Încetinitorul de particule: Blidar cel Bogat, Falcă cel Scump și Fifor cel Manifest… în noroi

  de E. Nola | 14 noiembrie 2016, 8:28 AM | Încetinitorul de particule | Recomandările editorilor

  11

  Pe lângă Domnul Valer Blidar – cel care are aprecierea noastră de când a închis West Tv-ul, părăsind astfel topul investitorilor în media – trecem rapid, încetinim doar să aducem la cunoștința arădenilor că e în top treizeci la bogătașii României.

  E departe de primii, la o distanță în jur de un miliard în euro, anul trecut a avut și niște pierderi, și pe urmă e și de înțeles de ce nu se înghesuie să ajungă mai în față pe o listă condusă de departe de un mort.

  Da, ați ghicit, cel mai bogat român este în continuare Ion Țiriac.

  Un lucru e să fii bogat, cu totul altul să fii scump. Și nu la vorbă sau la port, ci la călătorii și deplasări.

  Din acest punct de vedere, este clar, avem cel mai scump primar din țară.

  Poate doar ăla din Constanța i-a costat mai mult pe constănțeni odată, numai că de o vreme omul e tare ieftin, are grijă de asta Administrația Penitenciarelor.

  Primarul nostru, e un fapt, călătorește scump chiar dacă își face selfiuri, mai nou, prin trenuri de navetiști. Și asta chiar dacă uităm de Volkswagenul Bora de serviciu pierdut într-o parcare din Budapesta pe vremea când era doar un umil vicepreședinte sub Parpală.

  103017581508878031

  Îl înțelegem că are treabă multă în țară de când e șef peste campania PNL, nu înțelegem însă de ce trebuie ca noi arădenii să-i finanțăm deplasările acestea în interes de partid.

  Și nu e vorba de puțin. Așa cum aflăm de pe un site mic dar contondent nevoie mare, primarul, doar în ultimele trei luni, a cheltuit peste șase mii de euro cu aceste deplasări, cifrele fiind confirmate de finanțele primăriei.

  Dacă mai adăugăm la asta și deplasările lui Andrei Ando în direcții necunoscute în anii în care conducea orașul spre eșecul candidaturii la Capitala Culturală a Europei, realizăm cu surprindere că băieții aceștia cu blugi mulați umblă, pe banii noștri, precum coiul în căldare, mult și pe degeaba.

  Cel puțin din punctul nostru de vedere.

  Al arădeanului obișnuit, zic, nu al Domnului Blidar sau Sandu Ion, un alt arădean în topul milionarilor.

  Șase mii de euro, spun asta pentru Nea Mircea, pensionarul ceferist de pe strada mea, bucuros nevoie mare că, în sfârșit, „Falcă ne-a asfaltat strada”, e cam pensia lui pe doi ani și ceva. Dacă la asta adăugăm și deplasările lui Ando, având în vedere speranța medie de viață a lui Nea Mircea, ne dăm seama că ar trebui să primească pensie încă trei ani după moarte ca să iasă suma.

  Chiar dacă Nea Mircea, împreuna cu soția, ar scoate un abonament la FITCA.

  Nu, nu e vorba de un tratament naturist pentru creșterea potenței, ci de festivalul de teatru clasic din Arad ajuns la a 22-a ediție.

  Și care, în lipsă de altceva, este declarat pe toate drumurile, presa locală înghițind fără să sughițe gălușca, cel mai mare eveniment cultural arădean al anului.

  E ușor să fii cel mai mare când ești singur sau înconjurat de pitici.

  Problema cea mare cu acest FITCA – mi-e greu s-o pronunț cu voce tare pentru că într-o limbă, alta decât româna, pe care o cunosc înseamnă ceva mic și urât mirositor – este că nu prea are treabă cu Aradul, asta ca să nu mai vorbim de cultura lui.

  Treabă are tot cu banii arădenilor aruncați pe spectacole de teatru aduse de altundeva pentru cei cinci sute de snobi arădeni – fără trecere la public dar cu atât mai ancorați în prezentul politic dintotdeauna – care cu această ocazie se-nghesuie în foaierele teatrului mai ca la Michael Jackson.

  Că acești bani ar putea fi folosiți pentru renovarea interioară nici prin cap nu le trece călătorilor noștri pe bani publici, ideea că teatrul arădean care joacă de două-trei ori spectacole cu jumătate de casă n-are niciun profit – nici bănesc, nici profesional – dintr-asta fiind prea absconse pentru gândul lor pierdut prin check point-urile din aeroporturile patriei altele decât Aradul.

  Decorația interioară a teatrului arădean datează din anii cincizeci ai secolului trecut, fiind de un gust proletcultist evident, ar fi fost de mult cazul să se schimbe ceva pe acolo din acest punct de vedere, nu de alta dar poate așa mai veneau și alții, nu doar fanaticii hardcore ai spectacolelor fără gust și fără miros ale teatrului clasic arădean.

