Într-un moment solemn al ședinței CLM, consilierii au votat ca str. Pădurii să se numească str. „prof.dr. Aurel Ardelean”

  De astăzi, în mod oficial, strada Pădurii din municipiul Arad poartă numele de „prof.dr. Aurel Ardelean”, în memoria celui care a întemeiat universitatea privată „Vasile Goldiș” din Arad. Oamenii care au domiciliul pe această stradă nu vor fi nevoiți să-și schimbe actele, primarul interimar Călin Bibarț afirmând că legislația dă posibilitatea ca această schimbare să fie realizată după ce va expira perioada de valabilitate a documentelor actuale.

  În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de marți, 16 iulie, consilierii au votat proiectul de hotărâre prin care s-a realizat această schimbare de nume a străzii, iar în Sala Ferdinand au fost prezenți și reprezentanți ai Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, în frunte cu fiica domnului Ardelean, rectorul Coralia Cotoraci. După vot, a luat cuvântul Sorin Bașchir – președintele senatului UVVG, care a vorbit despre calitatea de vizionar pe care a avut-o prof. dr. Aurel Ardelean, amintind despre doctoratul pe care l-a obținut în vremuri în care puțină lume avea acest lucru și despre cum a fost un întemeietor de școală, fiind în fruntea grupului de intelectuali care cereau, în perioada Revoluției, o instituție de învățământ superior la Arad.

  Călin Bibarț, care i-a fost elevul lui Ardelean pe vremea când acesta preda la Liceul „Ioan Slavici” (actualul „Moise Nicoară”) a vorbit despre recunoștință, spunând că „recunoștința dă sens trecutului și creează viziune către viitor”.
  A luat cuvântul și prof.univ. dr. Coralia Cotoraci, care a ținut să sublinieze iubirea pe care tatăl acesteia a purtat-o Aradului.

  „Nu au trecut decât șapte luni de când în această sală a avut loc Gala organizată de administația locală în care se cinsteau cele două universități arădene, la care am participat și eu, împreună cu doamna rector Lile și reprezentanții celor două universități. Dar a fost și ziua în care am aflat diagnosticul tatălui meu și, deși erau sute de oameni în sală, erau doar trei persoane care cunoșteau adevărul la acea oră. Și mi-am spus, da, într-adevăr, atunci am spus cât de important e să mai poți să-i mai spui la mulți ani și să poți să-l cinstești cât mai trăiește. A iubit universitatea atât de mult încât și-a dat viața pentru ea, și-a iubit orașul atât de mult încât a lăsat universitatea acestui oraș și vreau să nu uitați acest lucru. Mulțumesc Primăriei, administrației locale pentru această inițiativă, domnului primar Bibarț, pentru că el a propus această inițiativă și a dus-o până la capăt și vă mulțumesc și dumneavoastră că ați acceptat-o și ați votat-o. Vă rog din suflet să nu uitați că această universitate este, a fost și rămâne a Aradului. Vă mulțumesc”, a spus Coralia Cotoraci, actualul rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, fiica celui care a fost profesorul universitar dr. Aurel Ardelean.

  Aurel Ardelean s-a născut în data de 4 iulie 1939 și a murit în 9 decembrie 2018, a fost profesor universitar și fost senator din anul 2004 (parte a partidului PRM) până în 2008, când a devenit independent. În cadrul activității sale parlamentare, Aurel Ardelean a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Slovenia, Republica Arabă Siriană, Malaezia și Republica Lituania. A înființat în 1990 Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, pe care a condus-o din funcția de rector, a obținut titlul academic de Membru corespondent al Academiei de Știinte Medicale din România și a fost președintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, monument pe care – din păcate – nu a mai avut șansa să-l vadă la locul de cinste cu proprii lui ochi.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce impact va avea redenumirea unei strazi pt firmele de pe acea strada, pentru cetatenii care locuiesc acolo? Cui ii pasa? Ei au votat dragii de ei…pentru imaginea lor de rahat li se rupe ca mii de aradeni vor trebui sa isi schimbe documentele de identitate! Ce conteaza disconfortul creat acestor mii de aradeni! Da-i in ma-sa!
   Sau te pomenesti ca tot consilierii vor veni pe la usile aradenilor sa se scuze pentru ca-i trimit pe drumuri ampulea!
   Asta era marea problema care incetinea dezvoltarea Aradului!
   INCREDIBIL!

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Oricum toata lumea o sa stie strada după denumirea de Padurii. Cum a zis si in comentariul de mai sus, rusine acestor oameni, oameni fara pic de gandire! Vin ei si schimba numele unei strazi pentru ce, un profesor nort de care nu ii pasa nimanui! Eu locuiesc aproape de strada Padurii si stiu ca aceasta strada are aceasta denumire de mai bine de 20 de ani! Acum nu ai ce sa le mai faci!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.