vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Impozitarea bacșișului, un rateu. Statul a încasat de trei ori mai puțin decât se aștepta

  de - | 22 februarie 2024, 9:22 AM | Naţional

  0

  Statul a încasat din impozitul pe bacșiș de trei ori mai puțin decât se aștepta, respectiv 29,1 milioane de lei, față de peste 95 milioane de lei cât estimase.

  ANAF a transmis pentru Economedia valoarea totală a sumelor declarate drept impozit pe bacșiș în declarațiile aferente lunilor ianuarie-decembrie 2023 a fost de 29,19 milioane de lei.

  Amintim că din 1 ianuarie 2023, Executivul a introdus o nouă impozitare pentru banii primiți sub formă de bacșiș, prin care se estima că se vor colecta 95 de milioane de lei, însă suma reală nu se ridică la așteptări.

  Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la începutul anului 2023 până în luna noiembrie, statul a colectat o sumă de doar 26 de milioane de lei prin intermediul noii impozitări pe bacșiș.

  În primele șase luni ale anului 2023, statul a colectat doar 6 milioane de lei. Jumătate din această sumă provenea însă de la impozitele plătite de restaurantele și barurile din București, iar cele mai mici taxe au fost încasate de unitățiile HoReCa din județele Vaslui, Sălaj și Tulcea.

  Impozitarea bacșișului a fost setată la 10% din suma încasată de restaurante sau baruri, iar Executivul a decis să impună aplicarea acesteia încă de la finele anului trecut, începând cu anul 2023, iar astfel, de la data de 1 ianuarie 2023, firmele au fost obligate să facă modificări majore la bonurile lor fiscale și să evidențieze distinct pe bon sau pe notă de plată bacșișul.

  Suma colectată ca urmare a introducerii acestei taxe a fost considerată venit cu reținere la sursă, iar odată ce este plătită, banii sunt distribuiți atât spre angajator cât și spre angajați.

  În plus, deși legea susținea că nerespectarea acestor reguli duce la aplicarea de amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, majoritatea restaurantelor și a barurilor încă nu au făcut modificările necesare pentru a acita acesta sume, în special când bacșișul este plătit cash. Atunci când această sumă este achitată cu cardul, nota de plată menționează clar care este suma achitată pentru serviciul prestat, și care este suma aferentă bacșișului, numit de multe ori „tips” în industria alimentară și HoReCa, notează adevărul.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.