Încetinitorul de particule: Un deces în familie și alte evenimente care nu explică nimic

  de E. Nola | 14 septembrie 2020, 9:57 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Evenimentul săptămânii trecute a fost fără dubiu absența lui Călin Bibarț de la dezbaterea electorală televizată de la TV Arad.

  Nu e un secret pentru cei mai informați în modul în care se desfășoară lucrurile în Arad: TVA este un studio de casă a PNL-ului local, de fapt un vector de imagine pentru cel care este și nu este, dar mai mult este în continuare cel care mișcă lucrurile pe aici.

  Nu, nu vorbim de actualul primar și candidat la Primărie a PNL-ului, nu e vorba nici de Iustin Marinel Cionca, Sergiu Bîlcea fiind chiar în afara jocului mai nou și, surpriză, nu este nici măcar Andrei Ando, omul din administrația locală care a experimentat pentru noi coronavirusul în spitalul coordonat medical de senatorul USR, Adrian Wiener.

  Știți voi, stimații mei cititori, mult mai rafinați decât cititorii lor, de cine vorbesc, nu prea are rost să-i pomenesc numele, acum în apus de vară, în pragul unor alegeri în care vom alege probabil strugurii stricați de cei care pot fi folosiți pentru vin, nu și oamenii care ne vor reprezenta pe bune în administrația locală în viitorii patru ani. Îl pomenesc așa anonim, fără să-i scriu numele, nu din rațiuni religioase evreiești de a nu pronunța niciodată numele Domnului, ci mai mult din considerente medicale: încerc să-mi ocrotesc sănătatea fizică și mentală, abținându-mă cât pot să mă gândesc la lucruri rele.

  De altfel, omul despre care vorbim noi aicea, ocolind numele precum pisica acoperișul fierbinte, a inaugurat seria transmisiilor electorale de la TV Arad printr-o emisiune de asemenea istorică.

  Se făcea că erau patru jurnaliști în studiou, cel puțin așa au fost prezentați, plus omul providențial.

  Emisiunea a ținut două ore cu niscaiva pauze de publicitate, timpul afectat discuțiilor celor cinci fiind astfel cam 100 de minute. Rețineți erau cinci în studiou, ideea era al unui schimb de vorbe și idei pe tema alegerilor, însă 85 de minute a vorbit doar omul. Chiar dacă încheia majoritatea propozițiilor sale cu ”Da”, transformând astfel sentințele sale în adevăruri absolute, opinez eu că ceilalți patru puteau spune și ei câte ceva. Sau puteau încerca măcar. Nu de moderatorul Ghilea vorbesc, ci de ceilalți invitați. Singurul care a încercat să se poarte ca un jurnalist a fost fostul nostru coleg Andrei Fuliaș.

  A încercat, dar nu i-a ieșit, interlocutorul Nr.1 dându-i pe loc replica care închidea dialogul precum fermoarul borseta. Ceilalți doi păreau loviți efectiv de emanația de absolut și definitiv care radia dinspre interlocutorul unic, reușind doar câte un zâmbet perplex și tâmp din când în când.

  Cu toate acestea apariția omului providențial în locul lui Bibi Bibarț la emisiunea de dezbateri cu candidații de la sfârșitul săptămânii trecute a constituit totuși o surpriză.

  Una care, însă, este încă în firea lucrurilor pe aici pe la Arad, de ce să nu recunoaștem. Devenit un orășel în care tot ce se întâmplă este decis de un singur om, ceilalți oameni nu se mai miră de nimic.

  Să sintetizăm așadar: dezbaterea era între candidații la Primărie ai PNL-ului, USR-ului și UDMR-ului. În ordinea asta, Călin Bibarț, Adrian Wiener și Alexandru Mészár. PSD-ul local, prin Mihai Fifor, a declinat invitația cu multe zile înainte, opinând că TV Arad nu asigură echilibrul, echidistanța și fair-play-ul obligatorii în asemenea situații.

  Dar Călin Bibarț, candidatul PNL-ului, cel creditat cu șansa cea mai mare de câștiga alegerile din 27 septembrie, nu a venit. În locul lui a venit omul, în calitatea sa cea mai puțin verosimilă: aceea de susținător al Domnului Bibarț.

  N-au fost explicații, nu au fost întrebări sau lămuriri.

  Nimeni nu a întrebat nimic de Bibarț, ceva de genul, dar unde e, doară nu i s-a întâmplat ceva, nu, situația a fost acceptată ca ceva normal și firesc, chiar dacă cei trei, moderatorul Ghilea inclusiv, au aflat de înlocuirea lui Bibarț doar în momentul când au auzit pașii apăsați ai omului care face și desface la Arad pe coridorul studioului.

  Emisiunea nu a adus nimic nou, înlocuitorul plenipotențiar al lui Bibi a spus tot ce era de spus, atacând frontal la PSD, respectiv la Fifor, absenți amândoi de la dezbatere. Dar curajul înlocuitorului nu s-a oprit aici, pe Wiener l-a făcut zero barat, iar pe Alexandru Mészár Șoani.

  Mare păcat. De lipsa explicațiilor vorbesc. De lămuririle absente.

  În fond, așa cum am aflat a doua zi, Bibi chiar avea un motiv să fie înlocuit.

  Dacă Ghilea nu avea curajul să spună sau nu știa, înlocuitorul lui Bibi putea eventual aminti că acesta are necazuri în familie, mai precis un deces.

  Trist, dar adevărat, murise tatăl generalului Coldea, fin al lui Bibi, o relație despre care se vorbește mai mereu, dar nu se insistă destul (Tatăl lui Florian Coldea s-a stins din viață chiar în ziua în care a împlinit 75 de ani…).

  Omul putea fi la Târnova, acolo unde a murit tatăl generalului,în fond într-o astfel de situație se poate înțelege de ce renunți la o dezbatere televizată, acceptând să meargă în locul tău chiar și omul care te iubește cel mai puțin.

  Nu știm dacă asta a fost motivul înlocuirii lui Bibi. Noi chiar credem că nu. Dar se putea invoca, la o adică.

  Dar, desigur, se înțelege tăcerea generală, cu serviciile secrete nu te pui.

  Nici chiar dacă ești omul care își termină propozițiile cu invariabilul: ”Da”….

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.