Închisoare cu suspendare și amenzi penale pentru patru medici stomatologi din Arad și Galați într-un dosar de luare și dare de mită instrumentat de DNA

  de Ioana Costaș | 17 March 2023, 11:29 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  Tribunalul Galați a pronunțat miercuri, 15 martie, sentința într-un dosar instrumentat de DNA, în cadrul căruia patru medici stomatologi – trei femei și un bărbat – din Arad și Galați au fost trimiși în judecată, în primăvara anului trecut, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, luare și dare de mită. În fapt, două dintre femei erau angajate ale Facultății de Medicină și Farmacie de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. La momentul trimiterii în judecată, cele trei femei – medici stomatologi – au fost trimise în judecată sub control judiciar sub cauțiune, iar cel de-al patrulea medic stomatolog, cel din Arad, a fost judecat în stare de libertate. Miza a constituit-o promovarea, în mod fraudulos, a examenului de rezidențiat și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog.

  Iată ce au stabilit procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galați la momentul trimiterii celor patru medici stomatologi în judecată: „În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella, în calitățile de coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți. Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Șincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menționate anterior. În zilele de 13-15 noiembrie 2021, președinta comisiei de examen Șincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans și în mod direct, candidatei Zalimov Antoanela Andreea, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informații nedestinate publicității. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susținut și promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât și proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată). În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păunița, în calitate de secretar al comisiei de examen. În același context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuţă Caius Călin, care promovase examenul respectiv”.

  Infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată de DNA

  Așadar, anul trecut în primăvară, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a inculpaților: Șincar Dorina Cerasella, medic stomatolog și conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, coordonator de program de rezidențiat și președinte al comisiei de examen, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; Grecu Gina Păunița, medic stomatolog și asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; Zalimov Antoanela Andreea, medic stomatolog, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, și în stare de libertate – Miuță Caius Călin, medic stomatolog și lector universitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

  Condamnările

  Miercuri, 15 martie, Tribunalul Galați a condamnat-o pe Şincar Dorina Cerasella, la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 200 zile – amendă cu valoarea unei zile – amendă de 110 lei (total de plată 22.000 lei), pentru comiterea infracțiunii de trafic de influenţă; 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită; 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Instanța a aplicat apoi pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală pe care a majorat-o cu sporul de 1 an, inculpata urmând să execute, în final, pedeapsa de 3 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală. Tribunalul Galați a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 3 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței. Totodată, instanța i-a aplicat lui Șincar Dorina Cerasella pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar public sau privat pe o perioadă de 1 an și a obligat-o la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi sau la Primăria Municipiului Galaţi.

  Grecu Gina Păuniţa a primit 1 an şi 8 luni închisoare şi 200 zile – amendă cu valoarea unei zile – amendă de 40 lei (total de plată 8.000 lei), pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă și la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În final, inculpata a primit pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 8 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală pe care instanța a majorat-o cu sporul de 3 luni, femeia urmând să execute, în final, pedeapsa de 1 an şi 11 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală. Și în acest caz, Tribunalul Galați a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței. Grecu Gina Păunița va presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi sau la Primăria Municipiului Galaţi. Instanța i-a mai interzis inculpatei dreptul de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar public sau privat pe o perioadă de 1 an.

  Zalimov Antoanela Andreea a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influenţă, instanța dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței. Potrivit Tribunalului Galați, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata are obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Tulcea sau la Primăria Oraşului Isaccea.

  Miuţă Caius Călin a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Și în acest caz, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani calculat de la data rămânerii definitive a sentinței. Pe parcursul termenului de supraveghere, Tribunalul Galați a decis că Miuță Caius Călin are obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Arad sau la Primăria Municipiului Arad.

  De asemenea, instanța gălățeană a desfiinţat certificatul de specialist parodontologie emis de Ministerul Sănătăţii, pe numele Zalimov Antoanela Andreea. Hotărârea Tribunalului Galați nu este definitivă, ea poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

  Citește și: Medic stomatolog și lector universitar în Arad, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită. Vezi acuzațiile care se aduc altor trei doctori • Special Arad · ultimele știri din AradSpecial Arad · ultimele știri din Arad

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.