joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule: Operațiunea de imagine și sunete: „Gunoi ești tu!”

    de E. Nola | 31 octombrie 2016, 9:35 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

    14

    Mă felicit – oricum nu mă felicită nimeni altcineva – pentru ideea cu numele rubricii.

    Evenimentele din week-endul trecut au prins așa o viteză încât nici măcar soții Cristea n-au reușit într-o prima fază să ajungă la un consens privind gunoaiele Aradului.

    Era vorba de prelungirea contractului cu Polaris – nu, romanul lui Lem și filmul lui Tarkovski se numesc Solaris! –, și e vorba de firma constănțeană care adună gunoaiele în Arad aproape de când ne-am pomenit și cu Falcă pe aicea.

    Ședința ordinară CLM care trebuia să voteze prelungirea s-a ținut vineri, adică exact cu trei zile înaintea expirării prelungirii ilegale a contractului. Mai precis în ultima zi, având în vedere că cele două care au urmat, sâmbăta, duminica, au fost nelucrătoare. Iar de aici a început operațiunea de imagine „Gunoi esti tu!”.

    1476703400_22352_60118-alt5

    Falcă, fiind în culpă absolută – ce gospodar e acela care lasă lucrurile pe ultima zi? –, fără să mai vorbim de interesele sale obscure dar presupuse privind Polarisul, a mers pe ideea că oamenii lui Căprar și Fifor n-au atâta sânge în locurile intime – la cerebel ne gândim, rușine cui s-a gândit la altceva! – încât să contreze propunerea cusută cu ață albă a Primăriei, iar dacă totuși se vor învârtoși, atâta bai, e și asta un foarte bun prilej de a face campanie pe gratis.

    Vicleanul Fifor a sesizat si el momentul, era însă convins că pesediștii arădeni, în frunte cu Căprar, sunt mult prea obligați primarului, așa încât a mers până la urmă la cacialma.

    Ei, și atunci a fost ședința de vineri.

    Păcat de actori, păcat de distanța de marile capitale ale culturii teatrale, păcat de Nenea Iancu, cel care n-a mai avut norocul să asiste la o reluare spontană a momentelor și schițelor sale celebrissime.

    falca-stepanescu-1024x625

    Toți erau în păr, dăscalimea și preoții, gospodinele care amenințau cu depozitarea gunoiului în fața partidelor, fără să mai vorbim de grupul de presiune ca musca-n lapte de la Polaris, pamfletarii și jurnaliștii prinși în mijlocul evenimentelor, singura, din câte se pare, care și-a păstrat capul pe umeri și mintea limpede fiind Doamna Lilioara Stepănescu, secretar al primăriei de când e lumea, singura de altfel care era conștientă de mărimea si consistența rahatului pe care i-a lăsat pleașcă șeful ei mult prea grăbitoriu la plecarea spre culmile politicii peneliste din București.

    Mai pe limba poporului așa: problema a fost cât se poate de simplă și se datora delăsării vinovate sau, în caz bun, doar leneșe a primarului în a asigura, în cadrul legii, continuitatea în salubrizarea orașului.

    Doamna Stepănescu stia foarte bine că acei consilieri cam moi în voință, împinși din spate de Fifor, stau pe lege, iar Polarisul are interese mult prea mari încât să renunțe la golirea pubelelor din săptămâna care vine, singura chestiune era doar salvarea onoarei de penelist a șefului ei degrabă grăbitoriu de la ședință.

    Fiind o bună gospodină și o femeie care a văzut la viața ei mai mulți primari decât Falcă filme sau soluții morale, a rezolvat-o până la urmă în mod magistral, ajungând subtil, cu ocazia ședinței extraordinare de sâmbătă, la nivelul nemaiatins în Arad din Decembrie 1989: pupat toți piața Endependenți.

    Iacă, așa s-a terminat săptămâna la noi, fără să băgăm de seamă în panica aceasta bine temperată că gunoiul a fost adunat deja pentru patru ani înainte.

    Joi, cu o zi înainte de vinerea Polaris, a fost termenul de depunere a listelor cu candidații partidelor pentru alegerile parlamentare din Decembrie.

    Fără să intrăm prea mult în amănunte, cu PNL-ul am făcut-o acum o săptămână, și pe listele celorlalte partide, în frunte cu PSD, sunt destule nume de umplutură, de ambalaj cum ar veni, care vor fi aruncate în pubelele uitării imediat după 11 Decembrie. Patru ani nu vom mai auzi de ei, așa cum vom auzi putin și despre cei zece care ne vor reprezenta după acea dată în Parlamentul României.

