marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Industria ospitalităţii cere anularea impozitului pe tot anul 2022 şi acordarea de despăgubiri

  de - | 2 februarie 2022, 10:22 AM | Naţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Alianţa pentru Turism (APT) propune anularea impozitului specific pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, pe întregul an 2022, şi despăgubiri în formula 20% din diferenţa cifrei de afaceri pe 2021 comparativ cu 2019, potrivit adevărul.ro.

  De asemenea, reprezentanţii din industrie solicită compensarea taxelor datorate cu cele de recuperat de la stat. Potrivit unui comunicat al Alianţei, HoReCa este cel mai afectat sector din economia românească din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, în 2020, veniturile s-au redus cu 44% iar profiturile cu 79%. Totodată, 53% dintre companiile din domeniu au risc mediu şi mare de insolvenţă (calcul estimare model Altman Z-score), mult peste media naţională (38%).

  „Afacerile din HoReCa sunt vlăguite după 2020, creşterea din 2021 nu a fost suficientă pentru întărirea companiilor la nivelul precedent pandemiei, dacă nu sunt sprijinite şi acţionarii îşi pierd interesul, iar costurile fiscale pentru stat (taxe pierdute) sunt mult mai mari decât efortul pentru susţinerea schemei de sprijin”, susţine sursa citată. Pe de altă parte, în perioada pandemiei (circa doi ani), industria ospitalităţii a pierdut aproximativ 30% din forţa de muncă direct implicată în sector, ceea ce se traduce în aproximativ 60.000 de persoane care au migrat spre alte domenii mai stabile în această perioadă, precizează APT.

  „Din punct de vedere calitativ, în acest moment nu există nici o formă de motivare a educaţiei în turism, nu există programe de pregătire adecvată, iar companiile nu sunt incentivate să trimită angajaţii la studii”, menţionează organizaţia.

  Sursa: adevarul.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.