marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Hai la o țigare, frate, să-ți povestesc de Merțane în flăcări…

  de E. Nola | 31 mai 2021, 9:54 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  2

  Ai auzit, da, de Merțanul aruncat în aer sâmbăta la prima oră în parcarea de la Profi? Da, din Vlaicu, de la Lebăda, că așa se spune pe aici, pe la noi.

  Nimeni nu știe nimic sau nu spune ceva. Ba, SRI a zis că n-o fost atentat terorist. Mă, ăștia chiar ne cred proști, uită că noi ăștia mai în vârstă am mai învățat logică în clasa a noua. Deci! Dacă știi ce n-a fost, trebuie să ai habar și despre ce a fost, că altfel vorbești ca să te afli în treabă.

  Ca Domn primar, care e revoltat că se mai dau în România cartele prepay, adică din alea care nu pot fi identificate după nume și buletin. Tare, domn primar! Cârți, carți, până marți! Înseamnă că știe și el câte ceva. Că, vezi tu, cică Merțanu a fost aruncat în aer de la distanță cu un telefon. Și mai e revoltat Domn primar că se tot schimbă șefii la poliția arădeană. Îi schimbă ca pe șosete, normal că nu apucă nici să vadă pe unde intră țigările netimbrate în Piața Mică.

  1 10

  Mă, frate, eu la viața mea nu am cumpărat un pachet de țigări netimbrate, nu de alta, dar realizam că banii merg direct la mafioți. Da’ nu pot să intru să cumpăr o legătură de pătrunjel din piață fără să mă agațe ăia cu „am țigări ieftine, hai neamule”! Da’ de ani de zile, frate, nu de ieri de azi, să nu-mi spună mie polițaiul că nu-l poate prinde și curăța de acolo.

  Noa bine, nici eu nu m-am născut ieri, îmi dau seama cum mere treaba. Traficul de țigări netimbrate este în țărișoara noastră mult iubită ca, pardon, cocaina la americani. Îți dai seama? Un pachet de 20 de lei are în el 16-17 lei de accize și impozite, că așa mere treaba în UE ca să ne convingă să ne lăsăm de fumat. Adică, înțelegi ce vreau să spun, prețul de producție al unui pachet de țigări nu e mai mare de 2-3 lei. Ca pe vremuri, când Mărășeștiul era la nici doi lei. Și se dau la prețul ăsta prin Ucraina, Moldova, Rusia, mă înțelegi, țări care n-are treabă cu UE și cu prostiile de aici. Deci, aduci țigări de acolo și le poți vinde la 10-12 lei, realizând și profit 200%. Mă rog, nu rămâi cu atâta că ai cheltuieli. Cu transportul, cu poliția de frontieră, și cu poliția aia care umblă inclusiv prin Piața Mică fără să bage de seamă că se alimentează cu țigări Marble la 12 lei pachetu’. Nemaivorbind de băieții din administrație care se termină cu Bibi mai nou pe la noi.

  2 6

  Nu știu dacă mă-nțelegi, da’ eu îți spun că piața țigărilor în România este cel mai mare contribuitor la buget. 21 de miliarde anual, măi, frate, că ăia 80% din prețul timbrat acolo ajung 2% din PIB, dacă te-ai prins.

  Ia, pune-te, că nu e greu, să calculezi un pic: dacă piața neagră, adică a țigărilor netimbrate, poate ajunge până la 25% din totalu’ pieței, aia cât face? Ah, da, ai văzut: cam cinci miliarde, dar din care nu ajunge nici-un sfanț în buget. Adică un miliard de euro pe an e valoarea pieței negre de țigări din Românica noastră. Te-ai prins? Unde ajung acești bani? Nu-i simplu: la traficanți și la cei care îi ajută.

  Cine? Păi poliția, inclusiv cea de frontieră și toți aceia care închid ochii dacă le pică și lor ceva. Te-ai prins, nu? Așa funcționează mafia sau ca să fiu științific până la capăt: crima organizată. Adică ăia care dacă li se lezează interesele și sunt amenințați cu descoperirea sunt în stare să arunce în aer și Merțane în parcarea de la Profi.

