marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Indignare internațională după o nouă decizie a justiției ruse împotriva organizației „Memorial”. Reacții de la ONU și CEDO

  de - | 29 decembrie 2021, 8:23 PM | Internaţional

  0

  Un tribunal din Moscova a dispus miercuri desființarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului „Memorial”, la o zi după ce Curtea Supremă a Rusiei a interzis structura-mamă a acestei organizaţii fondate cu mai bine de 30 de ani în urmă de disidentul Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

  „Memorial” a expus de-a lungul anilor abuzurile epocii staliniste, ajutând la restabilirea unor adevăruri istorice, iar în ultimii ani se implicase în denunțarea încălcării drepturilor omului inclusiv de către actualul regim al lui Vladimir Putin. Cele două decizii ale justiției ruse, care marchează o nouă etapă a conducerii autoritare a lui Vladimir Putin, au stârnit un val de indignare la nivel internațional, inclusiv din partea ONU și CEDO.

  Curtea Supremă a Rusiei a decis marți desființarea ONG-ului „Memorial”, la cererea Procuraturii Generale. Instanța a ajuns la concluzia că „Memorial” a încălcat legea rusă privind „agenții străini”.

  Memorial International a fost adăugată în 2016 în registrul ONG-urilor clasificate drept „agenţi străini”. De-a lungul anilor, organizaţia a fost amendată în repetate rânduri de instanţele din Federaţia Rusă pentru încălcarea legii privind agenţii străini. Această etichetă, care aminteşte de „duşmanul poporului” din timpul URSS, se referă la organizaţiile considerate că acţionează împotriva intereselor ruseşti prin faptul că primesc fonduri străine.

  Procurorul Aleksei Jafiarov a lansat marţi, în faţa Curţii Supreme, un atac direct împotriva „Memorial”, acuzând organizația că „prezintă o imagine falsă a URSS ca stat terorist”, că „denigrează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial şi că încearcă să „reabiliteze criminalii nazişti”.

  Citește continuarea pe Digi24.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.