vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Intrarea este astăzi liberă la teatru, la spectacolul-lectură „Insultați. Belarus(ia)”

  de Tomck@t | 12 februarie 2021, 12:45 PM | Cultură

  0

  Acțiunea de solidaritate a teatrelor cu artiștii din Belarus, un proiect mondial care s-a materializat într-un spectacol-lectură numit „Insultați. Belarus(ia)”, ajunge astăzi și la Arad, la ora 19:00, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile (50% din capacitatea sălii). În acest maraton teatral sunt implicate în total 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova.

  Adaptarea spectacolului de la Arad poartă semnătura regizorului Cristian Ban și din distribuție fac parte actorii Andrei Elek, Alex Popa, Iulia Pop Dragoș, Marina Palii, Robert Pavicsits, Ștefan Dogaru și Carmen Vlaga Bogdan.

  Dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei „Insultați. Belarus(ia)”, spune că piesa este răspunsul său la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor: „Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi”.

  „Teatrul Clasic Ioan Slavici devine parte a unui proiect teatral fără precedent, un demers care a debutat în luna septembrie, în Ucraina. De atunci, în întreaga lume, au avut loc peste 130 de lecturi în peste 80 de teatre din aproape 30 de țări. Cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul „Belarus(sia) Worldwide Reading Project” are loc în România. Iar teatrul arădean este parte a sa”, declară Bogdan Costea, managerul teatrului arădean.

  Mai multe detalii despre contextul socio-politic și cronologia represiunilor recente din Belarus găsiți aici.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.