marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule: Așa e când nu poți câștiga decât în deplasare. Bibi în prima ligă, Bîlcea retrogradează în B, cu UTA mai stăm să vedem…

  de E. Nola | 27 iulie 2020, 8:34 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  3

  Zvonurile au început marți seara, miercuri deja se vehiculau cam peste tot informații neverificate despre victoria lui Bibi Bibarț.

  Oficial însă era o tăcere ca de moarte, nimeni nimic, nu tu acolo poze cu europarlamentarul, șef de partid, care să pună lucrurile la punct. Tăcerea omului de la Bruscles a ținut până la capăt, nu a dat explicații nici când mișcarea a devenit oficială în cele din urmă, în după amiaza zilei de vineri.

  Tăcerea această neobișnuită pentru omul care vorbește cam mult și nu face mai nimic pentru oraș, ne duce cu gândul la varianta primă a scenariului: intervenții de sus, mai precis oculte și totuși binecunoscute, intervenții care au trecut peste vrerea și puterea omului care deocamdată taie și spânzură la Arad.

  Sau cel puțin asta este impresia artistică.

  Cel de al doilea scenariu, vehiculat prin presa locală, mai ales cea care nu este plătită sau nu destul de administrație, era pomenit în această presă ca cel al iepurelui. Ideea este că Sergiu Bîlcea a fost pus candidat doar de formă, adevăratul candidat al omului de la Bruscles a fost de la început Bibarț. Bîlcea, precum iepurele la cursele de fond, avea rostul să obosească adversarii lui Bibi, respectiv ai PNL-ului arădean patronat de europarlamentar.

  88316773 1839709986152835 8154917420658972181 o

  Teoria este frumoasă, numai că șchioapătă pe ici-colo, mai ales în punctele esențiale. Nemaivorbind că în desfășurare semăna mai mult cu un scenariu mai complex, mai sofisticat și mai greu de realizat: cel al țintei false. În acest caz pseudocandidatul, Bîlcea la noi, nu e doar iepure, ci și țap ispășitor, adică acela care atrage aversiunea alegătorului, în timp ce adevăratul candidat, Bibi la noi, este cel prezentat nedorit, devenind prin acest refuz omul pentru care, din simpatie și dorință de revanșă, va opta alegătorul înșelat în mod masiv.

  Acum oricum ar fi fost, aceste tactici și strategii de campanie și propagandă presupun o gândire politică de anvergură, o înțelegere în profunzime a fenomenului politic. Este adevărat că Gheorghe Falcă în tinerețile sale a făcut ceva cursuri prin SUA, fiind chiar impresionat de câte a învățat el acolo despre tactici și strategii, ne vine totuși destul de greu să credem că ar fi fost în spatele acestui joc complicat și parșiv în același timp.

  Dar, ca să fim sinceri până la capăt, nu putem exclude nici această variantă, despre omul nostru de la Brucxelles putem spune multe rele, dar nu și faptul că nu ar avea viclenia și inteligența necesară unui astfel de joc.

  Că nu știe să scrie și să vorbească corect românește, că este vanitos și autoritar, că este venal fără să devină deocamdată penal, toate astea pot fi adevărate chiar dacă îi atribuim viclenia necesară elaborării și regiei din umbră al acestui scenariu.

  Aceste distincții nu sunt de dragul artei, sunt importante pentru viitor.

  bibart bilcea

  Fiindcă dacă scenariul a fost cel al intervenției externe, de sus, chiar oculte în favoarea lui Bibi, asta înseamnă de fapt o contestare a puterii lui Falcă, practic începutul sfârșitului pentru el și puterii sale absolute de la Arad. Grav e că această contestare și schimbare în cele din urmă nu va veni, dacă va veni, din partea arădenilor, a alegătorilor care s-ar fi luminat și săturat de metodele sale profund nefavorabile urbei și nu numai, ci din interior, fiind de fapt o luptă pentru putere și control ca oricare alta din culisele unei puteri corupte.

  Dar, oricum, este varianta mai de dorit, reprezentând în cele din urmă o breșă în dictatura malignă mascată din ce în ce mai greu al omului care stă mai mult prin Aradul Nou decât la Bruxelles.

  Pentru că acceptând varianta că în spatele acestor machiavelisme se află Gheorghe Falcă, viitorul nu arată prea bine. Înseamnă că omul e betonat în putere mai tare ca stâlpii pe care îi pune Tehnodomus pe nenumăratele sale șantiere arădene, ceea ce mai înseamnă că doar arădeanul prin vot poate provoca schimbarea.

  Apropo de această schimbare, din păcate nici aici nu stăm prea bine. Chiar dacă încet-încet candidații ies la suprafață ca bursucii după ploaie, în afară de asta, mare lucru nu fac. Fifor strânge semnături pentru pensii mai mari, Lupaș se fotografiază cu Măduța, iar Sergiu Vlad cu doctorul Wiener.

  Dintre candidați doar Sanyi Mészár se frământă năprasnic, încercând să se vadă cu UTA în prima ligă. Până atunci nu prea are de ce să iasă în campanie, în fond cu UTA calificată altfel ar arăta toată povestea.

  Numai că aseară s-a verificat din nou regula acestui play-off de calificare: acasă nu poți învinge, poți obține cel mult egalul. UTA ieri nu a reușit nici asta cu Rapidul, așa că mai așteptăm, sperând ca regula să funcționeze și la Pitești, acolo unde arădenii joacă ultimul lor meci din play-off.

  116208105 757584798329276 7098426462782926398 n 1

  Iar în încheiere nu putem să nu ne exprimăm simpatia pentru Sergiu Bîlcea, cel care, pus la rece deocamdată, retrogradat, ca să rămânem la fotbal, s-a exprimat din nou omenește după mult timp, deplângând pe FB eșecul oarecum previzibil al UTA-ei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Lupta interna e specifica oricarui partid.Mai interesant ar fi cu ce raman aradenii din toata povestea. Deocamdata a fost inlocuita o nulitate cu un zero.
   Speram ca aradenii vor avea puterea sa schimbe cu votul lor actuala clica.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.