    A fost demult, foarte demult, pe când câte un parlamentar arădean mai ajungea să joace un rol oarecum semnificativ în supremul for democratic al țării, și a fost și mai demult când a reușit să obțină anumite avantaje pentru oraș sau județ, pentru alegătorii săi cu alte cuvinte.

    La început, prin anii nouăzeci, deputații și senatorii mai umblau și printre alegători, mai veneau cât de cât și pe la birourile lor din teritoriu, mai nou aceste birouri sunt bune doar pentru a mai angaja pe cineva din cercul intim, de a-i asigura și omului, contra serviciilor sale, o bucată de colac cu rahat pe banii contribuabililor, adică tot din banii celor care îi vor alege la 11 Decembrie.

    Iar în ceea ce-i privește pe consilierii de la municipiu și județ este jale.

    Fără o pregătire administrativ-economică și juridică temeinică – excepțiile pot fi numărate mai nou pe degete – sunt aburiți și se lasă duși cu preșul, nu de puține ori cu bună știință și în avantaj, de personalul juridic din cadrul primăriilor și al Consiliilor Județene exact așa cum dorește primarul sau președintele.

    De fapt, primarul sau președintele are nevoie doar de doi-trei subalterni de încredere specializați în drept administrativ ca să-și joace adversarii si concurența cam cum vrea mușchii săi.

    Este exact ceea ce s-a întâmplat în acest week-end ultrarapid.

    1991237363449__ursii-gunoieri-2-mediafax-foto-mircea-rosca

    Consilierii PSD habarniști din CLM au căzut, cu toată înverșunarea lui Fifor, în capcana întinsă de compartimentul „juridic” al lui Falcă în persoana Doamnei secretar Stepănescu.

    Este cât se poate de clar că prelungirea contractului Polaris este, pe baza legii 219/1999, ilegală, a fost deja ilegală și prelungirea pe șase luni din primăvară, iar prin soluția aburită de acum li s-a asigurat constănțenilor fără licitație încă patru ani de monopol asupra gunoaielor Aradului.

    Cam cât ține mandatul primarului dacă nu se duce la București sau altundeva.

    Ilegalitatea este clară ca lumina zilei, iluminată, dacă mai trebuie, chiar de legea mult invocată, Legea 98/2016,  privind achizițiile publice:

    Art. 236. – (1) Prezenta lege se aplică procedurilor de atribuire iniţiate după data intrării sale în vigoare. (2) Procedurilor de atribuire în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică legea în vigoare la data iniţierii procedurii de atribuire. (3) Prezenta lege se aplică contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru încheiate după data intrării sale în vigoare. (4) Contractele de achiziţie publică/acordurile-cadru încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse dispoziţiilor legii în vigoare la data când acestea au fost încheiate în tot ceea ce priveşte încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea acestora.

    Subliniem ultima sintagmă: „și încetarea acestora”- a contractelor de achiziții publice – este judecată pe baza legii în vigoare atunci când au fost încheiate, nu după legi apărute ulterior.

    Concluziile sunt nenumărate și la îndemâna oricărui cetățean cât de cât umblat prin târg: cineva a dorit tare, dar tare de tot, ca Polarisul să nu intre într-o licitație care să-i amenințe monopolul arădean clădit cu sârg și atașament încă din 2004.

    Și a reușit!

    Cu largul concurs al habarnistului sau interesatului CLM, al dăscălimii și preoțimii, al poporului și al nenumăratelor voci ale patriotului naționale.

    0cca547b82e759ba5e838c5cb4550ede

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Mai încercați!
        Iar mesajul, dacă există, deși nu scriu mesaje, ci texte, este chiar în ultimele trei aliniate.
        Imparțial nu sunt, nici nu susțin asta, ar fi chiar culmea, ceea ce însă este important pentru mine este să spun ceea ce gândesc și simt.
        Desigur, este posibil ca Dumneavoastră să nu gândiți și să simțiti la fel.
        E firesc, nicio problemă!

        +11 voturi
        +1
        -1
    1. Eu am inteles exact seria articolelor pro PSD si anti Falca din ciclul „gunoiul” si nu numai, doar retard sa fii nu intelegi exact unde bateti, insa politic ma intereseaza mai putin, ma intereseaza mai mult si solutia, care nu o dati desi criticati. Care este solutia in opinia dvs daca cea adoptata nu este corecta.

