joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încep trei proiecte, simultan, în centrul Aradului: reabilitarea parcărilor dintre blocuri, platforme subterane pentru gunoi și iluminat cu Led

    de Raluca Medeleanu | 22 iunie 2018, 11:44 AM | Administraţie

    0

    Primarul Gheorghe Falcă a semnat joi un contract de aproximativ 2 milioane de euro cu firma austriacă PORR pentru a realiza Regenerarea Urbană în partea centrală a orașului. Se plănuiește asfaltarea mai multor curți de blocuri în vederea amenajării unor parcări, reamenajarea trotuarelor și spațiilor verzi și realizarea canalizării pluviale.

    Curțile unde se va interveni sunt cele din spatele blocurilor de pe Bulevardul Revoluției și de pe străzile I.C. Brătianu, A. Mureșan, I. Grozescu, T. Vladimirescu, Ștefan Augustin Doinaș, Cloșca, Ghe. Popa de Teiuș, Banu Mărăcine, Barabas Bela, Piața Spitalului, Aleea Făget, Mucius Scaevola, Dornei și Aleea Postavului. 

    Pe această cale, proprietarii de garaje din zonă sunt atenționați că în curând vor fi înștiințați în vederea demolării garajelor aflate pe spațiul public.

    parcare intre blocuri

    (exemplu de parcare rezidențială amenajată)

    Primăria anunță că, în total, lucrările se vor efectua pe o suprafaţă de 22.555 m2 destinată parcării autovehiculelor, 2153 m2 trotuare amenajate, canalizarea pluvială va fi realizată pe o lungime de 1614 ml, spaţiile verzi amenajate pe o suprafaţă de 2778 mp. Vorbim deci despre 11 cvartale reamenajate, care vor conține 569 locuri de parcare.

    Este important de menționat că primarul a specificat că în momentul în care aceste parcări rezidențiale vor fi finalizte, locurile vor fi atribuite locatarilor printr-o licitație (cine oferă mai mulți bani, câștigă locul), iar fiecare familie dintr-un bloc va avea dreptul să liciteze doar pe un singur loc, astfel că dacă o familie are două sau trei mașini, va avea dreptul să-și închirieze loc doar pentru o mașină, iar restul mașinilor… să le parcheze unde găsește loc.

    Gunoaiele vor fi „aruncate” în subteran

    platforme subterane de reciclare a deseurilor

    (exemplu de platformă subterană de colectare selectivă a deșeurilor. Stânga – pubelele sunt în subteran. Dreapta – pubelele sunt ridicate la sol pentru a fi golite)

    Un alt proiect care se va derula în același timp cu cel amintit mai sus, tot în centrul orașului, este cel de introducere a platformelor subterane de colectare selectivă a deșeurilor. Ce înseamnă acest lucru? Explicat cât mai simplist, fiecare grup de blocuri va avea o platformă cu patru dispozitive de colectare, iar gunoiul aruncat selectiv în acestea va ajunge în câte o pubelă separată, aflată în subteran. Firma de salubritate, când va veni să ridice gunoiul, va eleva ca printr-un „lift” aceste pubele la nivelul solului, le va goli, iar apoi acestea vor coborî înapoi în subteran. Curțile de blocuri care au un număr mai mare de locuitori vor avea două în loc de o platformă, astfel fiind vorba de 8 în loc de 4 pubele subterane.

    Firma cu care s-a semnat contract pentru realizarea acestei lucrări este Euritech din Oradea.

    Centrul Aradului va fi iluminat în totalitate prin LED, o sursa de iluminat eficientă și economică prin costurile de mentenanță reduse

    iluminat led

    (exemplu de iluminat public prin LED, sursa: aiudinfo)

    Proiectul municipalității de a introduce în întregul oraș iluminat public prin LED a început încă de anul trecut (municipalitatea are contract cu firma Elba), iar acum primarul Gheorghe Falcă a anunțat că a va începe extinderea acestui tip de iluminat în zona centrală a orașului. Vorbim despre schimbarea stâlpilor de iluminat nu doar pe străzi, ci și în curțile blocurilor.

    Pentru aceste trei proiecte ce vizează centrul Aradului, primarul a afirmat că durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.