sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Săptămâna Luminată începe cu BMW-ul de la capătul tunelului

  de E. Nola | 25 aprilie 2022, 8:00 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  6

  Nu e ușor să te apuci de sinteza Săptămânii Patimilor de la Arad, dar nici foarte greu nu este.

  Nimic nou, gesturile de trei parale ale așa numiților lideri locali continuă, Bibi nu s-a lăsat și a făcut rondul, cel puțin până la microfonul lui Kristi Varjasi, că dacă e marți, e musai Bibarț, nu-i așa?

  Era încă tânără săptămâna, lumea începea să intre în febra cumpărăturilor, chiar dacă o parte a ei a început deja cu o săptămână înainte de dragul Paștelui catolic, asta este, ești tu ortodox, dar nici chiar așa, să nu ciocnești un ou și o țuică cu amicul mai puțin ortodox. Un moment bun pentru Ghiță și Bibi de a se fotografia lângă tramvaiele cele noi, două la număr, cu care Domnul Blidar ne cadorisește de Paști. Bine, Bibi, cel care, spre deosebire de șeful său direct de partid, nu le are cu mașinile – așa a declarat nu demult într-un interviu citat pe larg aici – s-a dus totuși în piața Avram Iancu să se fotografieze cu niscaiva mașini vechi, întâmplarea făcând să nimerească în fața unui Mercedes-Benz.

  bibi selfie cu masini de epoca

  Tocmai potrivit ca să ne aducem aminte de Janis Joplin, cea care o viața întreagă – și totuși, chiar dacă era așa un pic mai libertină (și liberală), parcă știa mai multe decât cei despre care facem vorbire aici – și-a dorit un Merțan și un tv color. Vedeți clipul de la sfârșit.

  Ai noștri faliți n-au problemele pe care le-a avut Janis, săraca, dar nici nu se încurcă în prostii. Funcția e funcție, banul e ban, iar ceilalți nu contează chiar deloc. Și ce dacă BMW-u’ parchează în noaptea de Înviere chiar în fața catedralei celei noi, în plină intersecție, acolo unde dacă aș parca eu cu Renault-u’ meu, ar veni imediat un polițai să-mi spună câteva de la obraz, chiar dacă are mari probleme cu acordurile. Ca și soțul proprietarei BMW-ului de altfel.

  falca si fanele lui

  Ș-apoi BMW-u’ nu e Mercedes Benz, chiar dacă vine din Range-Roveru’ lui Pistru, de Geanina vorbim, desigur, cea care parca din cele mai vechi timpuri în locuri nepermise pentru muritorii de rând. Și ceea ce explică de ce e Geanina punctul de legătură din PNL-ul arădean. Și prezența lui Sergiu de la aeroport în așteptarea luminii sfinte de la Ierusalim. El acolo, Geanina peste tot, iar cineva cu BMW-u’ la catedrală.
  Ce mai vreți? Sunt prezenți peste tot, au grijă de toate, chiar dacă se duc și la WC cu mașina. Și ce dacă merg și la Înviere tot așa? Totuși nu sunt încă omnipotenți și omniprezenți ca Domnul Dumnezeu.

  Iar dacă nu știați, acolo la Podgoria, se va face o parcare subterană. Da, este în plan, este de multișor în plan, dar odată sigur se va face. Și ce dacă primul om sau prima doamnă parchează acolo în avanpremieră și la suprafață? Chestie de amănunt, ce naiba!

  Ș-apoi mai e și ștrandul. Da, era să uităm, de promisiunea că ștrandul va fi adus la ceea ce a fost înainte de a veni Ghiță la Arad. Tot în săptămâna Patimilor am aflat, mai precis ne-a fost comunicat.

  masinuta festiva pasti

  Este drept, nu de cei doi pomeniți, ci de cel nou de acolo, un simbol adevărat al înțelegerii dintre cei care se ceartă ca să ne țină în ceață. Da, de Ilie Cheșa, viceprimarul lui Fifor vorbim, cel pus pe fapte mari. E drept, deocamdată prin declarații mai mult, dar să nu spunem ho înainte să pocnim din bici.

  Îi spunem totuși Domnului Cheșa, mai puțin obișnuit cu subtilitățile din BMW-uri și ronduri de seară, ștrandul nu poate fi resuscitat prin îndepărtarea unor garduri și tunsul gazonului. Este nevoie de mult mai mult, lucrări serioase și investiții pe măsură, o regândire fundamentală a rolului și rostului ștrandului arădean în condițiile cele noi create de cei din BMW-uri.

  Și dincolo de toate ar fi nevoie de efort și muncă, cinste și hotărâre, nu de gesturi fumigene cu care ne-am obișnuit deja de vreo 20 de ani. De când ei umblă în Range Rover și BMW, iar noi în Dacia și Renault. Și, cel puțin ăstora care nu lăicuiesc în prostie postările celor pomeniți de pe FB, ne cam ies pe cot aceste tromboane bune de adormit doar vigilența poliției când parchează pe interzis.

  Încheiem totuși cu ceva frumos și înălțător.

  meci stadion uta

  Înainte de toate cu victoria chinuită, dar muncită a UTA-ei  prin care își asigură în proporție de 99% rămânerea în prima divizie, în ciuda vălvătaiei create în jurul ei. Ca să fim cinstiți, săptămâna Patimilor de fapt cu asta a început, cu discuțiile interminabile cu privire la intenția unor oameni cu bani de a prelua cel puțin o parte din club. Ceea ce nu ar fi deloc rău dacă intențiile sunt curate, iar priceperea asigurată de la început.

  Finalul este fără dubii și se referă la victoria din SUA a echipei de robotică din Arad, mai precis de la Liceul de Informatică. Până și Bibi s-a lăudat cu ea pe FB, Ghiță încă nu s-a prins, iar Cheșa e ocupat cu alte cele. Despre Faur nu prea mai știm în ultima vreme.

  Chiar dacă e vorba de ceva pentru tineri și copii, această prezență la nivel înalt a informaticienilor tineri din Arad ne arată exact direcția în care administrația orașului ar trebui să se miște pentru a scoate Aradul din nesemnificativ și derizoriu.
  Dar pentru asta, desigur, ar trebui să se dea jos din BMW, să parcheze regulamentar și să-i asculte pe cei care se pricep mai bine ca ei.
  Știu, nu e ușor, e nevoie de nițel bun simț…

  A, și era să uit, Macron rămâne președintele Republicii Franceze…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „… să-i asculte pe cei care se pricep mai bine ca ei.” Adica, pe cel ce le stie pe toate mai bine decat oricine. Nu spun cine, cititorii sunt mai destepti decat multi ziaristi, macar prin faptul ca, daca au probleme cu fierea, recurg la Colebil, nu si-o golesc in ziare. Ala care ”pune bila pe picioare”, ca ”bila” pe umeri n-o mai poate pune de la o varsta incolo! 🙂
   Ah, era sa uit si eu… Hristos a inviat!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.