      Si inca ceva, faceti referire la pregatirea juridica a altora, dvs ce pregatire aveti? sunteti jurist/a de meserie? nu sunt sigur de genul pe care-l aveti, avand in vedere ca semnati sub pseudonim, insa ma indoiesc ca aveti pregatire juridica, la fel cum ma indoiesc ca de fiecare data aveti parte de consultari cu juristi inainte de a scrie un articol. Problema este ca ati mai gresit si saptamana trecuta cand ati descoperit „apa calda” si ati dat o solutie absolut aiuristica invocand niste legi.

      Sper ca de aceasta data sa nu mai stergeti comentariul cand el nu va convine desi nu contine minciuni si nici denigrari, asa cum ati facut cu alte comenturi, unul din ele referindu-se la deontologia lui Fulias care acum o vreme era pupator de dos a lui Falca si acum e mare critic a lui

      --14 voturi
      +1
      -1
      • Anonim sunteți Dumneavoastră, ca să nu zic tu!
        Doar cine nu vrea sau n-are putință nu știe numele meu adevărat. Intrebați la colț de stradă și veți afla, dar ca să nu mai faceți efort – observ reticența Dumneavoastră la efort intelectual: mă numesc Lajos Notaros și sunt jurnalist în Arad de 26 de ani.
        Scriu în două limbi, româna și maghiara, sper să nu aveți nimic împotrivă!
        În rest nu vă mai clarific, dacă Dumneavoastră sau tu – fiind anonim, nu-mi dau seama – ai ajuns la concluzia curajoasă în anonimitatea Dumneavoastră că acest text este pro și contra, mă îndoiesc că vei pătrunde înțelesul clarificărilor de orice fel.
        Totusi, să nu rămâneți complet frustrat: soluția la Polaris era și încă este foarte simplă și gratuită: în Mai – v-ați prins, în Mai? – trebuia să se organizeze o licitație pentru serviciul de salubritate conform legii, dar se poate și de acum încolo la o dată stabilită conform legii.
        Ideea este: conform legii, înțelegeți?
        (Și stați linistit: am pregătire mai tare ca dreptul: sunt absolvent pe bune de filozofie, dacă asta vă spune ceva.)

        +9 voturi
        +1
        -1
    2. Mda, foarte elocvent, multumesc pentru confirmare. Nu conteaza in cate limbii scrii domnule Notaros, jurnalist de 26 de ani, atata timp cat scrii nedocumentat, daca faci ceva tendentios, prost, rauvoitor, sau pur si simplu amatoriceste de multa vreme nu inseamna ca esti si bun in meseria respectiva. Daca sunteti bun, dar scrieti asa cum scrieti, atunci sunteti pro sau contra exact cum am spus, si asta e grav, pentru ca inseamna ca ati parasit calea dreapta a presei si o faceti din proprie convingere sau pentru propriul interes.

      Trecand peste aceste aspecte deontologice, in MAI asa cum spuneti, era legala o licitatie in conditiili in care A.D.I. trebuie sa faca acest lucru? Si daca totusi era legala o licitatie, pe ce perioada trebuia facuta? pentru ca in momentuil in care se debloca situatia A.D.I. primaria se vedea in situatia de a avea doua contracte de colectare de gunoi pe oras, lucru din nou ilegal. Daca se facea in MAI licitatia, cat dura? si daca era contestata? ramaneam fara firma de colectare de gunoi? Si daca faceai o licitatie in MAI ce scriai in caietul de sarcini? pe ce perioada faceai licitatia? ofereai un contract pe ce perioada in conditiile in care A.D.I este in diferite litigii care nu stii cat dureaza? Si daca totusi o faceai acea licitatie, cine se prezenta la o astfel de licitatie care poate fi pentru 1,2,6 luni sau 1-2 ani sau habar nu ai pentru cat timp. Si as mai putea sa va pun inca 25 de intrebari legate de aceste chestiuni particulare, insa nu cred ca aveti vreun raspuns in niciuna din limbile in care scrieti.

