sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Incendiu la o anexă gospodărescă în localitatea Adea. Nu sunt înregistrate victime

  de Special Arad | 23 august 2022, 6:59 PM | Știri Arad

  0

  Foto: ISU Arad

  Chiar în acest moment, la Adea, la o gospodărie privată, forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de pompieri Ineu-Garda 2 Chișineu-Criș intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, încadrate cu 8 subofițeri și 2 soldați.

  Incendiul se manifestă cu flacără deschisă la anexa gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 20 de mp, fără risc de propagare la casă sau la vecinătăți.

  Nu sunt înregistrate victime.

  Update

  Incendiul a fost localizat şi lichidat prompt. Focul a afectat acoperișul anexei pe o suprafață de aproximativ 15 mp și camera acesteia cu bunurile aflate în interior.

  Cauza probabilă a incendiului – scurtcircuit la instalația electrică (cablu electric izolat necorespunzător).

  Aparatele electrice, cablurile electrice, prizele şi întrerupătoarele cu defecţiuni sunt surse frecvente de incendiu.

  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiș” al județului Arad reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

  * pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte se apelează la specialişti;
  * nu trageţi de cablul pentru debranşarea unui aparat electric: acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu;
  * nu folosiţi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încălzesc şi există riscul producerii unui incendiu;
  * în cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu;
  * instalați şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  * verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  * dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.