Încetinitorul de particule – Predicatorul, Ela Falcă cu Bibi și arădenii

  de E. Nola | 19 July 2021, 8:46 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  9

  Titlul nu mai spune nimic celor de astăzi, trilogia western a lui Dan Pița care l-a făcut vedetă pe Mircea Diaconu trăind doar în amintirile celor trecuți de cincizeci.
  L-am parafrazat gândindu-mă la cele petrecute săptămâna trecută la Arad, mai ales vineri spre seară, atunci când orașul găzduia două evenimente paralele care presupuneau oameni mulți adunați să asculte și să dea din cap a înțelegere și mulțumire.
  Am trecut așadar peste focul de paie declanșat la începutul săptămânii trecute de comandamentul central al poliției române, aflat în căutarea fără șanse de izbândă al celui care a comandat uciderea lui Ioan Crișan. Vorba vine căutare, în fond îl știu de când e lumea, l-au găsit din prima, era așa mai mult o gesticulație pentru ca cei mulți și neorientați să vadă că ei lucrează.

  1 1
  O acțiune de poliție care nu reușește să-l găsească acasă pe cel pe care îl caută – e vorba de faptul că l-au scăpat, printre alții, și pe Mladin, acesta susținând că el era plecat din țară – este o glumă proastă, praf în ochii celor care dau banii pentru salarii și pensii speciale sperând că poliția mai face din când în când și treaba pentru care a fost creată.
  „Mega-dosarul”, așa cum e alintat prin presă, s-a închis în nici două zile în coadă de pește, reținuții fiind eliberați, oferind din plin muncă și bani avocaților, celor care trăiesc bine, mersi numai pentru astfel de ocazii.
  Vineri, când au avut loc cele două „mega-evenimente” la care mă voi referi în continuare, povestea începută marți era complet uitată. Ce mai țigări, ce mai interlopi, ce mai crimă organizată? Să nu insistăm! N-are rost să tulburăm apele crimei organizate, nu de alta, dar, din neatenție, putem nimeri chiar în politică.

  Adică la alegerile pentru președintele județean PNL, cum ar veni. Adică în cortul celor aproape trei mii de delegați adunați din tot județul pentru a-l sărbători pe Gheorghe Falcă. Fără mască, desigur, că doară nu erau inside, mai precis chiar dacă erau, erau între ei. Reales la al nuștiucâtelea congres, omul nostru din Brad a avut un nou moment de glorie falsă, clădită pe ipocrizie, gesticulație goală, un festivism ieftin și gol ca pe vremea lui Ceau de care se părea că am uitat de mult.
  Numai zâmbete, tricolor și aplauze, vorbe pentru proști și ai noștri. Cu invitați de marcă, tot ca pe vremea lui Nea Ceașcă, de data aceasta nu Gadaffi sau vreun alt potentat din lumea islamică, ci chiar președintele PNL, Ludovic Orban, coborât printre arădeni în căutare de viitor.

  2
  Nu prea are rost să mai continui, să intru în amănunte, își poate închipui fiecare: zâmbete slinoase, priviri false cu duiumul, sforăieli și minciuni de parcă eram la sfârșitul lumii. Totuși, acești oameni chiar își închipuie că politica este doar pentru inculți, neamuri proaste și interlopi ieșiți la spălat?
  Mai bine să adăstăm nițel și în cele din urmă la evenimentul paralel din sala Filarmonicii – apropo, Filarmonica ce mai face? – o întâlnire a arădenilor cu cel mai mare predicator din România, un fel de „mega-predicator”, ca să rămânem la termenii ziarelor locale. Ziare care, dacă își luau în serios menirea, puteau spune mult mai multe și interesante despre Vladimir Pustan, pastorul expenticostal din Beiuș, cel care a venit la invitația Bisericii Factorul Plus la Arad, să predice în sala Filarmonicii tocmai în timp ce nițel mai încolo era „înșepcăuat” încă odată și în cele din urmă Gheorghe Falcă.
  Că este cel mai mare predicator, hai, că asta este așa o vorbă, cert este însă că din 2014 a fost suspendat ca pastor penticostal pentru comportament și viață mai puțin spirituală. Nu intrăm în amănunte, cel curios se poate documenta, de atunci însă Pustan este pe cont propriu, cu biserică proprie, dar deloc întâmplător este reținut și ca unul dintre cei mai bogați oameni din Bihor.

