duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Gheorghe Falcă a rezolvat, în sfârșit, problema Capitalei Verzi (Video)

  de E. Nola | 10 octombrie 2016, 9:52 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  1

  Unu. Poate n-ați aflat, ne vom înscrie din nou în cursa pentru Capitala Verde a Europei.

  Da, e adevărat, ne-am mai înscris odată, ținteam 2018, dar am pierdut cursa. Cum, n-ați aflat? A, da: știați doar de Capitala Culturală!

  Știați bine: pe aia am pierdut-o înainte să o pierdem pe asta. Dar spre deosebire de aia la asta te poți înscrie în fiecare an.

  Așa încât nicio pagubă, la ședința CLM din 30 Septembrie s-a votat, la inițiativa primarului, la ce vă așteptați, să ne-nscriem din nou pentru 2019.

  Bineînțeles că s-a votat. Nu-i mare brânză: primarul are inițiativa, consilierii votează ca pe bandă rulantă, cei doi-trei gică-contra în frunte cu eternul nemulțumit Lupaș fluieră a pagubă.

  Mai nou, de când primarele nostru răspunde și de campania electorală a PNL, vor fluiera degeaba, liderul nostru local și maxim fiind cu mintea altundeva – nu că până acum ar fi fost pe aici! -, acolo unde se fac și se desfac firele din destinul țării și al tagmei jefuitorilor.

  Doi

  Parcurând procesul verbal al ședinței unde s-a hotărât reluarea candidaturii pentru Capitala Verde, am fost copleșiti de activitatea febrilă, comparabilă doar cu cea a marilor personalități de genul lui Nero, Napoleon și Josif Visarionovici Djugașvili, a  intăiului edil, douășcinci și ceva din cele 26 de puncte de pe ordinea de zi fiind supuse atenției la inițiativa sa proprie și personală.

  Să nu mă-nțelegeți greșit, e foarte bine că avem așa un primar activ, problema e că n-avem consilieri pe măsură. Nici măcar din partea celor din PNL sau ai aliaților eterni din UDMR, asta ca să nu mai pomenim de cei câțiva ai opoziției, în frunte cu Domnul Lupaș, singurul independent din Consiliul Municipal.

  Nu-mi vine a crede că cei din PNL nu au idei proprii, fiind la cheremul geniului politic al lui Gheorghe Falcă, așa cum mi-e tare greu să accept ideea că în opoziția pesedistă, plus Marin Lupaș, consilierii joacă miuța politică la fluierul aceluiași geniu politic.

  14485138_1181851098519853_7610555925843333771_n

  Trei

  Geniu, negeniu, primarul nostru, precum se știe, este și el om, fiind sensibil la manifestările artistice ale poporului de sub el, fiind cel mai sensibil la manifestările venite din partea feminină, nițel mai mare precum se știe din statistici, indiferent dacă aceste manifestări sunt acompaniate de muzică sau nu.

  Iar dacă vin din partea aliaților de la UDMR nimic nu mai contează, dincolo de adevărul milenar că unguroaicele, indiferent de vârstă, sunt focoase și date naibii.

  Doar așa vom înțelege gestul șocant, pentru unii unguri mai puriști așa, al lui Gheorghe Falcă de a oferi, la finalul concertului Neoton din Pădurice, un buchet de flori solistei Csepregi Éva. Nimic de zis, în zilele sale mai bune, Éva asta, solista variantei maghiare ABBA, făcea cât ambele suedeze de la formația-mamă la un loc, însă vremurile au trecut și peste ea și peste formația ei deschizătoare a Zilelor Culturii Maghiare din Arad.

  792741

  Patru

  Să trecem și peste faptul că spre deosebire de Timișoara – oraș care tot spre deosebire de Arad tocmai a câștigat cursa pentru Capitala Culturală a Europei -, în Arad Zilele Maghiarilor, chiar dacă sunt mai mulți ca la Timișoara, au rămas la fel de străine cunoașterii majorității românești precum înaintea venirii hunilor lui Attila în Europa, să ne bucurăm mai bine de acest moment înălțător al întâlnirii lui Ghiță cu Éva pe scena de pe terenul de gocart din spatele bazinului și al unor construcții neterminate de peste zeci de ani.

