marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Interes sporit pentru soarta câinilor maidanezi din Arad. În jur de 100 de arădeni au participat la dezbaterea publică

  de Special Arad | 7 martie 2018, 8:34 PM | Administraţie

  6

  Comunicat. Primăria municipiului Arad a organizat miercuri, 7 martie 2018, în sala ”Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ o dezbatere publică având ca temă două proiecte de hotărâri: cel privind unele măsuri de asigurare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad şi proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru reglementarea serviciului de „Întreținere și amenajare spații verzi din Municipiul Arad”.

  Mai bine 100 de arădeni au răspuns invitaţiei de a participa la această dezbatere, iar aproximativ 20 dintre ei au venit cu propuneri menite să îmbunătăţească forma finală a celor două proiecte.

  Printre propunerile făcute vizavi de modul de „Întreținere și amenajare a spațiilor verzi din Municipiul Arad” s-au numărat: amenjarea mai multor zone cu plante perene, autohtone, ieftine, care ar implica nişte costuri de întreţinere mai mici în caz de vandalizare sau uscare, o atenţie mai mare asupra modului în care se toaletează copacii la nivelul municipiului şi nu în ultimul rând acordarea aceleaşi importanţe tuturor spaţiilor verzi din oraş, nu numai celor din zonele centrale.

  Proiectul privind serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad a stârnit un şi mai mare interes astfel că numărul propunerilor făcute a fost crescut. De la bun început, cei prezenţi în sală s-au declarat împotriva eutanasierii, au identificat o problemă în privinţa abandonului şi au invocat necesitatea elaborării unei strategii pentru prevenirea acestui fenomen. Aceasta ar putea fi pusă în aplicare prin stabilirea unui protocol de colaborarea între Primăria Municipiului Arad şi Direcţia Sanitar Veterinară. De asemenea s-a subliniat necesitatea realizarii unui recensământ al animalelor la nivel de municipiu şi a organizării unei campanii de informare privind sterilizarea şi efectele ei. În acest context, Asociaţia Animed a venit cu propunerea unei colaborări cu Primăria, oferindu-se să sterilizeze, contra cost până la 1000 de câini anual.

  De asemenea s-a cerut la unison îmbunătăţirea condiţiilor de la Adăpostul de Câini, o mai mare transparenţă a activităţii acestuia, dar şi necesitatea constituirii unei comisii de evaluare a serviciului de gestionare a animalelor fărăr stăpân. Această comisie ar trebui să fie formată din specialişti din domeniu şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi ONG-urilor care luptă pentru protecţia animalelor.
  In finalul dezbaterii publice, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar a afirmat: „Pentru că ne dorim un oraş la standarde europene, modul în care gestionăm problema animalelor fără stăpân trebuie să devină o prioritate.Cea mai mare problemă a noastră este educaţia, iar ONG-urile au responsabilitate in acest sens. Eutanasierea nu este un lucru normal şi din acest motiv susţin necesitatea respectării legii şi sanţionarea celor care refuză să-şi sterilizeze animalele de companie.”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Abandonul nu este principalul motiv al inmultirii acestor caini – praf in ochi. Cainii deja aflati pe strada puiaza non-stop. O femela aflata pe strada
   fata dupa fiecare tura de claduri – aceasta inseamna, in general, doua ture de pui per an; exceptiile fiind notabile.

   Cat despre euthanasiere…sigur ca la noi in tara „nu functioneaza”, suntem mai cu mot – interesant, insa, ca in alte tari aceasta metoda merge de minune: adoptia sau euthanasierea. Ultima ar trebui, desigur, facuta cu demnitatea si respectul datorate oricarei fiinte. Iar adoptia, la noi, functioneaza mai bine de cand se percepe o taxa – altfel, „iubitorii” asaltau adapostul, semnau ca adopta cate un caine, si maine il lasau inapoi pe strada – infometat, expus tuturor pericolelor strazii. Crezand ca astfel sunt mai „umani” decat cei care le puteau da injectia letala. Fapta lor se incadra, juridic, la „abandon”, fiind interzisa prin lege – dar cui ii pasa?

   Daca vine cineva sa faca recensamantul cainilor :), o va face nu cu bune-intentii, ci pt. a impozita nr. de cozi din ograda :). O masura binevenita in cazul unor ludoci care nu au limita la cati aduna, dar mai ales ar lovi in micii pasionati – crescatorii care investesc in genetica de calitate, de „afara”, si lucreaza intr-o perpetua pierdere, ca pasionati. A nu fi confundati cu samsarii de caini, ori cu cei care cresc caini pe „banda rulanta”.

   Cetateanul civilizat de afara isi castreaza cainele care nu este destinat reproductiei, ba chiar si crescatorul proprii caini, dupa 3 – 5 cuiburi (ma refer la femele). In cazul femelelor, pentru a preveni complicatii gen: piometru , tumori mamare (complicatii care apar atat la cainii de rasa, cat si la metisi). In privinta masculilor, se procedeaza la fel.

   La noi, unii mai „simt” ca o femela este „implinita” cand trece prin „experienta materna” (de fapt, un stress pentru organism), ba chiar unii veterinari incurajeaza (din motive…”numismatice”)…macar o tura de pui inainte de castrare.

   Romanul se civilizeaza mai greu. Iar parerile, in mai toate situatiile, sunt oferite de cei care nu au vazut atatia caini in viata lor, cati au trecut prin mana altora.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Românul nu se civilizează veci! El trăiește în, … și nu-l interesează altceva decât, Familia Tradițională! Își bate nevasta din dragoste, că „batătaia-i ruptă din cer”, iar Potaia la coteț în lanț. Cultura mioritică de care sunt atât de mândrii. 🙂
    În rest, de acord cu tine. Morală dublă! Hrănim câinii străzii, dar nu le oferim un adăpost permanent. Îi salvăm de „Ac”, dar le dăm drumul pe stradă să fie ai nimănui… înfometați, plini de paraziți, bolnavi, huiduiți și loviți cu picioarele, … condamnați la o „viață de câine”. Halal nație!!!
    Mi-e doar SCÂRBĂ!

    --2 voturi
    +1
    -1
    • Chiar nu te poti abtine? Cu ceva timp erai nedumerit la maxim si gemeai pe aici …. cum de un tata si-a violat fiica intr-o familie traditionala…Acum e de rau sau de bine familia traditionala? Scarba aia nu te face sa refuzi anumite pagini de net unde te poti refula? Si daca tot refulezi …nu ne mai da referinte despre tine…profesor de fizica? Ce dreacu’ predai la niste prunci obligati sa te asculte? ….batataia…mandrii ….
     Morala dubla….vezi de tine si nu vorbi de altii..unii dintre ceilalti avem chiar vreo 5 caini prin curti!

     +1 voturi
     +1
     -1
    • Este inuman si sa pui un deget pe sotie. Dupa cum este gresit si sa iti bati joc de animale.

     Ambele nu au nicio legatura cu familia formata dintr-un barbat si dintr-o femeie.

     La fel de gresit ar fi ca un homosexual sa isi bata partenerul de viata, o lesbiana sa o paruiasca pe partenera ei, si ambii sa dea suturi unor bichoni.

     +1 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.