Inflația din Ungaria îi trimite pe maghiari în România, pentru a-și face cumpărăturile





Ungaria a devenit țara cu cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană. Concret, datele Eurostat de acum câteva luni arătau că Ungaria înregistra o rată a inflației 25,6%, dar, la produsele alimentare, aceasta putea ajunge la 47%. Totul, în timp ce media inflației în cele 27 de țări membre era de 19,5%.
Din cauza raționalizării alimentelor și a prețurilor mari din Ungaria, cetățenii maghiari se organizează în grupuri pe Facebook pentru a face cumpărături în România.
Astfel, în urmă cu o lună, în Ungaria a fost lansată o pagină de Facebook care încearcă să îndrume persoanele interesate de cumpărături în Carei. Administratorii urmăresc ultimele oferte din România și informează despre prețurile de bază. Dar site-ul nu se referă doar la alimente, ci oferă informații și despre hrana pentru animale de companie, unelte, haine, mobilier, precum și despre gelaterii și pizzerii. Mai mult, încearcă să ajute și sistemul de carpooling, adică să îi organizeze pe maghiarii care nu au mașini pentru ca aceștia să fie luați de conaționali dotați cu autoturisme.
Vin cu familia și umplu portbagajul
„Ungurii veneau la noi la cumpărături de mai multă vreme, dar se limitau la materiale de construcții, că la noi se găsesc unele mai ieftine și de o calitate mai bună. Treceau oamenii granița să cumpere polistiren sau rigips, de exemplu, dar cam atât. Cam din toamna anului trecut, prin noiembrie, zic eu, când au început problemele cu inflația la ei în Ungaria, profilul celor care fac acest trafic de frontieră s-a schimbat, iar eșantionul a crescut vizibil.
Acum oamenii vin cu familiile și își cumpără tot ce le trebuie, de la hârtie igienică până la alimente, bere sau articole de îmbrăcăminte. Aproape toate mașinile se întorc în Ungaria cu portbagaje pline. Alimentează și autoturismele pentru că și combustibilul este mai ieftin la noi. Nu cu mult, dar este mai ieftin. Adică, dacă tot vin aici, vor să facă și plinul la mașină.
Vârful acestui trafic se înregistrează, în mod evident, în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când oamenii sunt liberi și pot pleca la cumpărături. Cred că acest fenomen este amplificat și de faptul că noi avem orașe mari lângă frontieră, iar în acestea sunt magazine de tip supermarket.
La ei, în localitățile de frontieră, nu găsești astfel de spații comerciale, sunt mai mult magazine de tip sătesc, ca să zic așa, unde nu găsești tot ce îți trebuie“, au precizat angajații de la frontieră pentru „Adevărul“.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)