  V-am precizat aceste amănunte să aflați și Dumneavoastră, dragii mei, unde se manifestă ungurii din Arad de ziua lor în alte părți decât Parcul Reconcilierii sau obeliscul din Subcetate. Cam lăturalnic, nu-i așa, cam ascuns nițel, tocmai bine ca prezența primarului cu buchetul de flori pentru Éva cea focoasă și nițel trecută să nu fie luată în nume de rău de către partea mai verde a sprijinitorilor săi necondiționați, dar mai ales condiționați.

  Cinci

  Pentru că, vedeți Dumneavoastră, oricum am suci-o, până la urmă tot la Capitala Verde ajungem. Acum când Timișoara, cu care ne vom înfrăți în sfârșit, tranșând până la urmă seculara dilemă a Micii Viene, va deveni Capitala Culturală a Europei în 2021, fiind mult mai verde ca Aradul – pe vremea socialismului biruitor i se spunea orașul parcurilor, parcă –, avem și noi șanse mărite la Capitala Verde.

  Chiar dacă la noi verde este doar inima unora care n-au încăput în CLM și nici în partidele cele rămase pe dinafară, plus marginea pâinii feliate cumpărate acum doua zile, dacă insistăm în fiecare an cu inițiativa primarului e absolut imposibil ca până în 2021, an în care Timișoara va deveni capitală culturală, noi să nu prindem un titlu de capitală verde chiar dacă până atunci nisipurile de pe marginea Mureșului se vor extinde, mai ales că mai nou au și pasarelă iluminată noaptea pentru asta, până în față primăriei, înconjurând monumentul martirilor Revoluției, asta ca să nu mai pomenim și de statuia la fel de măreață și artistică a lui Vasile Goldiș.

  Șase

  Baiul e că mai avem doar doi ani până la centenarul Unirii.

  Despre monumentul acvatic și îmbârligat nu mai știm nimic, nici nu înțelegem de ce au uitat de el consilierii alții decât cei dresati de primar, unde sunt acum patrioții cu inima verde care să ne spună unde să plasăm monumentul dacă deasupra lacului de la Pădurice nu ne convine, ce să facem cu terenul de gocart unde primarul se duce să ofere buchete de flori unor cântărețe trecute dar focoase?

  Atâtea întrebări de inimă verde și niciun răspuns liniștitor.

  Adevărul e că am scăpat marea oportunitate.

  Imaginați-vă cum era dacă câștigăm titlul de Capitală Verde a Europei în 2018! Asta, plus centenarul Unirii cu monumentul ridicat undeva într-un loc neamenințat de apele și nisipurile Mureșului, îl ridicau pe întâiul edil, și împreună cu el toată suflarea în cele mai înalte sfere ale simțirii verzi, făcând uitat până si gestul necugetat de pe terenul de gocart.

  800px-nijmegen_goffertpark_overzicht_grote_weide

  Sapte

  Săptămâna se încheie așa cum a început cu o emisiune live pe facebook a primarului din titlu si din celelate zile notate cu unu-șase. Aflăm din această emisiune directă din fotoliul din birou că treaba merge ca pe roate, primăria va mai cumpăra trei terenuri pentru parcări si alte cele, toaletele publice, atât căt au mai rămas, vor fi închise definitiv și vor fi reabilitate la anul încă vreo cincizeci de străzi în cadrul vestitului program Regenerarea urbană.

  Și mai aflam ceva, de fapt aflăm marele secret, soluția miraculoasă de a merge la sigur pentru Capitala Verde, taina cea mare pe care vă vom împărtăși după punctul opt.

  800px-kettwig

  Opt

  Ilustratiile în ordine: Gheorghe Falcă în timp ce îsi ia un interviu, Éva Csepregi în timp ce își ia o gură de aer, respectiv orașele capitale verzi din  2017 si 2018: Essen și Nijmegen. Ilustrația din titlu reprezintă simbolul Capitalei Verzi a Europei, aflat anul acesta la Ljubljana.

  Nouă

  Ca bonus până la zece, așa cum v-am promis, un scurt fragment din autoemisiunea primarului de pe facebook.

