vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    În ciuda isteriei de pe Facebook, Vladimirescu nu reprezintă un pericol să devină „Beirut”

    de Mihai Todoca | 31 august 2020, 11:45 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Vladimirescu

    1

    Explozia enormă din Beirut se pare că a deschis răni vechi în România. Răni produse în catastrofa de la Mihăilești din 2004, unde în urma unui accident, un TIR care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a explodat curmând viața a  18 oameni (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav.

    Legăm aceste două întâmplări deoarece subiectul nostru tratează exact același subiect: azotatul de amoniu, cel mai cunoscut și cerut îngrășământ chimic, care este produs și depozitat undeva în afara localității Vladimirescu. În apropierea acestuia se află un depozit de butelii, o fabrică de lemn, un depozit Rompetrol cu GPL, un depozit substanțe periculoase, unul de cauciucuri uzate și, bineînțeles, cum e la români, munți de gunoaie. „Tone de azotat de amoniu depozitate direct in soare, similar cu cazul de ieri prezentat la tv cu cei din Galati.” striga un arădean. Unde? Pe Facebook … că acolo se poate striga orice, fără prea multe probe în spate.

    Ca să verificăm, am mers la fața locului, mai exact la firma Archim, în locația fostului Combinat Chimic din Vladimirescu, acolo unde societatea depozitează azotatul de amoniu. Ne-am uitat și cât de „în apropiere” se află de cele enumerate mai sus și putem spune că există o distanță considerabilă față de alte locații de depozitare sau producție.

    Nu am reușit să găsim munții de azotat de amoniu – despre care scriu unii pe Facebook- deși ne-am „lăsat” cam jumătate de mașină pe drumurile care se prezintă într-o stare ca de după bombardamentul de la Ploiești din ’43. Am găsit în schimb firma și am sunat la numărul de fix. Nimic. Pe când să renunțăm la „vânătoare”, am dat de un număr de mobil la care ne-a răspuns tocmai directorul comercial al întregii companii ( fostul combinat chimic Arad, Archim e doar o parte a companiei care se ocupă cu depozitarea îngrășămintelor ), un domn Neamț, inginer de profesie, amabil, care ne-a înțeles doleanța și a ne-a transmis o adresă de mail unde să întrebăm ce avem de întrebat. Adică aceleași lucruri care îi interesează pe arădenii din Vladimirescu și nu numai,  în privința azotatului de amoniu și, mai ales, cât de aproape sau departe suntem de o tragedie.

    Specialiștii ne liniștesc

    Astfel, am luat legătura cu chimist dr. Paul Albu, pentru a avea o părere avizată și obiectivă asupra cazului, care ne-a spus: „Azotatul de amoniu este destul de stabil. Ideea e că, dacă ajunge să se contamineze, că e combustibil sau orice alt compus organic inflamabil și ajunge la o sursă de foc și se supraîncălzește, undeva între 200 și 300 de grade atunci intră într-un proces de descompunere chimică a lui (adică explodează n.aut.). În momentul acela el se transformă în compus volatil, fiind și într-un spațiu închis, e clar că se crează o presiune. Atunci este o problemă. Dar repet, doar dacă ajunge ajunge o sursă de foc deschisă la el și este contaminat cu un produs volatil, chiar dacă într-un procent mic.”

    L-am întrebat ce se întâmplă dacă sunt lăsați, așa cum am văzut pe alte canale media, sacii cu azotat de amoniu afară în soare. Ne-a răspuns că nu este ideal: „Bineînțeles nu este o condiție ideală, dar nici nu este tragic. Sunt maxim câteva zeci de grade, iar el (azotatul de amoniu n. aut) după cum am spus, este destul de stabil. Dar există un pericol să fie contaminat din neatenție”.

    Precizări din partea Agenției pentru Protecția Mediului Arad

    Am întrebat și la Agenția de mediu dacă firma identificată de noi deține o autorizație în baza căreia poate depozita azotat de amoniu. Răspunsul a venit destul de repede și spunea că : „În baza de date APM Arad figurează doar o singură societate care depozitează azotat de amoniu în zona sus menționată și pentru care s-a emis Autorizația de mediu cu nr. 9565 din data de 08.02.2012, titular ARCHIM FERTIL SRL”.

    Mai mult decât atât, cu ajutorul unui cititor am dat și peste fișa cu datele de securitate a azotatului de amoniu care întăresc cele spuse de chimistul contactat de către noi (vezi pdf mai jos).

    Astfel că… am ajuns la concluzia că mai mult este vorba de reiterarea pildei drobului de sare. Ne-am permis să glumim deoarece conform informațiilor noastre, în poză nu este vorba de azotat de amoniu ci de… uree.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.