miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Sondaj INSCOP: „Românii preferă muzica populară și lectura”. 5 la sută nu ascultă muzică

  de Special Arad | 20 noiembrie 2023, 8:51 PM | Cultură | Muzică | Naţional

  0

  Românii preferă muzica populară și lectura, arată datele unui sondaj INSCOP realizat în perioada octombrie-noiembrie 2023. Preferința românilor pentru muzica populară a scăzut ușor în ultimii zece ani (de la 49,7% la 47,3%), dar rămâne de departe cel mai îndrăgit gen muzical, în timp ce fanii manelelor s-au înmulțit cu o treime (21,6%) în aceeași perioadă, este concluzia INSCOP, preluată de G4Media.

  Fanii teatrului sunt la fel de numeroși (21,4%) ca cei ai manelelor, în timp ce lectura este de departe activitatea culturală preferată a românilor. Chiar și așa, doar jumătate dintre resondenți (51,4 %) spun că au deschis o carte în ultimele șase luni. Consumul altor forme de cultură este și mai mic.

  Așadar, întrebați ce gen de muzică ascultă (cu posibilitatea de a alege mai multe opțiuni de răspuns):

  • 47.3% dintre cei chestionați menționează muzica populară (față de 49.7% în 2013)
  • 29.2% pop-dance (față de 41% în 2013)
  • 28.3% cea clasică (față de 22.8% în 2013)
  • 21.6% manele (față de 14.2% în 2013)
  • 19.2% hip-hop (față de 18.2% în 2013)
  • 16.5% rock (față de 19.5% în 2013)
  • 10.8% menționează alt gen (față de 2.7% în 2013)
  • 4.8% dintre respondenți spun că nu ascultă muzică (față de 1% în 2013)

  Cifra cu semnificația cea mai importantă este ponderea foarte redusă a celor care declară că nu ascultă muzică, de sub 5% din populație. Practic, aproximativ 95% dintre români ascultă muzică, indiferent de genul muzical preferat”, a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research, într-un comunicat de presă.

  Persoanele care ascultă muzică populară sunt în special mai în vârstă, cu educație mai puțină, cu venit redus, care provin din mediul rural și care nu au acces la rețele sociale, în timp ce persoanele care ascultă pop dance sunt mai tinere, cu educație superioară și care activează în mediul privat, potrivit analizei socio-demografice a sondajului. În schimb, fanii manelelor sunt persoane tinere, cu educație primară, cu venituri mici, din mediul rural sau urban mic și care folosesc TikTok. Rockul este ascultat mai ales în București sau în alte orașe mari, de către bărbați tineri, cu educație superioară și venit mai ridicat.

  Jumătate dintre români citesc cărți

  Puțin peste jumătate dintre respondenți (51.4%) au declarat că în ultimele 6 luni au citit cărți (romane, poezie, etc.), 43% că au vizitat monumente istorice, culturale etc., 32.6% că au vizitat un muzeu, o galerie de arta sau o expoziție, iar 21.4% că au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică.

  Citește și: Sondaj INSCOP: PSD domină scena, AUR a trecut în fața PNL, iar USR vine timid din urmă

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.