Încetinitorul de particule: Operațiunea de imagine și sunete: „Gunoi ești tu!”





Mă felicit – oricum nu mă felicită nimeni altcineva – pentru ideea cu numele rubricii.
Evenimentele din week-endul trecut au prins așa o viteză încât nici măcar soții Cristea n-au reușit într-o prima fază să ajungă la un consens privind gunoaiele Aradului.
Era vorba de prelungirea contractului cu Polaris – nu, romanul lui Lem și filmul lui Tarkovski se numesc Solaris! –, și e vorba de firma constănțeană care adună gunoaiele în Arad aproape de când ne-am pomenit și cu Falcă pe aicea.
Ședința ordinară CLM care trebuia să voteze prelungirea s-a ținut vineri, adică exact cu trei zile înaintea expirării prelungirii ilegale a contractului. Mai precis în ultima zi, având în vedere că cele două care au urmat, sâmbăta, duminica, au fost nelucrătoare. Iar de aici a început operațiunea de imagine „Gunoi esti tu!”.
Falcă, fiind în culpă absolută – ce gospodar e acela care lasă lucrurile pe ultima zi? –, fără să mai vorbim de interesele sale obscure dar presupuse privind Polarisul, a mers pe ideea că oamenii lui Căprar și Fifor n-au atâta sânge în locurile intime – la cerebel ne gândim, rușine cui s-a gândit la altceva! – încât să contreze propunerea cusută cu ață albă a Primăriei, iar dacă totuși se vor învârtoși, atâta bai, e și asta un foarte bun prilej de a face campanie pe gratis.
Vicleanul Fifor a sesizat si el momentul, era însă convins că pesediștii arădeni, în frunte cu Căprar, sunt mult prea obligați primarului, așa încât a mers până la urmă la cacialma.
Ei, și atunci a fost ședința de vineri.
Păcat de actori, păcat de distanța de marile capitale ale culturii teatrale, păcat de Nenea Iancu, cel care n-a mai avut norocul să asiste la o reluare spontană a momentelor și schițelor sale celebrissime.
Toți erau în păr, dăscalimea și preoții, gospodinele care amenințau cu depozitarea gunoiului în fața partidelor, fără să mai vorbim de grupul de presiune ca musca-n lapte de la Polaris, pamfletarii și jurnaliștii prinși în mijlocul evenimentelor, singura, din câte se pare, care și-a păstrat capul pe umeri și mintea limpede fiind Doamna Lilioara Stepănescu, secretar al primăriei de când e lumea, singura de altfel care era conștientă de mărimea si consistența rahatului pe care i-a lăsat pleașcă șeful ei mult prea grăbitoriu la plecarea spre culmile politicii peneliste din București.
Mai pe limba poporului așa: problema a fost cât se poate de simplă și se datora delăsării vinovate sau, în caz bun, doar leneșe a primarului în a asigura, în cadrul legii, continuitatea în salubrizarea orașului.
Doamna Stepănescu stia foarte bine că acei consilieri cam moi în voință, împinși din spate de Fifor, stau pe lege, iar Polarisul are interese mult prea mari încât să renunțe la golirea pubelelor din săptămâna care vine, singura chestiune era doar salvarea onoarei de penelist a șefului ei degrabă grăbitoriu de la ședință.
Fiind o bună gospodină și o femeie care a văzut la viața ei mai mulți primari decât Falcă filme sau soluții morale, a rezolvat-o până la urmă în mod magistral, ajungând subtil, cu ocazia ședinței extraordinare de sâmbătă, la nivelul nemaiatins în Arad din Decembrie 1989: pupat toți piața Endependenți.
Iacă, așa s-a terminat săptămâna la noi, fără să băgăm de seamă în panica aceasta bine temperată că gunoiul a fost adunat deja pentru patru ani înainte.
Joi, cu o zi înainte de vinerea Polaris, a fost termenul de depunere a listelor cu candidații partidelor pentru alegerile parlamentare din Decembrie.