  Iar dacă din banii aceia folosiți pentru deplasări fără rost și finalități se mai folosea o parte pentru a aduce la Arad artiști adevărați – pe lângă cei câțiva care sunt și care nu mai pot respira de atâta impostură -, actori, regizori care să lucreze aici, nu să fugă ca dracul de tămâie cât mai departe de Teatrul Clasic din Arad, poate nu eram obligați să aruncăm bani pe spectacole leșinate aduse din București, că vezi, Doamne, acolo ăia știu ce este teatrul.

  Și nu e vorba aici doar de Nea Mircea, neabonat la FITCA, și pe pensia căruia se plimbă ca vodă-n lobodă politrucii locali, e vorba de tinerii care nu mai găsesc la Arad decât birturi de cartier în plin centru, orice inițiativa particulară de a promova cultura locală fiind înăbușită-n fașă de plimbăreții de serviciu.

  Nu, nu de Domnul Fifor vorbim noi aicea!

  Domnia sa trăiește la Arad o a doua tinerețe revoluționară, de data aceasta pe sens invers. Crescut în Oltenia pe clasicii stângii subversive, s-a trezit la Arad cu niște manifeste – flyere, li se spune corect politic  – împrăștiate de liberali împotriva social-democrației aproape inexistente în Arad până la venirea Domniei sale din Craiova.

  fifor-cu-plasa

  Pe vremuri manifestele erau împrăștiate de ilegaliștii de stânga împotriva liberalilor care în timp ce sugeau sângele poporului făceau baie în sudoarea lui, iată în Țara lui Falcă s-a produs imposibilul: liberalii, aflați la putere, devin ilegaliști și se apucă de împrăștiat manifeste, din mașini de fabricație japoneză, împotriva unor socialiști arădeni virtuali.

  Poate credeți că avem așa o intenție bolnăvicioasă de a arunca cu noroi în antemergătorii urbei noastre,  în cei care aleargă în toate părțile să ne fie nouă mai bine.

  girls-mud-wrestling-780x350

  Înseamnă că n-ați văzut noroi până acum.

  Pentru asta trebuia să vă uitați duminica, între două și patru după amiaza, s-a dat și la televizor să vadă tot neamu`, la derbiul UTA-Poli, de fapt singurul derbi în sens clasic al României.

  Meciul s-a terminat 1-1, adversarul adevărat al utiștilor nefiind cei de la Poli, ci noroiul de pe Motorul. Dincolo de arbitrajul evident proPoli, UTA putea câștiga dacă juca fotbal și nu sportul acela, nuștiucumsenumește, pe care îl ilustrez în treacăt în câteva fotografii bine simțite.

  unnamed-2

  Se poate spune simplu și fără teama de a greși, sper că cel Bogat, cel Scump și cel Manifest vor fi de acord cu mine, că echipei noastre de suflet i s-a furat terenul de sub picioare.

  Știam că se fură în țara asta, Domle, dar nici chiar așa!

   

  •   Andrei Ando a trecut cu brio – 87 puncte din 100 posibile, ceea ce pe Rotten Tomatoes (site de filme) ar însemna aclam universal – de examenul scris de la Consiliul Județean.

  Oralul se dă în continuare…

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ”Așa cum aflăm de pe un site mic dar contondent nevoie mare, primarul, doar în ultimele trei luni, a cheltuit peste șase mii de euro cu aceste deplasări, cifrele fiind confirmate de finanțele primăriei.”

   Dar în 12 ani cât a cheltuit pe deplasări ce nu au nici o legătură cu interesul arădenilor?
   De ce instituțiile de control, … se știu ele care, nu descoperă aceste cheltuieli anapoda?
   De ce nu îi impută lui falcă aceste cheltuieli, cei de la serviciul contabil? Așa cum de fapt scrie la lege.
   De ce nu îi cere demisia nimeni,… în Stradă, fiindcă are tupeul să abuzeze de încrederea ce ia fost acordată?

   El a început cu Oul și de Bou … a uitat când la trecut la ”vânzări anterioare”. Pentru El, chestiile astea sunt ”mizilicuri”, ce de fapt le consideră un drept. Ca doar Primăria este a LUI! Face ce vor mușchii lui.

   Dar nu el este de vină. El este un sfânt! A făcut mai mult decât alții! Și doar merită să călătorească ca un Faraon.
   Noi suntem de vină, că suntem niște CÂRCOTAȘI! Noi cei ce-l Criticăm. ”Că doar avem ceva Special cu el!”

   Nu putem dormii de grija lui? Ne ”F…e mereu grija”, de ce face el. Da pe ”cutărăscu” nu-l vedem ce repede s-a îmbogățit. Mereu și mereu doar falcă, falcă, falcă. Ia mai lăsați-l pe om în pace! Vedeți-vă de treburile voastre! Ordinarilor! Băi da ce oameni răi sunteți!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.