Încetinitorul de particule: Ioțcu iese, apele se retrag, iar Falcă pleacă cu ele

  de E. Nola | 10 iunie 2019, 7:19 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  10

  Cam asta ar fi sinteza săptămânii trecute.

  Ioțcu iese pe purtare bună de la pușcărie, apele se retrag fiindcă așa e felul lor, iar Gheorghe Falcă pleacă fiindcă chiar cu gândul acesta a venit.

  Îmi aduc aminte de începutul anilor 2000.

  Eram într-una din acele perioade în care mă retrăsesem în învățământ, jurnalismul oferind din ce în ce mai puțin, noua clasă politică în formare făcând eforturi evidente să pună mâna pe presă și să-i închidă gura. Anii nouăzeci, ani de libertate și efervescență, erau duși de mult, lucrurile începeau să se așeze. Nu tocmai cum speram cu un deceniu în urmă. Dimpotrivă, era evident că noua clasă politică în formare habar nu are ce înseamnă politica democratică de tip occidental, dar se simte legitimă fiindcă nu provine direct din eșalonul secund al PCR-ului chiar dacă i-a preluat pe șest spiritul și modul de operare.

  Nu țineam de nimeni și de nimic, eram de capul meu într-un oraș care tocmai își pierdea capul, aveam timp și stare să observ și să judec fenomenele în desfășurare.

  Aici, la Arad – occidentul, prezent dintotdeauna mai intens prin neoprotestanți și bișnița cu sârbii și italienii -, atmosfera era de dreapta, mai precis de ce credeau cei de atunci că este dreapta politică. Pentru că aceste distincții teoretice, de doctrină, n-au contat pe aici vreodată, important era să meargă afacerile și să ne simțim bine atunci când ne vedem la o cafea sau pe o terasă la ștrand.

  Gheorghe Falcă sosise nu de mult în oraș, dar era pe cea mai bună cale să devină unul dintre cei mai puternici lideri politici. Partidul său, PD-ul băsescian, era în creștere, ceilalți tineri politicieni locali prea încrezători în importanța lor și nepregătiți pentru confruntările gata să înceapă.

  Lupta a fost scurtă și decisivă. Adversari precum Tibi Dekany sau Claudiu Cristea au fost eliminați pe nesimțite, ceilalți nici nu mai contau în situația în care Falcă a reușit să obțină dintr-o singură mișcare atât susținerea neoprotestanților cât și al celui mai puternic politician local al momentului.

  Marele avantaj al lui Gheorghe Falcă în acești ani de început a fost ceva ce la prima vedere părea un handicap, el însă a reușit să-l transforme în marele său avantaj: faptul că nu era arădean. Inteligent și lipsit de scrupule, a înțeles pe loc că nu se poate baza decât pe oameni ca și el: nearădeni, provinciali care îl vor servi fără crâcnire ca mulțumire pentru faptul că i-a înălțat la nivelul la care ei nici nu visau măcar.

  Primii lui aliați și oameni de execuție au fost Ioțcu și Igaș, ajungând să formeze pe la sfârșitul primului deceniu din acest secol și mileniu un triumvirat care, completat cu Cionca, efectiv a preluat puterea din mâna arădenilor, oamenii tranziției, intelectuali provinciali, dar cu pretenții de cultură și rafinament, din anii nouăzeci, precum Moisescu, Neamț sau cei amintiți mai sus, ajungând cu toții foarte repede la periferia vieții politice arădene.

  Mecanismul a funcționat perfect, nu e o întâmplare că toți cei care s-au învârtit și se învârt încă o scurtă vreme în jurul lui Falcă sunt aproape fără excepție nearădeni, din județ în cel mai bun caz, dar chiar și mai de departe. Mecanismul a fost chiar perfecționat, mergând în continuare pe ideea că nimeni nu este de neînlocuit în afara șefului suprem, puținele și tardivele dizidențe, precum Pistru, soțul, dar nu și soția, demonstrând nivelul de dependență și obediență atins în partidul local și personal al lui Falcă, foarte asemănător cu cel care funcționa la nivelul activiștilor de partid de dinainte de 1989.