  3
  Probabil toate astea i-a făcut pe cei doi, mai puțin agreați la „mega-adunarea” penelistă de la Expo – vorbim de Ela Falcă și Călin „Bibi” Bibarț – să oscileze între sindrofia electorală a lui Ghiță și predica marelui predicator, Vladi Pustan. Bine, mai este aici ceva: se știe că neoprotestantismul la Arad este factor politic important, deci, cine știe, un predicator care vine la Filarmonică în organizarea Bisericii Factorul Plus – e din ce în ce mai greu să găsești denumiri decente la atâtea biserici particulare care amestecă biznisu’ cu prostirea oamenilor – ar putea fi schimbarea de care avem atâta nevoie.
  Asta este, dragilor: cei doi din interior care știu care e treaba nu se mai obosesc să-l asculte pe Ghiță îndrugând verzi și uscate. Se duc și ei unde speră să mai audă și altceva, nu doar laudă de sine, vorbe fără sens repetate la nesfârșit. Să mai vadă și alte fețe, nu doar cele transfigurate de interes și viclenie ale celor din jurul lui Ghiță. Ajunge să te uiți la expresiile lui Iustin, Geani, Lazăr și ceilalți, ca să-ți dai seama despre ce e vorba în PNL-ul arădean, să realizezi că numai o minune ne-ar mai putea salva.

  4
  Din păcate, minunea aceea nu va veni de la predicatorul cel mai tare din țară. O fi el cel mai tare, dar face exact ce fac ceilalți: se îmbogățește prostind lumea.
  Altfel spus, este în religie, ceea ce este Ghiță în politică.
  Și considerându-se omul credinței, nu al politicii, nu are nici măcar circumstanțe atenuante…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cel din dreapta sus este cel mai reprezentativ personaj din toată gaşca venită să se pozeze şi parcă zâmbeşte ironic la ce se întâmplă dar cred că şi de şapca inteligentă a lui Falconeti ! Un prost crescut cu titlul de inginer ! Halal fost primar ce a crezut că e la şedinţa de CAP Vînju Mare !

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Trist articolul..si cam atat. Nici urma de jurnalism ci doar fraze insiruite aiuritor de nelalocul lor.
   Vorbiti despre prosteala in dreptul domnului Pustan…voi asa zisi formatori sau mai bine zis deformatori de opinie.
   Trist articolul si cam atat. La fel ca si fituica .

   0 voturi
   +1
   -1
    • considerand de bun simt ca nu e un pacat capital sa fi fan….vreau sa punctez doar cateva lucruri:
     – ati vorbit in termeni hai sa zicem usor rautaciosi ca sa nu folosesc cuvinte ” mari”, despre un om pe care doar pretindeti ca l cunoasteti. Folosind asa zise informatii de culise …care nedovedite fiind se numesc simplu barfe. Deci una din sursele articolului sunt barfele.
     – ma repet spunand ca vorbiti despre ” prostirea oamenilor” ca si cand sunteti depozitarul intregului adevar, al cunoasterii depline a sufletului omenesc, etc.
     – am inteles ca fiind deconspirat ca ” fan al marelui predicator” , nu mai sunt demn de ” zicerile ” dumneavoastra. Si apropo…e bine de vazut ca toate reactiile la acest articol ( unele la limita decentei si chiar dincolo de ea…) au avut parte de aprobarea tacita a jurnalistului. Daca injuram PNL …Primarul actual …si pe altii..probabil intram in echipa. Dar asa….
     – da caile Domnului sunt intortocheate…insa in cazul dumneavoastra aceste cai sunt usor de deslusit.
     Salutari cu respect doamnei profesoare…ale carei ore de filosofie erau un deliciu prin deschidere..prin curaj ..si mult bun simt. Am avut placerea sa i fiu elev.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • Iertare dacă v-am ofensat, nu am avut intenția.
      Spuneam doar că nu are rost să intri în discuții contradictorii cu un fan. De niciun fel.
      Nu am spus nicio bârfă. Dimpotrivă, am expus câteva date – a fost suspendat la penticostali, și-a făcut biserică proprie, este foarte bogat – iar de aici, fără să intru în amănunte, am făcut analogia cu fenomenul american al businessului neoprotestant arhicunoscut. Chiar am subliniat, pentru cei interesanți, se pot informa, există surse câte vrei.
      Am și urmărit câteva din videourile sale, fiind – recunosc – surprins că nu am auzit până acum de el, din moment ce ar fi trebuit dacă e cel mai mare ( ar fi interesant nu-i așa să-l numim pe Isus cel mai mare Mântuitor).
      Nu m-a impresionat deloc. Locuri comune de mult consumate, spuse cu tehnica împrumutată de la predicatorii americani ai stilului direct și pe înțelesul tuturor, jucăuș, ca la teatru.
      Îmi pare rău să vă spun, dar convingerea mea este că omul e un impostor, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

      +1 voturi
      +1
      -1
  3. Cei si moda asta, rahatul din Apuseni la costum iar pe bostan avea o sapca de taran american sau de Dorel de pe santiere, banuiesc ca era incaltat cu tenisi de Dragasani.
   Ar mai fi si varianta sa fie ga…pardon, fundas la vreo echipa rainbow.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.