  Vă rugăm să observați grija față de poporul său și cunoștințele sale despre temperaturile la care rezistă acesta. Pentru ingineri specificăm că e vorba de zece grade peste zero și nu de cinci sub, cum crede că știe  Gheorghe Falcă.

  Mai precis, în România, inclusiv la Arad. E posibil ca legea să prevadă cifrele susținute de primarul Aradului la Arhangelsk, oamenii de acolo, după cum se stie, sunt mult mai rezistenți la ger.

  Pe de altă parte este drept: trei nopți la minus cinci fără încălzire, jumătate din locuitorii orașului vor fi verzi. Livizi, mai precis!

  O metodă cel puțin originală pentru a obține țelul mult visat….

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Știam din primăvară, direct din gură primarului, că va înscrie din nou Aradul la concursul pentru Capitală Verde, în cazul unei nereușite.

   Am așteptat acest moment al deciziei CLM.

   1 Este o cheltuială inutilă!!!
   2 Nu doar inutilă, cum sa dovedit a fi cea de anul ăsta. Este o dovadă clară, în momentul acesta, de iresponsabilitate și Prăduire Intenționată a banului public.
   3 ESTE O HOȚIE! Se subvenționată activitatea unei societăți de consultanță, din sfera celor abonate sistematic, la această modalitate de a jefui pe față Banul Public.

   Argumentare
   Din moment ce situația Reală din Teren, este neschimbată, Rezultatul final al Cheltuirii banului public, va fi tot o nereușită. Ori să ști că nu ai NICI O ȘANSĂ să câștigi, dar totuși să propui aceeași cheltuială, încă o dată, este o propunere anticetațenească.
   Această cheltuială de la bugetul local, nu poate fi motivată că ar putea aduce ceva pozitiv pentru populația Aradului.

   Nu ai ce să înveți printr-o nouă candidatură!
   Cunoscând situația reală din Teren, în comparație cu orașul câștigător, (ce a avut acela în plus față de Arad) demersul poate fi criminalizat și falcă trebuie investigat de instituțiile abilitate.

   PSEUDOINVESTITIILE în Soluții Durabile și Ecologice există doar în FANTEZIA bogată a unui singur om … falcă. Doar el le vede. „Cu o floare nu se face primăvară!”

   1 Sistemul de termoficare este într-o stare DEPLORABILĂ!
   2 Transportul în Comun haotic și mai prost organizat ca în epoca de aur a comuniștilor.
   3 Cu toate sutele de milioane de euro cheltuite în infrastructură, traficul nu a fost fluidizat. Aradul este în statistici, unul din orașele supuse unei poluări exagerate.
   4 Noi parcări de zeci de milioane de euro, nu vor rezolva problema fluidizarii traficului și ecolgizării acestuia.
   5 Toate instituțiile orașului, inclusiv Primăria, sunt MARI CONSUMATOARE de energie. Toate au pierderi mari de energie, fiindcă soluțiile alese pentru izolare și conservarea energiei folosite la incalzire-răcire, nu țin cont de cele mai elementare noțiuni de Economisire a Energiei.
   6 Serviciile Publice consumă la unison, doar curent negru produs, mai ales de CET-ul din Arad. Prețul lui? Bine înțeles cel mai scump posibil.
   7 Calitatea lucrărilor de infrastructură, vizibil tuturor, de proastă calitate. Deci conceptul de durabilitate nu poate fi motivat.
   8 După cei 12 ani de Hegemonie falcă, în Arad avem in continuare, pe kilometrii, o canalizare deschisă ca în evul mediu. Mureșelul!!! Există o deficiență în sistemul de CANALIZARE AL ARADULUI că apa menajeră ajunge într-un Canal folosit la Irigații!!! Primarul și-a făcut o ambiție din a neglija voit această Problemă a Aradului.
   Situația în sine este Penală!!! Doar ineficiența voită a Sanepidului în acest subiect, (o protecție în stil mafiot) a făcut ca până acum, primăria nu a plătit amenzi usturătoare de sute de mii de euro anual.

   Și așa pot continua pe multe pagini.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.