joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Încetinitorul de particule. Mărul discordiei: Lupaș, Mateaș, Levente Bognár și alte fructe otrăvite

    de E. Nola | 18 aprilie 2016, 7:57 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

    15

    Mărul este fructul prin excelență: melon la greci, malum la romani, neprecizat la evrei. Simbolistica sa milenară ne copleșește și astăzi, sute de firme apelând la el, iar nu în ultimul rând fostul președinte al țării care de când a înființat partidul mișcărilor populare nu se mai duce nicăieri fără câteva mere în buzunar sau în sacoșă.
    Traian este de fapt un fel de Paris mai tomnatec dar nu mai puțin șugubăț încercând să încurce soarta prin reoferirea aceluiași măr cam scofâlcit unei Elene eterne încarnate mai nou în țărișoara asta bătută de soartă și de cavalerii ei rătăcitori.
    Cert este că prin găsirea candidatului providențial în persoana pastorului senior Caba, Traian a reușit să otrăvească mărul alegerilor locale și la Arad. PSD-ul, în bună tradiție a luptelor de clasă din care își trage în continuare seva, a renunțat la Marin Lupaș, singurul consilier scos din sala de consiliu cu forța de către primarul încă în exercițiu, alegând un tânăr care până atunci îi considera pe pesediști răul(malum) de pe lume.
    Marin însă n-a renunțat, încearcă și el marea cu…Adi Mateaș.
    Ce să-i faci, asta este treaba cu mărul electoral: depinde ce dorești să spui, să transmiți bizonului majoritar. În Biblie fructele oprite nu sunt numite, sunt apostrofate ca fructele binelui și ale răului. În latină bonum și malum. Din fericire, în latină malum înseamnă și măr, de unde, nu-i așa, decurge simplu și fără echivoc că aceste fructe ale răului nu puteau fi decât mere.
    Iar dacă Adam și Eva, plus Ana, are mere, de ce să nu aibă și Samuel, Marin, Sebastian și toți ceilalți care încearcă să ne convingă că merele din coșarca de promisiuni a lui Ghiță sunt pe terminate.

    adam-and-eve

    De fapt, dacă stai și te gândești – sau mai mult stai și cugeți – doar Levente Bognár n-are mere sau dacă mai are, alea sunt sigur otrăvite, impregnate de orgoliul stăpânitorului milenar rămas pe aici cu câțiva reprezentanți ca Levente, nu neapărat răi dar în mod sigur parșivi și socotitori subversivi de steaguri tricolore de la Primărie și Prefectură.

    Să începem așadar cu Levente. Pentru cei mai puțin umblați în tainele acestei limbi de neînțeles care este maghiara, Levente înseamnă războinic tânăr. Sau ceva în genul acesta, în lingvistică lucrurile de obicei nu sunt foarte clare, cert e că duce gândul la un bărbat tânăr, eventual un vânător în devenire.
    Nimic mai departe de Levente al nostru, cel care este trecut de prima tinerețe, fiind de aproape douăzeci de ani vice al Aradului. Sau sub. Că la început, din 1996, a fost subprefect, iar din două mii încoace este sub primar, ceea ce în românește se cheamă vice. Această longevitate leventiană se explică simplu prin cele zece la sută pe care ungurii din Arad – mai puțin periculoși oricum decât secuii din Ungurime – livrează fără preget celui pe care le indică Levente și cei care se ocupă de el și de alți tineri vânători unguri arădeni complet necunoscuți românilor.
    Levente este mărul otrăvit din povestea cu Alba ca Zăpada. Îl iei, ce să faci, că altfel n-ajungi primar, te ține așa amețit, buimac nițel câteva ore sau zile, după care vine Prințul Politic Românesc pe cal alb la tine, te sărută frumos pe buze și îți revii, uiți de Levi și de ungurii săi ca Alba ca Zăpada, îl pui vice și-i dai bice.
    De Levi nu poate face abstracție nimeni, nici măcar Ghiță, acesta știind foarte bine că dacă Levente îi rămâne loial, nu-l bate nimeni și sub nicio formă. Chiar dacă se unesc toți, chiar dacă Marin Lupaș, susținut vârtos din sapte de Adi Mateaș – să nu cadă de emoție, nu de altceva! -, îi declară iubire eternă lui Seba Bulumac, iar Traian îi vorbește lui Samuel, așa cum i-a vorbit Domnul lui taică-său, nici atunci, nici măcar dacă la toți ăștia îl lipim și pe Domnul Cancel, cu Levente alături Ghiță este de neoprit precum hunii lui Attila în fața Romei.
    Da, da, dar dacă? Dar dacă Levi se dă cu altul, treaba devine ca pe Câmpiile Catalaunice. Acolo unde Attila s-a luptat zi și noapte cu Aetius iar noi nici acum n-am aflat cine a învins până la urmă.

