vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Din nou, invazie de „Tigrul platanului” la Arad. Ce este și cum ne apărăm de înțepăturile insectei

    de Special Arad | 9 august 2020, 5:45 PM | Știri Arad | Topic special

    1

    (foto: Plant Parasites of Europe / bladmineerders.nl)

    Nu e nevoie de ghilimele pentru cuvântul invazie. Insectele numite „Tigrul platanului”, care au apărut prin oraș în vara anului trecut, au reapărut de câteva zile și au luat efectiv cu asalt arădenii. Nu par să fie deranjate nici măcar de spray-urile anti-țânțari.

    Aradul nu este singurul oraș în care Tigrul platanului face ravagii pe timp de vară, în ultimul timp. În 2017, Bucureștiului și județele vecine s-au confruntat cu o înmulțire fără precedent a acestei insecte, iar în vara anului 2019 au „invadat” deja aproape toată țara, inclusiv vestul țării.

    Autoritățile locale au anunțat o nouă dezinsecție în perioada 10 – 13 august. Rămâne însă de văzut dacă va avea efect și asupra „tigrilor”.

    Ce este acest tip de insectă, de unde vine și cum putem să ne apărăm de înțepăturile lor?

    tigrul platanului la geam

    Tigrul platanului este o insectă foarte mică, de doar 4 milimetri, originară din America de Nord, care face parte din familia ploșnițelor. Insecta atacă frunzele platanului și frasinului, însă își poate îndrepta înțepătura și către om.

    Tigrul platanului, a cărei denumire științifică este Corythucha ciliata, a fost descoperită prima dată în Europa în anul 1964, în orașul Padova, Italia, scrie Libertatea, citând botaniștii.ro.

    Cum apare insecta?

    Insecta Tigrul Platanului apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată, acolo unde este predispusă să se înmulțească. Este întâlnită mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terease amenajate cu plante, parcuri sau grădini.

    Având în vedere că este o insectă mică și transparentă, aceasta poate rămâne pentru mult timp pe haine sau în păr. Leziunile lăsate pe corp nu sunt la fel de mari precum cele de țânțari sau păianjeni și nici înțepătura nu se simte atât de intens ca în cazul altor insecte de sezon. Însă, ce putem face pentru a ne feri de aceste insecte deranjante atât prin ușoara lor ciupitură, cât mai ales prin prezența constantă pe haine și păr?

    Cum previi înțepăturile insectei?

    •  Spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remedii care pot fi aplicate imediat după înțepătură;

    •  Pentru a scăpa de prezența insectei peste tot în jurul nostru, soluția o reprezintă hainele lejere care să acopere mâinile și picioarele în totalitate;

    •  Înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine;

    •  Deparazitarea zonelor verzi, acolo unde insecta se înmulțește;

    •  Folosirea spray-ului anti insecte sau a cremelor/spay-urilor care calmează mâncărimea și erupția.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Informatii eronate, nestiintifice, gen familia plosnitelor si altele. Sunt atatea articole stiintifice fundamentate pe care le puteati cita. Ma uimeste acest site botanistii.ro din care va inspirati. Daca citesti descrierile de pe acest site, mai ales a speciilor te ingrozesti, confuzii, aberatii. Si totusi, cine este autorul acestui text neinteligibil?

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.