joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: De ce a scos Paștele sau Paștii trupele speciale pe străzi și pe Ghiță la Înviere?

  de E. Nola | 17 aprilie 2017, 9:24 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  2

  Rubrica pe care o citiți a fost creată, la sugestia lui Alin Olteanu, în scopul de a trece în revistă, în spirit polemic și satiric, desigur, evenimentele săptămânii care tocmai a trecut.

  Autorul, cel care vă caută și în coarne, stimați cititori, fiindcă nu e de ici colo să fii lider la audiență, se ogoaie așadar în fiecare duminică, atunci când alții mai beau o bere, se uită la meci sau se joacă cu petul casei pe terasă, să găsească cele mai interesante evenimente, să le prezinte și mai interesant, iar de cele mai multe ori să facă armăsar din țânțar, având în vedere oferta de evenimente excepționale într-un orășel prăfuit și secătuit cum este mai nou iubitul nostru Arad.

  Situația devine de-a dreptul dramatică de sărbători, când, cel putin  din punct de vedere jurnalistic, nu face nimeni nimic, nu se întâmplă nimic, toți, dar absolut toți, mai beau o bere, se uită la seriale tâmpite și se joacă cu cine se nimerește pe terasă sau la iarbă verde, depinde de vreme.

  Să trecem, în consecință, repede peste Ghiță și al lui PNL, oamenii n-au niciun interes pentru astfel de subiecte de două parale  în zilele când cuvântul de ordine este la nevastă, fiică, soacră sau iubită și vizează chestiile uitate de cumpărat fără de care Paștele n-ar fi ce trebuie să fie, Învierea devine periclitată, iar copiii vor plânge în sughițuri că tăticul iar a uitat să cumpere zahăr vanilat.

  2012-09-19-5-41-pm-43

  Da, pentru că tata nu uită niciodată berea, nici să râgâie după prima înghițitură, nici să-i înjure pe tăți mahării în frunte cu Ghiță după ce își trage sufletul după râgâitură, dar de zahărul vanilat nu-și aduce aminte niciodată, tot așa cum uită mereu culoarea detergentului preferat de mama.

  Schimbarea șefilor, bucuria proștilor, mai zice tata în aceste ocazii înălțătoare, mult mai interesant e să-mi spuneți mie cum se scrie corect: Paști sau Paște?

  A fost marea problemă a facebookului în zilele trecute, polemica a luat chiar accente acute, au fost unii care amenințau cu pierderea prieteniei lor dacă le urezi Paște Fericit, paște tu, continua ofuscat argumentul, căci eu nu sunt vită cum ești tu și toți amicii tăi de pahar și de proiecte, bun, și ce se schimbă dacă îți urez Paști Fericit, eventual devine o constatare, oricum ai zice tot acolo ajungi: ești făcut de sărbătoarea Învierii bou sau vită, depinde din ce gen susții că faci parte.

  Au apărut și oamenii de știință și lingviștii, cu mult înainte de Isus a fost reînviat George Pruteanu, cel mai mare lingvist de televiziune, adică cel mai mare, cel care, din câte ne-am dat seama, a zis și el că asta este, nu există nicio soluție liniștitoare, ambele forme sunt corecte, de Paști, oricum ai lua-o, ești obligat să paști în voie și fericit de atâtea beri, droburi, șuncă fiartă și ouă ciocnite.

  121845_sonka03-201510171423

  Autorului acestui articol penibil, neimplicat decât cel mult lingvistic și publicistic, chiar i-a trecut prin cap ideea năstrușnică dar perfect verosimilă după care asta ar fi explicația concentrării de forțe militare și militarizate pe străzile orașului de sfintele sărbători.

  Alta, la prima vedere nu întrezăream, nu credeam că alegerile de la PNL ar fi cauza, în fond acolo lucrurile sunt de mult clare, jocurile de gleznă ale Domnului Abrudan de la Ineu sau șăgalnicele zâmbete cu dublu sens și înțeles ale Doamnei Pistru nu mi se păreau că ar reprezenta vreun pericol pentru Ghiță și cu atât mai mult pentru siguranța și bunăstarea orașului și poporului său.

  Cu alte cuvinte, trupele speciale, poliția, inclusiv cea locală, jandarmeria au ieșit pe străzi să calmeze taberele care susțin Paștii împotriva celor care susțin Paștele, iar acum pasc fericiți că nu e nicio amenințare, toți sunt calmi și îndestulați, iar berea nu se mai termină, nu e ca pe vremea lui Ceașcă, atunci când nu puteai sta pe margine, trebuia să fii vigilent să nu se termine berea de Timișoara înainte ca tu să-ți termini micii, că de drob nici nu putea fi vorba.

  Tot e mai bine așa organizați, chiar dacă amenințarea teroristă lipsește, e bine să se vadă că trupa e gata de luptă, sunt vigilenți și hotărâți, pe de alta parte niciodată nu poți știi ce face unul în uniformă după ce scapă de uniformă și e lăsat singur și nesupravegheat de ceilalți.

  Uite, colegul Fuliaș a pățit-o, trezindu-se chiar înainte de Înviere cu unul dintr-ăsta făcându-și nevoile, cu fiu cu tot, în spațiul pentru gunoaie de la blocul în care locuiește Andrei.

  Nu-i mai bine să-i aduni grămadă, să-i pui să patruleze echipați complet pe străzi, ocupați și ei, ocupați și noi, măcar riscul să se pișe pe gunoiul tău e redus semnificativ.

  mici-si-bere

  În siguranță, așadar, atât din partea lui Abrudan-Pistru, cât și din partea trupelor speciale, Domnu primar, Ghiță pentru prieteni, a luat lumina la Catedrala Ortodoxă de la Podgoria, a mai publicat câteva poze și de la cea catolică din centru, în rest nu știm unde a fost și ce a mai făcut în sfânta noapte, dar putem fi liniștiți, trupele erau pe metereze, iar formula “Christos a Înviat” a rezolvat în cele din urmă și problema eternă a dilemei dintre cine paște și de ce paști.

  Cu toate că, după umila mea părere, sluga Dumneavoastră preaaplecată, Stimat Cititor, chestiunea care a scos trupele speciale pe străzi și l-a trimis pe Ghiță, acum în prag de alegeri interne, la Catedrala Ortodoxă se poate rezolva foarte simplu printr-un Paști Fericite!

  E ciudat doar la prima vedere, de obicei spunem „Sărbători Fericite!”, aici, folosind pluralul, spunem același lucru: Sărbători fericite de Paști!, fără să-l trimitem pe cel felicitat la păscut și fără să intrăm în metafizica complexă a morții și a vieții de după Moarte!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Hristos a inviat!

   Eu zic ca formula corecta ar fi: „Pasti fericite!” pentru singularul este pasca iar pluralul pasti. „Paste” nu exista insa e o deviatie lingvistica care a devenit populara si acum pare a fi acceptata si de catre unii lingvisti.

   Despre miza politica din PNL si alegerile ce vor sa vina, spun pas pentru ca inca o data imi dau seama ca toata clasa politica aradeana este sub-mediocrie (ii exclud pe cei din USR pentru ca inca sunt la inceput si nu ii pot baga in aceeasi oala deocamdata).

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.