  Mă, da profi, tre’ să recunosc. Dimineața la ora 7, pe deasupra sâmbăta. Să fie lejer, liber, fără aglomerație, muncă curată, fără pagube colaterale. Mă rog, câteva mașini din jurul Merțanului, ce-i aia când în joc erau cam 500 000 de euro.

  3 7

  Da, mă, atâta valora camionu’ ăla prins de polițiști la Sâmbăteni la începutul săptămânii trecute. Vorba vine prins, că șoferu’ a fugit, nu l-au găsit de atunci. Așa că marfa a fost depozitată. Unde? Păi, poate la săracu’ de fost socru al lui Bîlcea sau poate undeva pe acolo, că e aproape de graniță.

  Deci, fii atent: în camion erau 350 de mii de pachete netimbrate. Ia, înmulțește asta cu zece. Ai văzut, cam 700 000. De euro. Ziceam de 500, că restul erau cheltuielile de care îți spuneam. No, ce zici, e o sumă pentru care te riști să arunci în aer un Merțan în parcarea de la Profi-Lebăda, ai?

  Iar amu prefectul anunță măsuri în plus de siguranță. De parcă ăștia au treabă cu noi, ciocoflenderi fraieri ca mine și ca tine care, tocmai pentru că fumăm țigări timbrate, abia ajungem cu banii până la sfârșitul lunii. Îți dai seama, de parcă eu cu Loganul meu de zece ani aș fi în pericol să fiu aruncat în aer. Eu, la care, când trec granița, vămeșița se uită a lehamite și dezamăgire și îmi face semn după trei secunde, treceți.

  Și stai să vezi, că știu ce vrei să spui, n-are treabă cu ce are treabă.

  4

  Că o fi cu țigări sau cu pești sau conturi secrete, eu doar ți-am dat un exemplu cu ce se vorbește, important e că e vorba de ei, de cei care își permit și se descurcă. Să se organizeze, dom’le, că ăsta-i cuvântul cheie.

  Crimă organizată, ceea ce înseamnă că sunt băgați și oamenii legii și ăia care dau adeverințe și avize, adică cei de la instituții, dom’le. Că le pică și lor și așa că ei nu se organizează.

  Că asta e șmecheria cea mare: crimă organizată e acolo unde cei chemați să asigure legea și ordinea sunt dezorganizați. Nu că n-ar fi printre ei și oameni cinstiți, că toți ar fi corupți. Numa’ că sunt prea puțini și nu se pot organiza, n-au putere, sunt scoși la periferie, chiar eliminați din sistem. Că deranjează.

  Ce? Pe cine deranjează? Noa, pe cine? Pe ăia organizați din afara legii…
  Sau de ce crezi că le-a luat cazul din mână? Se ocupă ăia de la centru, îți dai seama?
  Ce, n-avem un polițist de încredere și competent în tot Aradul?
  Ce zici?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din pacate super adevar in acest articol.
   Toti inchide ochii …ca deh, asta este. Macar in pumn in bot la toti trepadusii ce vand tigari am da fiecare dintre noi … lucrurile ar lua o turnura mai buna. Traim in tara in care ti se sparge masina si politistul iti spune „daca il prinzi, il aduci la noi, nu il bati tu”. Ei nu misca un deget, daca il prind eu sa il duc.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Nu este interes de a progresa in România . Se fac iar împrumuturi de bani și România va intra in mai multe datori , pădurile noastre se duc mai repede cum numără un “arab” mărgelele. Dar da Welcome in România . Sunt un tânăr care a plecat deoarece momentan nu pot progresa acolo mita la orice colț am auzit pe microbuzul cu care am călătorit o femeie din România care fica sa după toate studiile prestate a trebuit sa dea un “avans” de 5000€ ca sa presteze acel job cu facultate și master terminat . De ce ? Mă doare sufletul sa vad la ce nivel e România țara cu atâta istorie cu deschidere la mare cu Munții Carpați cu atâta cultura . Mai trebuie sa treacă minim 2 generați ca sa dispară cei care au mita și șantajul in sânge . PS ar fii frumos sa avem și noi pe cineva cu “coaie” frate sa ajungă la putere și sa facă curățenie și sa sorteze puțin țara asta

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.