Teatrul „Aradi Kamaraszínház”, la Festivalul Internațional Shakespeare de la Erevan

  de Special Arad | 20 October 2022, 4:41 PM | Cultură

  0

  Nu e un banc cu Radio Erevan. Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” va participa la Festivalul Internațional Shakespeare de la Erevan, capitala Armeniei, unde va prezenta cea mai jucată piesă shakespeariană, „Richard al III-lea”. Regia spectacolului, coproducție a Companiilor „Aradi Kamaraszínház” și „Szegedi Pinceszínház” (Ungaria), este semnată de faimosul regizor armean Karo Balyan. Premiera spectacolului a avut loc în această vară la Szeged, Ungaria.

  „Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal” – este faimosul strigăt de ajutor al regelui Richard al III-lea din piesa cu același nume. Cea mai jucată piesă shakespeariană, Richard al III-lea este o creație ce ilustrează ambiția și setea de putere a personajului principal și traseul sângeros și brutal prin care acesta își croiește drum spre tronul Angliei. În clipa în care ia puterea, Richard transformă lumea într-un teatru în care el este simultan și actor și regizor. O dramă ce prezintă ascensiunea și căderea unui tiran. Dar oare ce fel de om se ascunde dincolo de acest personaj mitologic și cum este lumea care îi permite ascensiunea?

  Acestea sunt întrebările la care caută răspuns coproducția companiilor „Aradi Kamaraszínház” și „Szegedi Pinceszínház”, regia spectacolului fiind semnată de către Karo Balyan, directorul festivalului „Yerevan International Shakespeare Theater Festival”, un regizor specializat în special în regia pieselor lui Shakespeare având o experiență bogată prin toate țările Europei. În spectacolul artiștilor de la Arad și Szeged, rolul lui Richard al III-lea este interpretat de către Tapasztó Ernő, directorul artistic al Companiei „Aradi Kamaraszínház”. În celelalte roluri apar actorii Balog József, Büky Beáta, Gyuriska János, Juhász Illés, Kancsár Orsolya, Nagyhegyesi Zoltán, Varga Bálint și Beszterczey Attila de la Szeged, iar din Arad actrițele Éder Enikő și Tapasztó Alexandra.

  III richard 01

  Până acum, Compania „Aradi Kamaraszínház” a participat la Festivaluri Internaționale „Shakespeare” de la Gdansk (Polonia), Bitola (Macedonia de Nord) și Gyula (Ungaria).

  Festivalul „Yerevan International Shakespeare Theater Festival” are loc în perioada 17-22 octombrie și reunește douăzeci de spectacole din zece țări diferite. Spectacolul Richard al III-lea, coproducția Companiilor „Aradi Kamaraszínház” și „Szegedi Pinceszínház” (Ungaria), are loc pe 21 octombrie la Erevan.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.