marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Jocuri de glezne și de noroc pe holurile Primăriei, la dezbaterea publică: „Niet pe centru!”

  de Raluca Medeleanu | 28 februarie 2017, 6:42 PM | Știri Arad

  1

  Proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice de marți, 28 februarie, ce vizează un nou Regulament de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor din oraș prevede, printre altele, interzicerea activităţilor de tip jocuri de noroc în zonele cele mai circulate ale Aradului. Decizia a atras automat și riposta reprezentanților Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc care au invocat termenii legali ai unei ordonanțe de guvern ce practic leagă la mâini municipalitatea.

  Noul Regulament, odată aprobat, va interzice funcționarea sălilor cu jocuri de noroc și cele de pariuri sportive în perimetrul delimitat de cursul râului Mureş – str. Andrei Şaguna – Piaţa Spitalului – Calea Victoriei – Calea Aurel Vlaicu –Piaţa Gării – B-dul Revoluţiei – Piaţa Drapelului – B-dul Iuliu Maniu –Piaţa Sporturilor – râul Mureş, pe Calea Timişorii, Calea Radnei, Str. Petru Rareş şi Calea Aurel Vlaicu, precum şi pe o rază de 1 km faţă de unităţile de învăţământ de orice fel.

  Vorbim astfel de o desființare în masă a zeci de săli de acest fel, care s-ar pune în practică începând cu 1 iulie 2017.

  Reprezentanții Asociației Organiatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România și a Patronatului Organizatorilor de Pariuri, Codruţ Savu și Doru Gheorghiu, au susținut importanța scoaterii din regulament al articolului 10 ce prevede aceste modificări, emfazând efectul devastator pe care desființarea punctelor de lucru din zonele enumerate mai sus îl va avea asupra investițiilor masive (de exemplu aprox. 300.000 euro amenajarea unei agenții), putând genera chiar falimentul firmelor respective.

  Pentru a-și susține poziția, au invocat bazele legale, amintind mai multe decizii de Guvern, dintre care OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, sau Legea nr. 111/2015. Se stipulează că activitățile cu jocurile de noroc și pariurile sportive sunt tratate într-un „regim aparte”, iar municipalitatea nu are putere de intervenție pentru acestea, ele fiind în categoria produselor și serviciilor de piață reglementate prin acte normative speciale. Hotărârile CLM nu pot modifica din punct de vedere legislativ deciziile stipulate de un for ierarhic superior (Guvernul României). Codruț Savu a subliniat de asemenea faptul că în cazul în care articolul 10 nu va fi eliminat din proiectul de hotărâre, se va putea ajunge chiar și în instanță.

  Totul se va rezolva… susține Gheorghe Falcă

  În cadrul Dezbaterii Publice din Sala Ferdinand s-a dat de înțeles că municipalitatea va „sta pe poziții” pentru a păstra această decizie dacă agenții economici vizați nu vor îndeplini două condiții capitale: în termen de 45 de zile să rezolve autorizațiile, iar în jumătate de an să rezolve problema de natură urbanistă ce o ridică aspectul sălilor de joc / pariuri sportive.

  Totuși, imediat ieșit pe holul Palatului Administrativ, primarul Gheorghe Falcă i-a asigurat pe reprezentanți că totul se va rezolva înspre favoarea acestora (Vezi video).

  Dacă eliminați asta, cu restul ne încadrăm. Că dacă ne ziceți că reclama e prea mare pe geam, o scoatem… Autorizație de funcționare avem… Teama mea e că pe Bulevardul Revoluției nu mai ai voie să funcționezi”, a spus Codruţ Savu, de la Asociația Organiatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România.

  Nu. E rezolvată, întreabă! E rezolvată!”, i-a răspuns Gheorghe Falcă, prinzându-l de braț, în semn de alinare. „Faceți cele două lucruri pe care le-am convenit. E atât de simplu”.

  „Păi, autorizații avem”, a insistat Savu.

  Conform legii, dumneavoastră puteți funcționa non-stop. Într-o comunitate, pe orar depinde de noi. E atât de simplu! Un orar de funcționare, veniți și-l primiți”, a continuat Gheorghe Falcă.

  (…)

  Dar dacă eu nu mai pot funcționa deloc în zona aia, atunci chiar că… e o problemă maximă a clienților”.

  Credeți-mă, le luăm pe rând fiecare capitol!”, a zâmbit Falcă, anunțând pe urmă că se grăbește.

  video: Mihai Todoca

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Superba idee, unii se imbogatesc pe seama celor ca au intrat in aceasta patima. Acum jocurile de noroc au ajuns ca si droguile, distrug oameni, distruc familii numai ca unii ca acesti doi domni Codruţ Savu și Doru Gheorghiu sa se imbogateasca. Daca lor li se permit de ce nu li se permit si vanzatorilor de droguri sa vanda in plin centru, sa-si faca magazine ( ca si ei aduna 300.000 euro intr-o zi ca astia cu jocuriled e noroc). Deci ori la toti , ori la nici unul.Deci initiativa este laudabila, numai sa nu intervina interventia baneasca la unii dintre votanti, sau la Falca. Sper ca sa scapam de jocuri astea blestemate. Am avut un pieten, acum este din pacate decedat, care a pierdut totul din cauza nenorocitelor astea de jocuri:casa, masina… si pana la urma viata, stand utimii ani din viata intr-o locuinta inchiriata.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.