  Cei care nu au înțeles asta, încercând să joace pe cont propriu au pățit precum primii doi, Ioțcu și Igaș, fiind eliminați fără pardon, chiar dacă au ajuns până atunci, sub aripa protectoare a șefului, la înălțimi la care se credeau de neatins. Național-liberalii, după unirea cu democrat-liberalii lui Falcă, au fost înghițiți cu fulgi cu tot, așa cum a simțit pe propria piele domnul Adrian Țolea.

  Chiar dacă asta nu cadra nici cu liberalismul, nici cu democrația, vorbe goale pentru un om care este hotărât să ajungă în frunte cu orice preț.

  Însă acum, la încheierea domniei lui Gheorghe Falcă peste Arad – să nu creadă nimeni ca poate stăpâni de la Bruxelles șoriceii care abia așteaptă să plece pisica -, putem trage concluziile: dacă cineva mai are dubii, iată cauzele pentru care Aradul, în ultimii 15 ani, a regenerat continuu degenerarea, pierzând de fiecare dată cursa în favoarea altor orașe vecine și prietene.

  Cu o conducere nepregătită și submediocră, lipsită de dimensiune culturală și perspectivă, străină de oraș și de spiritul său, dresată de un lider autoritar și preocupat doar de propria sa carieră și bunăstare, bine că a mai rămas ceva de el. Nu știu ce se poate salva, dar dacă populația orașului nu va învăța nimic din asta, folositor la alegerile locale de la anul, degenerarea va continua până la tragedie. Cei care rămân în urma lui Falcă, servitorii săi de fapt, nu au capacitatea să întoarcă orașul din mersul său spre dezastru.

  În ceea ce îl privește pe noul deputat european, cariera sa politică a ajuns la vârf. Calitățile sale care au adus un oraș la sapă de lemn, nu-i vor fi de folosință la Bruxelles și cu atât mai puțin în guvernul României, acolo unde speră el din cele mai vechi timpuri să ajungă.

  Iar ca să ne rămână în minte cu cine am avut de-a face, să vă reamintesc ce a răspuns acum câteva zile la o observație de pe FB cu privire la zonele inundate ale orașului, o problemă nerezolvată de el și de ai lui în cei 20 de ani de dominație neîntreruptă: „apele se vor retrage.”

  Este un exemplu și exemplar perfect pentru principiul lui Peter, cel care susține că fiecare urcă pe scara ierarhică până ajunge la nivelul maxim al incompetenței sale…

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu este niciun pericol in acest sens. Pe de o parte arădenii resping PSD-ul, cel putin in forma in care li s-a prezentat pana acum, pe de alta Fifor este alt tip de om. Nemaivorbind de faptul ca schimbarile actuale din PSD, cauzate de pierderea lui Dragnea, rescriu totalmente jocul, Fifor, fiind prezent la cel mai înalt nivel în aceasta lupta, va ramane la Arad doar ca solutie de avarie, in cazul in care pierde meciul la Bucuresti. Poate nici macar in aceasta situatie…

    +1 voturi
    +1
    -1
   • Nu, din lac in puț ar însemna să sărim de la falca la servitorii lui, adică la Bâlcea și toată gașca PNL ista. A știut falca ce sa crească, Balcea, Glad și compania au același discurs, aceeași foame de bani, pentru ei totul se rezumă la PSD și la interesele proprii! Avem nevoie de un primar onest care sa iubească Aradul și sa nu puna nici măcar partidul pe primul loc! Sunt scârbit de războiul lor politic cu PSD-ul. Încă nu e totul pierdut în acest oraș, dar e nevoie de un primar adevărat, nu de păpușari!

