joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A început „jecmăneala” la contractele de gunoi ale societăților comerciale din Arad! Patronii se revoltă și nu vor să semneze

    de Alin Olteanu | 16 februarie 2018, 8:44 AM | Știri Arad

    14

    Reprezentanții societății Retim se duc „peste” patroni și vor să îi oblige să semneze contracte „ireale”, pentru ca timișorenilor să le iasă socoteală de profit

    Teoretic din 23 aprile vom avea altă firmă care va ridica gunoiul arădenilor din zona 1 a A.D.I. Deşeuri, megaproiectul născut ca idee pe vremea lui Matula, început în era Ioţco-Drăgano-Ţoleană şi pus în aplicare în era Arghiro-Iustiniano-Bâlceană.

    Demarat în în vremuri demult apuse ( anul 2007), proiectul începe să îşi arate colţii. E deja în linie dreaptă, iar ultimul ofertant declarat câştigător face contracte. Ne referim la RETIM Timișoara. Corect până aici. Dacă la populaţie e clar, se va plăti după numărul de persoane declarate pe proprie răspundere diferenţiat în funcţie de unde stăm la oraş sau la ţară, adică  2,62 lei în mediul rural şi 7,02 în urban, fără T.V.A, acum problema însă se pune asupra modalității în care se comportă noul operator în relaţia cu agenţii economici, cărora le impune, nici mai mult nici mai puțin, să contracteze o cantitate minimă de 1,5 metri cubi de gunoi! Asta în condiţiile în care un metru cub de gunoi costă 122 de lei fără T.V.A. Acest lucru ne-a fost sesizat de către mai multe societăţi din zona 6 Vânători, dar şi de pe calea Timişorii, semn că practica este unitară.

    În perioada următoare ne vom adresa conducerii RETIM pentru a ne lămuri dacă cele sesizate sunt adevărate şi, dacă este adevărat, le vom cere să ne comunice care este modalitatea sau algoritmul prin care se ajunge ca un banal chioşc de ziare să plătească minim 183 de lei fără TVA pentru gunoiul care în multe cazuri nu este mai mult de două pubele pe lună, adică 0,48 metri cubi.

    Fiindcă în aceste zile un agent de la RETIM umblă prin oraș pe la societăți și le cam amenință că trebuie să semneze contractul, mai lansăm public niște întrebări: este adevărat că tot agenţilor economici li se percepe o chirie pentru pubelele care urmează să le fie acordate pentru colectare selectivă la tariful de 5,4 lei/lună pentru fiecare pubelă. Cine a stabilit acest tarif? A fost licitat sau s-a stabilit de către operator? Pubelele care se vor pune la dispoziţia firmelor sunt cele achiziţionate de către A.D.I. sau sunt achiziţionate de către RETIM? Şi, nu în ultimul rând, o întrebare comună pentru A.D.I şi RETIM: este adevărat că s-a solicitat într-o şedinţă recentă a membrilor A.D.I.  (U.A.T,-urile din zona I altele decât oraşul Arad  mai precis cele din zona rurală) cumpărarea de pubele pe banii primăriilor pentru a se acorda acestea ulterior populaţiei în numele RETIM?

    Revenim! dar, subliniem, atenție la ce semnați!

    P:S. Se nasc câteva suspiciuni cel puţin rezonabile asupra modalității de stabilire a acestui tarif unic: cum, spre exemplu, o persoană din Secusigiu plăteşte mai puţin ca una din Arad – ne referim la persoane fizice -, adică Aradul unde se transportă şi depozitează tot gunoiul din judeţ şi nu numai?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Am mai intervenit pe subiect si revin ….
      1. In ce masura un contract impus poate reprezenta vointa libera a uneia din parti. Daca nu este legal sa impui atunci contractele sa se semneze doar de cei care le doresc, ceilalti sa nu fie obligati fiindca daca sunt obligati sa le semneze atunci nu mai este vorba de un contract ci de un act administrativ si daca este act admininistrativ atunci, iarasi, nu trebuie semnat.
      2. In art. 135, alin.1 din constitutia se spune ca economia este una de piata cu libera concurtenta si tot tacamul. In legea 21 pentru interzicerea practicilor anticoncurentiale (expresie a unei directive europe, obligatorii conform tratatului de aderare, obligatoriu conform unui alt articol din constitutie), se desprinde o idee de maxima importanta: monopolurile nu trebuie tolerate. In realitate in Arad monopolurile sunt nu numai tolerate ci chiar sunt inventate si constituite de stat, de reprezentantii cetatenilor pentru ca astfel, ilegal, sa-i mulga pe cetatenii pe care-i ”reprezinta”. Mie mi se pare ca am fost tradati de asa zisii nostrii reprezentanti, iarasi si iarasi si iarasi … pentru un comision care nu va putea fi niciodata demonstrat asa cum nu s-a putut demonstra niciodata averea politrucilor milionari. Este fenomenul in care politicianul este ca o matroana de bordel, grasa de la comisioane …. dar, stupoare, este fata mare, cu certificat medico-legal, la fel ca dealtfel toate fetele din stabiliment. Romania este tara bordelurilor cu virgine cu vechime in munca.
      3. Cum nu reuseste lumea si ma refer la oameni in general, la firme si chiar si la ziaristi sa sesizeze diferenta intre un serviciu public si unul privat. Colectarea si transportul deseurilor menajere ale persoanelor fizice, ale familiilor si chiar si a societatilor comerciale sunt produse, apartin, sunt ale lor, …. adica nu ale statului. Statul ar trebui (primaria fiind tot statul roman, ANRSC tot statul roman etc.) sa se limiteze sa contracteze gunoiul lor, care le apartine lor si nu al oamenilor. SAtatul ar trebui sa stabileasca conditiile in care se poate face transportul si colectarea deseurilor si in nici un caz sa stabileasca ”cine” face acest lucru.
      4. daca este vorba de colectarea si transportul deseurilor mele atunci este vorba de un serviciu care se presteaza de un operator privat si care fiind un raport juridic intre doi privati, exclude statul din negociere si mai mult exclude statul, care nu este parte in acest contract de a stabili cantitatile de deseuri dupa principiul de drept care dateaza de cateva mii de ani si care este valabil in absolut toate tarile civilizate: ”res inter alios acta aliis neque nocere neque prodesse potest”, care se traduce prin: In raporturi juridice dintre parti nu se pot stabili prevederi care sa profite sau sa dauneze unui tert. Se chema principiul relativitatii actului juridic. In cazul de fata abuzul este de maxima grosolanie prin aceea ca un tert stabileste clauzele din contractul dintre doua parti. Absolut nelegal, comunist, abuziv, nedemocratic s.a.m.d.
      Dupa caum ziceam anterior, acuma vom vedea in ce masura sunt aradenii vaci de muls sau oameni liberi!
      Va puteti imagina un judecator care sa fie chemat sa sanctioneze, in baza unei HCLM Arad, o parte dintr-un contract care Nu vrea sa fie partge in contract …. Deja rad, nu fiindca este ridicol, cu toate ca este si sanctionarea unei persoane ca nu respecta o clauza contractuala dintr-un contract la care nu este parte. Ma refer la ridicolul total care va veni, cu siguranta, in momentul in care se va gasi un astfel de judecator – sigur va aparea si asa ceva.
      Pentru astfel de judecatori merita sa iesi in strada si sa rezisti in frig. Pentru ca astfel de judecatori sa nu poate fi trasi la raspundere, merita sa rezisti in frig.