    Întrebarea ar fi cu cine s-ar putea da dacă nu rămâne cu Ghiță. Răspunsul este precum un măr perfect, fără puncte moi și râmă lângă coadă: cu oricine care poate câștiga cu el alături. Dacă e să fie Seba, cu el, dacă Sami, tot așa, iar dacă soarta și Adi Mateaș îi scoate în cale pe singurul consilier municipal dat afară din ședință în timp ce el, Levente, nu știa încă dacă să fie sau nu de acord, atunci cu Marin Lupaș.
    Desigur, Lupaș e doar o poantă, un banc bun povestit prost. E bun că e medic veterinar, a fost și președinte la UTA, dar mai ales că timp de patru ani a reprezentat în propria-i persoană opoziția din CLM la Ghiță.
    Din păcate și cel mai bun banc se fleșcăiește dacă e povestit de unul fără darul povestirii, iar Marin, un arădean oltean după nume – în nici un curriculum nu i-am găsit locul nașterii –, este o poveste cu dichis chiar și în propriul partid.

    lupas

    Pesediștilor arădeni nu le place mișuneala excesivă. Obișnuiți cu 15-20 la sută acolo, de la Avram Crăciun încoace n-au reușit să scoată în față unul cât de cât spectaculos. Legați sufletește de Țara Moților, o adevărată rezervă de cadre pentru ei, nu au încredere în agitații veniți de aiurea, mai bine conviețuiesc în pace cu dușmanul decât să intre în cine știe ce busculadă care să le strice sfârșitul de săptămână petrecut la un mic undeva la un colț de pădure.
    Așa că asta este: mărul otrăvit e pe masă, îl cheamă Levente, singura întrebare care a mai rămas: oare mușcă Ghiță din el încă odată sau îl lasă pentru Sami sau Seba.
    În funcție de situație…

    Poz(iți)a săptămânii se referă exclusiv la Ghiță și la întâlnirile sale cu poporul. Fiind în funcție de peste 12 ani, știe foarte bine că nu este nimic mai important decât întâlnirile cu mesele. Toți care stau prea mult în funcție ajung la concluzia asta, unii mergând până la organizarea unor mitinguri chiar și în cel de al 12-lea ceas. Desigur, nu e cazul să ne amintim de aceste antecedente istorice, suntem totuși la Arad, un orășel fără prea mare importanță, așa cum ne dăm seama și din această poză la care singurul comentariu mai serios se întreba: da’ de ce stă Ghiță cu spatele la noi?

    Ghita

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Interesante speculații. Levi este un hopa mitică electoral. Oricum iese la vot el „iese bine”. Trebuie să ți cont de el. Are carisma cerută de electoratul maghiar si-i scoate la urne.
      Ungurii au fost, sânt și vor fi mereu uniți.
      Doar românii se muscă de cur unu pe altul, din egoism și invidie, dar nu au știut să se unească în jurul unei cauze bune. Rar! Prea rar. ( vezi Arafat)
      Nu votează cu mintea ci doar din sentimentul de ură. Contra cuiva! Nu reușești să-i aduni în jurul unei platforme politice, decât din interese pur personale. Iese banu, nu conteaza mesajul cat de mincinos este, ca nu conteaza pana la urma. O sucim sa iasa bine. Dar nu sânt de condamnat. Au fost mințiți mai tot timpul. Dar sa învețe din ” tepele” luate? Ași … sânt înțepați la fiecare campanie de Baselu. De parcă au devenit dependenți. O cer!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu sunt doar simple speculații. Există și ceva fapte la bază.
        Iar ideea cu unitatea ungurilor e cam depășită. La Arad sunt cât de cât uniți fiindcă n-au alternativă serioasă, însă prezența la vot nu mai este nici în cazul lor ceea ce a fost odată, semn clar al dezamăgirii în elita lor politică. Cu o prezență masivă în Arad ar putea aduce până la 12-14 candidatului lor, însă mai nou trec și ei rar de 8 la sută.
        În rest, într-adevăr votul românesc, atât cât mai este, e bazat înainte de toate pe sentimente și nu pe rațiune, dar cred că asta nu este un privilegiu românesc…

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. Levente Paladinul si epoca sa.

