectă. Cam aşa este şi poezia lui Ioan Matiuț. Este făcută din cuvinte puţine, mai mult din goluri decăt din plinuri, dar după ce o citeşti, toate golurile se umplu şi se năpustesc asupra ta. De fapt el scrie o poezie gen trambulină. Te aruncă şi apoi te lasă în aer. Nu ai decît să te descurci” – Ion Mureşan (coperta IV – „contraatacul de panică”)

  Ioan Matiuț (născut la 18 decembrie 1956 în Chişineu-Criş, judeţul Arad) este redactor la revista de cultură „Arca”, redactor-şef al revistei „Monitorul Cultural”, director al editurii „Mirador”, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al P.E.N. Club România. De asemenea, este Preşedintele Asociației Culturale „Aradul Literar” și membrul Societăţii de Gestiune a Drepturilor de Autor operascrisa.ro.

  Premii literare: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (1997), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (2004), Premiul pentru poezie la Festivalul Internaţional de Poezie EMIA Deva (2005), Premiul „Autorul anului 2005” pentru cartea déjà vu al Asociaţiei Presei Literare şi a Editurilor din România (APLER) (2006), Premiul Primăriei Arad pentru cartea déjà vu (2006), „Diplomă de excelenţă” – Universitatea „Vasile Goldiş” Arad (2006), Premiul pentru poezie la Zilelor Revistei „Convorbiri Literare” Iaşi (2010), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (2010), „Cununa de lauri de la Barcelona” – Câştigător, împreună cu echipa Filialei Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (Turnirul de Poezie, Barcelona 30 mai-6 iunie,2014, între Filialele U.S.R. Arad şi Timişoara), Premiul pentru poezie a Asociaţiei Presei Literare şi a Editurilor din România (APLER / Bucureşti, 2014), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (2014) și Premiul pentru literatură „Principesa Margareta” (2016).

  CĂRŢI PUBLICATE:

  – stâlpi de sare, Editura Mirador, Arad, (1996);

  – umbre, Editura Mirador (1999);

  – priviri, Editura Mirador (2003);

  – déjà vu, Editura Dacia (2005);

  – déjà vu, ediţie în limba maghiară, editura AB Art, Bratislava (2010);

  – între ceruri, Editura Brumar, Timişoara (2009);

  – respiră să nu uiţi, Editura Tipo Moldova (2011);

  – fuga din urmă, Editura Tracus Arte (2013);

  – după perete, Editura Mirador (2015);

  – toate acestea, ediţie în limba chineză, Editura Casa Româno-Chineză (2016);

  – contraatacul de panică, Editura Tracus Arte (2020).

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.