    +5 voturi
    +1
    -1
    • Alegeți varianta unui independent, profesionist, de bun simt, modest… care își propune să lucreze cu o echipa , Intre timp partidele se pot organiza, consolida și valorifica… Pot lua o pauza… de reabilitare… și îndoctrinare… Nu vom mai fi siliți sa votam doctrine, religii, găști și afaceri… avem șansa să ne reorientăm spre oameni valoroși! ce cred în oameni în general si nu doar pe cei din sediile de partid!

     +1 voturi
     +1
     -1
   • Din păcate te contrazic.Falca nu are nimic cu Bradul nici pe departe, face parte din ginta lui…. almanahe.. , si se trage de prin zona Caracal, asta o spune unul care era vecin cu el in Arad
    Ma uit in jurul meu la orase apropiate si ma îmbolnăvesc cum arata, pur si simplu dupa 16 ani de domnie ale faraonului Falca orasul arata jalnic. Cum explicii ca in 4 mandate doar 4…. 5 firme cistiga toate lucrările de infrastructura din Arad
    Cum explici ca in cimitire au montat lampi ecologice doar la 2800 de euro bucata, amplasate la nici 10…15 metri una de alta
    Borduri de cea mai infecta calitate
    Asfaltul care dupa 3 luni de zile se sfarima, uitativa pe cocorilor lucrare executata in luna noiembrie cum arata
    Exemple sunt o grămadă ca nu ar începe pe 10 pagini

    +4 voturi
    +1
    -1
    • Știu ca Falca are origini Teleormanene-Rosiori de Vede sau cel puțin are multe neamuri acolo! Sigur dezastrul după 15 ani de administrație Falca este aparent ireparabil, dar poate ca asa cum și Oradea a avut norocul sa apară un Bolojan și Aradul în 2020 va alege un primar gospodar!

     0 voturi
     +1
     -1
   • Apele Mării Nordului se vor retrage, flamanzii vor merge la plajă la Dover, Andrelecht va retrograda în liga a III-a și va juca la Mechelen, Brussels Arena va fi demolată, iar cifra de afaceri a companiei Lidl va crește exponențial în regiune. Vi se pare o glumă? Așa ni s-ar fi părut și nouă în urmă cu 15 ani dacă ne-ar fi spus cineva în cel hal ajunge Aradul.

    +5 voturi
    +1
    -1
  1. 100% pro!
   Batalia se va da intre USR si PNL si cred ca va castiga USR chiar in sistem de vot intr-un singur tur. Asta este si motivul pentru care a plecat Falca la Bruxelles – aici avea zilele numarate.
   Cu toata ca mi-e teama de rdicalismul USR-istilor imi doresc sa castige la Arad primaria ca sa avem o sansa, una macar in plus. Cu limbricii din jurul lui Falca vom fi in acelasi rahat, daca nu intr-unul mai mare.
   Sper ca USR va intelege ca au nevoie de un candidat dezirabil si nu de raul cel mai mic. Poate organizeaza si alegeri preliminare – ca daca o face castiga sigur.
   Astept sa vad care sunt conditiile ce vor fi impuse candidatilor care se inscriu in competitie pentru dobandirea calitatii de candidat la primarie … (in scenariu in care USR vrea sa castige si nu este doar un alt partid sacrificat pe altarul unor sefuleti primitivi cu o agenda total straina de electorat).
   Ca sa-si maximizeze sansele USR (si pentru ca trebuie sa identifice o alta marota, un alt dusman, un alt obiectiv de campanie decat m… Dragnea – ei fiind specialisti in rostogolirea urii) ar putea sa se concentreze pe schimbarea sistemului electoral (primari in 2 tururi, vot pe liste deschise, modificarea legii partidelor in asa fel incat candidatii partidelor sa fie selectati de membrii simpli si nu de sefii de partide pe liste blocate etc.)
   Poate vor identifica si initiative legislative care sa conduca la cresterea responsabilitatii alesilor (sunt multe). Poate vor sustine eliminarea privilegiilor din politica si magistratura …?
   … cred ca am luat-o pe ulei!
   Cred ca vor DECAT sa junga la ciolan!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.