joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Marea nerușinare sau cum e să te trezești peste noapte roșu-alb într-o metropolă inexistentă

  de E. Nola | 18 mai 2020, 7:52 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  9

  Săptămâna trecută m-am plâns că nu s-a întâmplat nimic în orașul nostru pleoștit în carantină.

  Acum mă gândesc ce bine a fost atunci.

  Acum e aproape la fel. Numai că în săptămâna care a trecut de atunci nimicul s-a întrupat în gesticulația fără rost, dar mai ales fără obraz a celor câțiva care se cred importanți în acest oraș, în frunte cu cel care se crede cel mai important.

  Să începem cu marea nerușinare a acestuia atunci când a apărut îmbrăcat în roșu-alb la o televiziune națională crezându-se Jose Mourinho din Aradul Nou, explicând celor care tocmai se uitau la acel post cum că UTA ar fi echipa creată de el, nu de baronul Neuman, iar pentru a da greutate aberațiilor sale infantile, a început să vorbească despre noile și viitoarele achiziții ale echipei.

  1 3

  Întâmplarea face ca singurul om care a demonstrat în ultimul an ce înseamnă să te pricepi la ce faci este antrenorul UTA-ei, alintat pe aici Gyuszi Balint, dar nu e deloc întâmplător că acest om, chemat de la Brașov, să fie umilit public și la scara națională de cel care de două decenii ne demonstrează pe aici cum e să nu te pricepi la nimic, dar să te dai și să te crezi cel mai tare din parcare.

  Și să faci asta tocmai în momentul în care toți cei din oraș, în frunte cu antrenorul pomenit al echipei, își manifestau nemulțumirea pentru modul în care federația condusă de mafioții de la centru au nedreptățit echipa, înjumătățind punctele obținute după un campionat glorios – poate cel mai glorios din ultimii 50 de ani -, favorizând astfel alte echipe, mai apropiate de interesele lor, ei, da, asta înseamnă să fii mafiot.

  Ar fi fost chiar o mică minune ca după această ieșire în decor, artiștii din Arad – adică angajații administrației locale în calitatea lor de actori, muzicieni instrumentiști – să-și fi primit salariile. Mai precis indemnizația care li se cuvine în șomaj tehnic. Să ne înțelegem bine, e vorba de artiști, nu de funcționarii din cultură, fie că sunt la teatru sau la Centrul Municipal de Cultură al Aradului. Aceștia și-au primit frumos salariile, ei nefiind în șomaj tehnic, doar cei din munca cărora trăiesc, artiștii adică. Vom avea vreme să mai vorbim despre această nouă obrăznicie a administrației arădene, cert este că nici până acum angajații nefuncționari ai culturii arădene nu și-au primit decât o parte din ce li se cuvenea, mai exact primăria nu a contribuit cu nimic la indemnizația despre care vorbim.

  2 4

  Suntem, de altfel, convinși că toate acestea nu au stat în puterea primarului interimar, Călin Bibarț, ci este vorba de decizii care s-au luat mult mai sus, acolo unde s-a luat și decizia unor noi achiziții, de altfel vechi, pentru UTA.

  Și ca totul să sune frumos din goarnă, un organism anonim, numit pentru prostime Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad, s-a trezit vineri în zona metropolitană a Aradului.

  Probabil imediat după anunțarea achizițiilor Țucudean și Bălgrădean și a amânării plății artiștilor de la teatru și filarmonică a realizat omul că el este de fapt un grup de suport tehnic și gestionare și trăiește în zona metropolitană arădeană care se întinde de la Timișoara până la graniță, adică Nădlac și Curtici.

  Și care de fapt nu există decât în visele sale pe care mai nou le face publice.

  Ceea ce există este proiectul zonei metropolitane Timisoara-Arad, proiect în care rolul esențial este al Timișoarei, Aradul nefiind oraș de rang 0 sau 1, neavând astfel dreptul să se organizeze ca zona metropolitană. Altfel spus Aradul poate deveni doar un element al zonei patronate de Timișoara, oraș de rang 1 și care are drept de organizare a unei zone metropolitane.

  3 3

  Nu e mare lucru să fii oraș de rang 1: trebuie să ai minim 150 de mii de locuitori, accesibilitate directă la rețeaua majoră de rute paneuropene (rutiere, feroviare, navale și aeriene), o bază economică la înalt nivel tehnologic și flexibilă (sector secundar, servicii productive, social-culturale și de natură informatică), universități, instituții de învățământ superior diversificate și o viață culturală bogată.

  Am îngroșat acele elemente care nu permit Aradului să devină un oraș de rang 1.

  Nu e greu să sesizăm că sunt lucruri care depind direct de administrația orașului, de modul în care aceasta gândește prezentul și viitorul comunității pe care o administrează.

  Problema noastră, a arădenilor, este că degeaba suntem noi mulți, muncitori și intreprizi dacă cei care se cred mai deștepți ca noi consideră că baza economică și social-culturală se reduce la întreprinderi de asamblat subansambluri și supermarketuri la tot colțul, iar cultura pentru ei este ceva de care atunci când auzea lui Goebbels îi venea să scoată pistolul.

  Să nu ne mirăm, în consecință, atunci când omul care ne păstorește de 20 de ani vorbește în tricoul UTA-ei la televizor, dând sfaturi antrenorului în timp ce primăria, pe care o teleghidează și care în visele sale umede se crede centru de metropolă, nu dă un sfanț oamenilor care ar avea treaba să creeze o viață culturală în acest oraș nenorocit.