      Observ ca subiectul din punct de vedere legal si administrativ va depaseste totalmente, si atunci revin la intrebarea initiala, ce va mana sa scrieti aberatiile pe care le scrieti, o simpla curiozitate la care sunt convins ca nu voi primi raspuns in niciuna din limbile in care scrieti. Eu va recomand o documentare mai minutioasa inainte de a va etala public parerile care nu au legatura cu realitatea, ci doar legatura cu directia in care se indreapta fiecare articol, adica intr-o singura directie. Nu ma deranjeaza orientarea dvs, ma dernajeaza doar faptul ca ne sfidati inteligenta, si ipocrizia de a va erija intr-un om impartial, nu e mai corect sa recunoastem de partea cui suntem? asa fac marii ziaristi si marile ziare din occident, o spun deschis ca sustin pe unul sau pe altul, si nu este nicio problema, dar sa manipulezi in halul asta grosolan, asta se numeste excrocherie ieftina, nu va suparati ca va spun, nu doresc sa jignesc pe nimeni. Nu ma deranjeaza ca-l injurati pe Falca, dar faceti-o cu demnitate si pe fata, nu in numele dreptatii si a deontologiei, si a dragostei fata de aradeni.

      --17 voturi
      +1
      -1
      • Așa cum tu aveai nevoie de o confirmare, eu am o bănuială.
        Însă nu voi intra în amănunte până când îti permiti să vorbești de ipocrizie și deontologie în timp ce rămâi anonim.
        A împrosca anonim pe cineva cu un mănunchi de calificative negativiste este dincolo de orice deontologie, este de parcă l-ai provoca la duel, după care l-ai împușca pe la spate.
        Nu știu în ce limbă înțelegi mai bine, rămân totuși pe română ca să-ti mai spun atâta: ca jurnalist, indiferent căt sunt de bun sau nebun, eu îmi asum prin publicare orice gest, chiar și pe cel greșit, tu, ca anonim ilustru, te ascunzi după o locvacitate birocratică goală si o anonimitate care te descalifică.
        Iar treaba cu A.D.I te descalifică dincolo de orice anonimitate: am zis Mai doar pentru că atunci s-a terminat contractul cu Polaris. Bineînțeles, procedura trebuia începută cu mult înainte, tocmai să treci de toate furcile caudine birocratice, procedura care trebuia să asigure rămânerea în legalitate ,și care nu presupunea ajungerea doar la licitatie – legea prevede, in functie de situație concretă, și alte forme de soluționare -, se putea începe din anul precedent, din 2015 aveai timp berechet să ajungi la soluție până in Mai. Inclusiv cu Polaris.
        Continuarea doar după ce ieși din anonimat…

        +8 voturi
        +1
        -1
    3. Pe ce perioada faceai licitatia? cum estimezi termenul unei licitatii cand nu stii daca va fi contestata si cat dureaza litigiile in cazul unei contestatii ca sa prevezi cu cat timp inainte faci licitatia? in cat timp intra in normal A.D.I. ca sa reziliezi un contract facut direct de primarie? O licitatie trebuie sa aibe un termen de contract exact nu unul incert, cum faci licitatie pe un termen incert? si mai sunt si alte intrebari la care nu ati rapsuns pe motiv ca sunt „anonim”, dar in realitate de fapt nu stapaniti nici subiectul si nu aveti nici solutie de fapt, dar e bine ca va asumati aceasta nestiinta. Macar lumea vede acum concret substanta articolului, care repet, in ciuda banuielor, nu am nicio problema atat timp cat cei care critica si fac pe atotstiutorii vin si cu solutiile la toate problemele. Solutia sa faci o licitatie cu „suficient timp inainte de luna Mai a lui 2016”, asta e poveste pur teoretica in conditiile in care este plin de necunoscute in materie de termene in aceasta poveste. E legal sa faci licitatie cat timp exista A.D.I. sistem integrat pe judet de colectare a deseurilor? asta e o alta intrebare. Raspundeti la intrebari daca aveti solutie si le cunoasteti, nu va eschivati pe motiv ca sunt anonim. Sunt un cititor care va pune intrebari, iar dvs sunteti un jurnalist care daca ati abordat subiectuil in cunostinta de cauza trebnuie sa ma lamuriti pe mine si pe multi altii. deci, puteti raspunde la intrebari punctula, si la cele din acest coment si la cele din comentul meu anterior. Daca o faceti concret si punctual cu solutie aplicabila si termene exacte, va felicit si declar ca m,-am inselat in privinta dvs.

