miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Înapoi în trecut… Cartea „Lumea nostalgică a sălașelor de altădată”, scrisă de Liviu Nadiș, a fost lansată

    de Andreea Daniela B. | 24 noiembrie 2022, 4:14 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Astăzi, începând cu ora 12.00, în Sala Festivă ce aparține Primăriei Pecica, a avut loc lansarea cărții „Lumea nostalgică a sălașelor de altădată”, scrisă de Liviu Nadiș.

    Surprinzător, sala a fost plină, semn că lumea a așteptat cu sufletul la gură tipărirea acestei cărți, tocmai pentru că, prin intermediul paginilor sale, revenim la trecut, la bunici și străbunici, la copilăria multora care au trăit în vremea în care sălașul era ca un refugiu, un loc de joacă, un loc în care se întâlneau și povesteau, un loc care, din păcate, a fost ras de pe fața pământului și odată cu el au dispărut și urmele celor ce cândva au trăit acolo.

    Nostalgici, mai mulți dintre cei prezenți au luat cuvântul și au povestit puțin despre amintirile pe care le credeau uitate înainte să citească rândurile scrise în cartea lui Liviu Nadiș, dar și despre legătura lor cu autorul și părerea pe care și-au făcut-o despre acesta, bucuroși cu toții de faptul că Liviu Nadiș a revenit la una dintre vechile sale iubiri, scrisul, și a reușit să îi facă pe munți să simtă că trecutul lor nu va fi uitat, ci va fi cunoscut de generațiile care urmează.

    Personalitatea notorie a autorului, precum și titlul cărții a atras participarea unui public ales. Liviu Nadiș este inginer, are o vârstă respectabilă și nu trăiește în incertitudine, își vede liniștit de agricultură, meserie respectabilă învățată la Timișoara și practică agricultura de când se știe. Merge conștiincios pe tarlale, unde măsoară adâncimea arăturii, densitatea plantelor, se îngrijește de sănătatea plantelor și a pământului și face calcule și prognoze financiare. Citește și scrie literatură din domeniu fără a fi frământat de probleme existențiale. Trăiește în Pecica despre care spune că este un spațiu cu o istorie scrisă pe pământ bun de pâine. Se mândrește cu familia sa, o fiică doctă în literatură franceză și un fiu specializat în lumea finanțelor, dar și o soție cu talent la pictură. În clipele de răgaz scrie versuri și proză, o pasiune îndrăzneață. Abia în anii din urmă, presat de cei apropiați, s-a hotărât să își publice primul volum de versuri intitulat „Anotimpuri”. Azi avem în față o nouă carte. Curios este faptul că tema sălașelor, un fenomen bine închegat și dezvoltat, este puțin prelucrată științific”, spune Horia Truță.

    „Am scris această carte cu gândul la cei care au fost înaintea noastră, la cei care au muncit pământurile acestea, care pe pământul lor și-au făcut casă și cele necesare pentru a adăposti căruța sau uneltele. Nu sunt de aici, eu vin din Bihor și am îndrăznit să ma apropii de această lume și am avut șansa să mai găsesc oameni care au trăit la sălaș și și-au amintit de părinții și bunicii lor. Pe această cale vreau să le mulțumesc. Pot spune că nu este o cercetare amplă, am discutat cu vreo 10-20 de inși, unii au vrut să apară, alții nu au vrut”, a povestit autorul cărții, Liviu Nadiș.

    Pentru cei ce doresc să o cumpere, cartea va fi disponibilă în curând și online.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.