Fără să intrăm prea mult în amănunte, cu PNL-ul am făcut-o acum o săptămână, și pe listele celorlalte partide, în frunte cu PSD, sunt destule nume de umplutură, de ambalaj cum ar veni, care vor fi aruncate în pubelele uitării imediat după 11 Decembrie. Patru ani nu vom mai auzi de ei, așa cum vom auzi putin și despre cei zece care ne vor reprezenta după acea dată în Parlamentul României.
A fost demult, foarte demult, pe când câte un parlamentar arădean mai ajungea să joace un rol oarecum semnificativ în supremul for democratic al țării, și a fost și mai demult când a reușit să obțină anumite avantaje pentru oraș sau județ, pentru alegătorii săi cu alte cuvinte.
La început, prin anii nouăzeci, deputații și senatorii mai umblau și printre alegători, mai veneau cât de cât și pe la birourile lor din teritoriu, mai nou aceste birouri sunt bune doar pentru a mai angaja pe cineva din cercul intim, de a-i asigura și omului, contra serviciilor sale, o bucată de colac cu rahat pe banii contribuabililor, adică tot din banii celor care îi vor alege la 11 Decembrie.
Iar în ceea ce-i privește pe consilierii de la municipiu și județ este jale.
Fără o pregătire administrativ-economică și juridică temeinică – excepțiile pot fi numărate mai nou pe degete – sunt aburiți și se lasă duși cu preșul, nu de puține ori cu bună știință și în avantaj, de personalul juridic din cadrul primăriilor și al Consiliilor Județene exact așa cum dorește primarul sau președintele.
De fapt, primarul sau președintele are nevoie doar de doi-trei subalterni de încredere specializați în drept administrativ ca să-și joace adversarii si concurența cam cum vrea mușchii săi.
Este exact ceea ce s-a întâmplat în acest week-end ultrarapid.
Consilierii PSD habarniști din CLM au căzut, cu toată înverșunarea lui Fifor, în capcana întinsă de compartimentul „juridic” al lui Falcă în persoana Doamnei secretar Stepănescu.
Este cât se poate de clar că prelungirea contractului Polaris este, pe baza legii 219/1999, ilegală, a fost deja ilegală și prelungirea pe șase luni din primăvară, iar prin soluția aburită de acum li s-a asigurat constănțenilor fără licitație încă patru ani de monopol asupra gunoaielor Aradului.
Cam cât ține mandatul primarului dacă nu se duce la București sau altundeva.
Ilegalitatea este clară ca lumina zilei, iluminată, dacă mai trebuie, chiar de legea mult invocată, Legea 98/2016, privind achizițiile publice:
Art. 236. – (1) Prezenta lege se aplică procedurilor de atribuire iniţiate după data intrării sale în vigoare. (2) Procedurilor de atribuire în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică legea în vigoare la data iniţierii procedurii de atribuire. (3) Prezenta lege se aplică contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru încheiate după data intrării sale în vigoare. (4) Contractele de achiziţie publică/acordurile-cadru încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse dispoziţiilor legii în vigoare la data când acestea au fost încheiate în tot ceea ce priveşte încheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea acestora.
Subliniem ultima sintagmă: „și încetarea acestora”- a contractelor de achiziții publice – este judecată pe baza legii în vigoare atunci când au fost încheiate, nu după legi apărute ulterior.
Concluziile sunt nenumărate și la îndemâna oricărui cetățean cât de cât umblat prin târg: cineva a dorit tare, dar tare de tot, ca Polarisul să nu intre într-o licitație care să-i amenințe monopolul arădean clădit cu sârg și atașament încă din 2004.
Și a reușit!
Cu largul concurs al habarnistului sau interesatului CLM, al dăscălimii și preoțimii, al poporului și al nenumăratelor voci ale patriotului naționale.
Comentariile portalului
De ce tarani, Joni? Eu am votat Simion. De ce merita votat Nicusor? Ce a facut de fapt in capitala?
Se lasa cu o amenda de la Garda de Mediu? Daca pe vreme asa rece se declanseaza incendiu, ce va fi in iulie???
Îți pot răspunde simplu, pentru ca necesarul de putere solicitat era altfel pentru cele două orașe. Ramnicul Vâlcea-platforma industrială, iar Constanța un oraș mai mare. Motoarele (...)