      --13 voturi
      +1
      -1
      • Daca ai fi un simplu cititor, ar fi altceva, dar nu esti.
        Mai mult decât atât, s-ar putea să te crezi jurnalist, ceea ce îți descalifică anonimatul până la capăt.
        Și ai mai putea fi și apropiat unor instituții care se simt lezate de ce li se spune pe fată.
        Ai putea fi chiar instituția în persoană, în fond ca anonim îți poți permite să fi oricine și orice.
        Însă dacă te crezi jurnalist, reflectează nițel: eu ca jurnalist nu sunt plătit să dau soluții instituțiilor sau primarului, ei sunt plătiți pentru asta, eu ca jurnalist am obligația să furnizez informații și comentarii despre soluțiile lor.
        Asta e baiul cu anonimitatea: predispune la personalitate multiplă: cititor, jurnalist, funcționar specialist și poate, de ce nu, Judecătorul cel din urmă.
        Iar in final, nu trebuie să declari nimic cu privire la mine, n-am nevoie, eu cam stiu cine sunt.
        Dar dacă doresti să continuăm polemica trebuie să-ti declari identitatea.
        Fără asta, indiferent cine ai fi, strict logic esti nimeni.

        +9 voturi
        +1
        -1
        • Anonimeni… Un anonim din gașca care a dus lucrurile pe buza prăpastiei, chinuindu-se să spele incompetența și ignoranța celor responsabili cu adevărat prin acuze și injurii la adresa celor care îndrăznesc să critice situația în care s-a ajuns. Situație care, politic, are un singur vinovat: primarul, adică Gheorghe Falcă. O situție similară cu cea a CET-ului și cu cea de la Apă-Canal, unde a blocat schimbarea din calcule meschine, politicianiste. CTP și Recons sunt, de asemenea, în situații-limită, la fel ca Aeroportul Arad. O bătaie de joc sistematică însoțită de obrăzniciile țuțerilor din dotare, fără chip și nume, adică fără personalitate. A scrie sub anonimat pe net e cât se poate de ok atâta timp cât nu ataci persoane reale, care nu aleg anonimatul. A critica o situație politică sau administrativă sub anonimat, inclusiv un ales care și-a asumat o astfel de expunere, nu e ceva neobișnuit sau blamabil în aceste vremuri (poate fi chiar folositor), dar a ataca la persoană oameni care își declină identitatea și critică așa cum e firesc într-o democrație (fie și virtuală), nefiind aleși-responsabili în fața comunității, e … de porc, cum se spune mai nou. Lucrurile sunt simple și limpezi pentru oricine vrea să înțeleagă și să vadă cum stau lucrurile în administrația publică din Arad. Legea a fost driblată cu bună sau rea știință, iar situația creată prin nepăsare și incompetență se încearcă să fie pusă pe umerii altora, ai cetățenilor. Fie ai celor tăcuți și resemnați, fie ai celor care nu vor să tacă și să se resemneze. Și aici nu pun la socoteală eventualele beneficii necurate care pot rezulta din acest dribling, pe lângă cadrul reglementat al achizițiilor publice. Întrebările și chichițele juridico-administrative prin care se încearcă explicarea inexplicabilului pot să fie și 250 (cu atât mai multe cu cât mai mare perioada în care treburile și responsabilitățile publice sunt lăsate de izbeliște), nu 25, că de rămas rămâne doar mirosul insuportabil de gunoi care iese prin turela administrației Falcă. Blindată de jegul aplaudacilor săi și de stupiditatea înțepenită de care dau dovadă cei mai mulți dintre arădeni. Din păcate.

          +18 voturi
          +1
          -1
          • Cât despre menirea jurnaliștilor e clar că anonimeni nu știe și nu înțelege nimic. Nu dorește decât să arunce eterna replică politicianistă: da’ tu ce ai realizat până acum, de ce nu vii și cu soluții acum când noi am dat de pământ cu totul și ne chinuim să îl umplem de paie (sau de gunoi) ca să stea cumva pe cal?! Ce nu înțeleg acești politruci și valeții lor chemați să aranjeze juridic gunoiul e că responsabilitatea e a lor, nu a cetățenilor sau jurnaliștilor. Iar responsabilitatea jurnalistului e să investigheze (cu mijloacele pe care le are) și să ridice deasupra fileului întrebări legitime, care se rostogolesc în neștire prin praful cetății. A fi jurnalist nu înseamnă a fi specialist în drept sau economie. A face jurnalism adevărat este despre bun-simț, nu despre summa sau magna-cum-laude într-un domeniu sau altul. E despre magna-cum-laude în common-sense. Ceea ce lipsește cu desăvârșire la vârful administrației publice din Arad.

            +16 voturi
            +1
            -1
    4. Parca era o achizitie din fonduri europene de camioane de adunat si transportat gunoi…. acum cativa ani, ceea ce s-a si realizat si acum stau la „invechit”. Oare cui ii prieste reinnoirea cu polaris, facut ad-hoc in ultimul ceas si tinerea la ruginit a vehiculelor achizitionate ptr Arad???? Ca eu una nu inteleg!

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.