      +27 voturi
      +1
      -1
    2. Cel mai bine e sa intrebati direct ADI. Ei sigur pot (daca si vor) sa va raspunda la toate aceste intrebari si la altele. Ar fi bine sa scrieti un articol in urma unor discutii si cu Retim si cu ADI despre viitoarea situatie a salubrizarii. Am auzit tot felul de variante, dar la ora asta eu nu stiu clar ce o sa fac cu gunoiul. Unde il pun, unde il duc (am citi in presa ca vor fi si platforme stradale). Il pot duce oriunde, sau fiecare zona are containerul ei? O sa primim pubele de la Retim, sau nu? Ce fel de pubele, ca am inteles ca se colecteaza selectiv gunoiul.
      ADI-ul, despre care s-a mai scris in ziar, precum si Retim ar trebui sa informeze populatia.

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Nu stiu la ce va referiti cu faptul ca la Secusigiu se plateste mai putin ca la Arad, adica daca e de bine sau de rau. Ideea e ca atat la Secusigiu, cat si la Arad se va colecta la fel, fara deosebire, din casa in casa unele deseuri si de pe platforme altele, dar la Arad (respectiv la oras) se plateste dublu si ceva, pentru acelasi serviciu. De ce? Pentru ca cei de la tara sunt mai saraci? La Vladimirescu de ex. sau la Livada se colecteaza ca in Arad, dar se plateste la jumatate. Nu poti sa spui ca cei care si-au facut vile pe acolo nu pot suporta un tarif ca la oras. De ce e diferenta asta?

      +6 voturi
      +1
      -1
    4. Acest model de contract este un exemplu de cum au înțeles politicienii, de după 1989, economia de piață. Ne bagă pe gât o firmă de casă la care suntem obligați să apelăm. Degeaba este arestat în SUA unul din patronii de la Polaris ? Câți ani a strâns Polaris gunoiul în Arad ? De ce nu impune CLM Arad niște condiții generale și să lase mai multe firme să strângă gunoiul, generând concurență ? În acest fel arădenii să poată alege cu cine să semneze contractul, în funcție de ofertă (tarif, perioadă contractuală … etc). Peste vreo lună poliția locală va cere agențiilor economici să prezinte contractul de salubrizare, mai ales că este obligatoriu pentru obținerea autorizației anuale de funcționare …. parcă am mai văzut filmul asta … de vreo 30 de ani … parcă nu ne mai trezim din coșmar

      +2 voturi
      +1
      -1
    5. Dacă o firma privată face un serviciu unei persoane fizice și acelas serviciu unei firme, prețul care trebuie plătit , neaparat trebuie sa fie acelas.
      Primăria prin consiliul local sau consiliul județean trebuie sa stabilească clauzele din acel contract după niște consultări cu cei implicați .

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Din păcate se pleacă de la principiul că persoanele juridice au mai mulți bani decât persoanele fizice și pe lângă asta mai pot și deduce cheltuielile. Pe acest principiu și primarul Falcă a cesionat casa în care locuiește către firma pe care o deține împreună cu soția lui (Pro Arhitectura). Am specificat ”împreună cu soția lui” deoarece ei au un caz mai special/deosebit, unul pe la doctor celălalt pe unde poate

        +3 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.