      Vad aici, evocarea unei realitati istorice moderne, o descriere exacta a supravietuirii unuia dintre cei mai longevivi printi post-decembristi: Levente Paladinul; mai vad reamintirea unei etape din istoria locului care dovedeste concret, punctual, existenta unui decadentism care isi arata clar de pe acum bobocii si florile otravite.Declinul e sub ochii nostri, insipid, inodor, incolor, pentru cei mai multi.’’Neaosismul’’ ca si ‘’creatie romaneasca’’ incepe sa se-nbine, sa se acupleze cu celelalte ‘’deschideri’’ din vest, ceea ce nu este tocmai bine.Corcitura nascuta din aceasta proasta incrucisare nu va respecta deloc perimetrul pe care celelalte doua l-au respectat pana acum.Ma intreb pana unde se va duce acest hatis de urzeli si aranjamente.Cred ca se va duce pana acolo incat nici nu ne putem imagina, pana la infinit.Ba mai mult, suntem astazi aidoma jucatorului captat de o stare de transa, asemanatoare celei provocate de drog, iar ‘’lumea jocurilor de noroc politice’’ capata o curioasa dimensiune mitica, ca si cand oita-miorita ar sta la fragezit sub saua cailor lui Attila.

      0 voturi
      +1
      -1
        • … Parca-l si vad pe Levente Paladinul sprijinit in sabie si intr-un genunchi, in valtoare nisipurilor Levantului, ca un adevarat cruciat.Si cred ca i s-ar potrivi cateva versuri din Rainer Maria Rilke:,,In cercuri ce cresc imi duc viata, si-asa tot trec peste lucruri din cerc in alt cerc.Pe ultimul poate nu-l voi incheia, dar vreau sa-l incerc: In jurul Domnului, turla strabuna, ma-nvart de milenii mereu – si nu stiu inca: sunt vultur, furtuna sau cantec prea mare sunt eu … ‘’

          +1 voturi
          +1
          -1
      • Nu cred în „lumea jocurilor de noroc politice”. Nu există politică în România. Politică presupune să fi atras de o platformă și o orientare politică. În România se votează persoana și contra cui se luptă acesta. Ori asta nu este politică de tip european.

        Aud printre alegători discuții de tipul ” eu sunt de dreapta”. Tot timpul am votat așa.
        La întrebarea: – ești conservator, liberal, țărănist, nationalist sau nici una?
        Nu stiu să-și definească apartenența față de o doctrină.
        Logic următoarea întrebare este: – Dacă nu te poți definii politic, cum totuși te califici de dreapta?
        Răspunsul este după cum îl ghiciți: – Dar ce vrei să votez cu foștii comuniști ai lui Iliescu? PSD? Dai dracului de comuniști!

        Ori atunci nu putem vorbi de politică! Este vorba doar de „Găști”!

        +2 voturi
        +1
        -1
        • Nu prea am contraargumente la ce ziceți.
          La nivel de masă într-adevăr spiritul de gașcă, de clan este mai puternic decât cel de partid. Până la urmă firesc, și nu foarte deosebit de celelalte țări care se definesc democratice.
          Nu intru în explicații, deși ar merita, mai grav este subțirimea acelei elite care se organizează pe citerii politice, de doctrină.
          Subțirimea și superficialitatea.
          Se poate observa că tinerii politicieni, încă outsideri, încearcă acest lucru – Falcă este un exemplu bun -, dar după ce ajung la pupitru – și la caș – uită doctrina, intrând și ei în găștile de interese, în clanurile care le asigură supraviețuirea la comandă.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Sunt de acord! Dar atunci de ce îi numim politicieni dacă nu fac politică? Discuțiile și dezbaterile nu sânt decât „bătaie” pe ciolan, cine pe cine a pus si de ce, cum atacă pe cei de la putere/butoane, „statul de drept” care nu există, ce proiecte, la ce valoare și cât de aiurea au fost implementate, etc. Cât au furat, … „da ce, vrei sa spui ca ailalti nu au furat” samd.

