Institutul uitat din Arad a cărei activitate salva cândva vieți în toată țara

  de Raluca Medeleanu | 29 august 2018, 11:01 AM | Altădată | Topic special

  2

  Mulți arădeni trec astăzi pe lângă imobilul nr. 2 , de pe strada Cehov. Câți dintre ei știu însă ce instituție a găzduit în perioada interbelică și cât de importantă era instituția respectivă pentru sănătatea a mii de oamei?

  Este vorba de sediul Institului „Sever Pășcuțiu” Arad, care producea vaccine sub acordul Ministerului Sănătății, în mod special vaccinul antivariolic care era expediat în multe județe din țară, după un plan al Ministerului. Institutul, o filială a Institutului Cantacuzino din București, purta numele doctorului care îl conducea, dr. Sever Păscuțiu, care se născuse în 1893 la Șiria și absolvise Universitatea de Științe din Budapesta în 1918.

  Universitatea de Stat din Budapesta i-a acordat doctorului Sever Pășcuțiu, în 1968, o diplomă de onoare în semn de apreciere a valoroaselor activități profesionale pe care acesta le-a desfășurat timp de 50 de ani în care acesta a fost medic.

  dsc_0004

  (În amintirea lui Bujor Buda care mi-a oferit fotografia de epocă)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.