  Și da, ne merităm soarta până când acceptăm toate astea…

  rubrica sustinuta de 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aradul este oraș de rangul II și poate organiza Zonă metropolitană. 22 (douazecisidouă!) de orașe din Romania au constituit zone metropolitane, multe dintre ele fiind în jurul unor orașe mult mai mci decât Aradul. Este o altă discuție de ce se dorește la noi zonă metropolitană comună cu Timișoara. Mai bine zis este o altă tâmpenie faraonică. De ce trebuie arădenii sa stea dupa aprobare de la Timișoara? Timișorenii n-au niciun interes să se dezvolte Aradul; dimpotrivă poate ne mai „fură” și alte intituții, așa cum au făcut cu majoritatea până acum. Chiar dacă cu alți oameni, dar va trebui constituită Zona metropolitană Arad. Nu e suficient să enunți dictoane inteligenete gen „Aradul e un oraș mort” și „metropolă inexistentă”. Nu depinde in exculivitate de conducătorii vremelnici. Și jurnaliștii pot schimba în bine viața dintr-un oras , numai să dorească. Și populația locală bineînțeles; Clujul s-a dezvoltat pentru ca cei mai mulți dintre clujeni s-au săturat de tâmpeniile lui Funar și au dorit ca orașul lor să crească. Se poate întâmpla același lucru și la Arad dacă renunțăm la mentalitatea „noi (și Timișoara) suntem cei mai buni!) și dacă îl lăsăm din brațe pe „nu se poate!”

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Nu știu de unde citezi dar Aradul e municipiu de rang secund și conform legislației nu-și poate forma o zona metropolitană. Asta spune legea. Și nu sunt 22 de zone metropolitane, decât dacă te iei după povesti faraonice al tuturor primarilor din țară. Sunt vreo 5-6 organizate și care funcționează, restul sunt povești. Aradul in primul rând nu are nicio instituție regională, nu are nimic, e la fel ca Lugojul la nivel regional ca importanță. Ăsta e tristul adevăr.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Nici vorbă să fie Aradul de importanța Lugojului!
    Poate asta se dorește în birourile de la Timișoara sau în unele birouri din București.
    Indiferent dacă place sau nu, poziționarea geografică în proximitatea imediată a graniței de vest,
    în contextul în care România depinde organic de UE, cântărește enorm în favoarea Aradului.
    Nu mai avem instituții regionale din cauza incompetenței și obedienței „elitei politice” locale,
    obediență față de dregătorul de rang superior, și hrăpăreață în raport cu localnicii, pe spatele cărora s-a îmbogățit.
    Așa s-au pierdut instituțiile regionale rând pe rând, începând cu Regionala Cfr pierdută înca în anii 20.
    Oradea era acum 10 ani sub nivelul Aradului, iar astăzi are un buget de trei ori mai mare ca Aradul.
    Zona metropolitană se poate face în doi pași:
    1) Onorații parlamentari arădeni să depuna un amendament la lege sau să inițieze o H.G. pentru declararea Aradului
    – municipiu de rang I
    2) Constituirea Zonei metropolitane prin asocierea municipiului Arad cu localitățile apropiate
    Dar e mai usor să „decretezi” că ” nu se poate” decât să găsești soluții.
    Dacă acum în an electoral nu faci nimic pentru comunitatea care te-a ales să reprezinți interesele, nu mai faci niciodată!

    +4 voturi
    +1
    -1
   • Aveți perfecta dreptate.
    Această discuție a mai avut loc acum patru ani, atunci când Domnului Falca i s-a explicat de ce Aradul nu este oras de rang 1.
    De altfel, la ora actuala sunt 12 orase de rang 1, plus capitala, de rang 0. Printre cele de rang 1 se numără, desigur si Timișoara și Cluj, dar și Oradea. Asta ca să vorbim doar de orașele cu care ne comparăm si cu care am format Alianța Vestului, existentă de altfel deocamdată doar pe hârtie, așa cum există foarte multe alte chestii tot acolo.
    Și da, toate acestea sunt reglementate prin lege, cea care se ocupa de zonele metropolitane fiind legea 352 din 2001.
    Pe baza acestei legi s-a format în 2004 prima zona metropolitană din Romania (Iași), iar în anii următori încă 11, în jurul unor orașe precum: Brasov, Oradea, Tg Mures, Cluj, Baia Mare, Satu Mare, Constanța, Craiova, dar și mai putin așteptat, Roman.
    Una înființată a fost ulterior desființată (Râmnicu Vâlcea), iar Timișoara se gândește să renunțe la Timisoara-Arad în favoarea zonei metropolitane proprii.

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. Dacă timp de 15 ani Arădeni au văzut cum acest guru distruge orașu și nu au luat atitudine atunci ce rost mai are. Vorbim degeaba ori cum sa fi atat de inert și sa nu poți schimba ceva io zic ca e ca și la japonezi sa îți faci harakirii sau seppuku.
   Dar de plâns se plâng ca ștrandul e praf, orașul e mort. Mai un pic și ne cunoaștem uni cu alți ca și la tara poate zic politicieni astea ca tre sa desființeze orașu ca e prea mic și tre sa ne mutam.
   Guru își râde în barba acum sau în botox iam făcut pe astea mai un pic și vor fi mai mici ca Brad-ul se tot gândește cum sa scape de zona industriala ca sigur asa ar fi.

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. Apropo cică din cele 22 de zone metropolitane Aradu nu e pe lista sa le spună cineva și la bravi noștri politicieni cu multa sănătate asa ca zona metropolitana e o gluma.
   Oare tre sa fac declarație de la Sânnicolau Mic?

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Bacăul și Vasluiul au zone metropolitane, deci sunt peste Arad. Ceea ce nu pot face neicanimenii din gașca liberală este tocmai ce își doresc probabil foarte mult. Să mute cumva orașul de lângă frontieră, spre est sau să încerce să mute frontiera mai la vest.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.