            Pe mine nu mă interesează să-mi găsesc explicații de ce este cum este. 🙂 Eu vă propun altceva. Ar trebui găsit un cuvânt special pentru ce fac ăștia de aici. Nu politică și nici politician. Fiindcă numindui așa le „jucăm jocul” și „cântăm muzica” ce le place.

            Aburitori – Abureală sau Iluzionist – Iluzie … nu știu. Trebuie găsită o altă formă de ai nu-mi pe ei și ceea ce fac.
            Că politică și politician este ca si cum le recunoaștem farsa și ne lăsăm duși de val. Farsa asta de prost gust continuă fiindcă ne lăsăm prinși în joc.

            Liberalii nu mai sânt liberali. Asta cu siguranță!

            Eu cunosc politicieni liberali care fără să știi cu ce se ocupă, îi ghicești în primele 5 minute de când inițiezi o discuție cu ei. Bine înțeles că nu sânt autohtoni. Se autodefinesc prin comportament, maniere, vorba aleasă și opinii despre știrile zilei.
            Am dat un exemplu.

            Consider că trebuie găsită o modalitate de a protesta.
            Cel puțin din punct de vedere al comunicării.
            Minciuna nu mai trebuie considerată discurs politic! Minciuna este și trebuie să rămână Minciună. Că iese din gura mea sau a voastră, a lui Falca, Ciupe, Caba, Bulumac sau mai știu eu cine. Până politica nu redevine politică nu avem de ce să ne prefacem că avem asa ceva, când de fapt toți știm că nu există.

            0 voturi
            +1
            -1
            • Păi, înainte de 89 erau numiți activiști de partid, acum i-am putea numi activiști de interese.
              Politician vine din polis, din greaca veche, desemnând omul ales să participe la treburile comunității. Toți cetățenii liberi, bărbați exclusiv, formând o minoritate totuși numeroasă erau efectiv obligați – dacă nu participau și refuzau diferitele funcții și sarcini erau amendați – să se ocupe de treburile comune.
              Asta-i definiția primară a politicianului. Nefiind cazul nostru, cred că denumirea de activiști de interese merge cel mai bine, nu?

              +1 voturi
              +1
              -1
    3. Măi, măi, să-l faci tu măr pe Levi! Başca, şi otrăvit!Nu, măi! El poate fi eventual mărul de plastic, pe care îl pun toţi pe masă, ca decor, lângă o banană de plastic şi lângă o portocală de plastic. Niciunul (fructele) dintre ele nu e comestibil. Dacă eşti prost şi muşti, asta e! Câţi n-au văzut portocaliu în faţa ochilor după ce au muşcat din banană?

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Iata cat de frumos si actual ...

      „Ţară de secături, ţară minoră,
      căzută ruşinos la examenul
      de capacitate în faţa Europei.

      … suna cuvintele lui Octavian Goga din anul 1916:
      Aici ne-au adus politicienii ordinari,
      hoţii improvizaţi astăzi în moralişti,
      miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă,
      deputaţii contrabandişti.

      Nu ne prăbuşim
      nici de numărul duşmanului,
      nici de armamentul lui,
      boala o avem în suflet,
      e o epidemie înfricoşătoare
      de meningită morală”.

      +3 voturi
      +1
      -1
    5. o vorba simpla spune ca fiecare are ce merita……………asa e si cu falca …basescu etc sunt acolo pt ca asa arata si poporul roman gaunos emotiv parsiv mincinos hot lenes ticalos barfitor neam de traista neam de prost gust…..cand vor veni oameni noi sa conduca cu adevarat aceasta tara atunci se va fi schimbat si populatia pana atunci acolo la varf e oglinda societatii care o compun!!!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu cred că e bine să facem astfel de generalizări bazate pe locul comun al poporului care are conducătorii pe care îi merită.
        Eu, personal, nu mă recunosc în cei care ne conduc, și ca mine sunt destui, se pare, inclusiv Dumneavoastră.
        Problema este mai complexă și la îndemână în același timp: nu există un singur popor, aia e populație.
        Poporul e format din grupuri profesionale, de vârstă, de educație,chiar geografice – ardeleanul diferă de bănățean, iar aceștia diferă la rândul lor de oltean sau moldovean – toate diferite, iar cei care sunt nemulțumiți reprezintă majoritatea.
        Cred că această majoritate ar trebui să vadă mai consecvent de interesele sale și să nu se complacă în locuri comune care îi adorm vigilența.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.