miercuri, 16 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Hub cultural mARTA: consultările publice conturează viziunea noului centru cultural. Ce au propus, până acum, arădenii

    Hub cultural mARTA a început în toamna anului trecut dezbaterile publice pe tema reabilitării și reconversiei fostei fabrici de mașini, în vederea identificării nevoilor comunității arădene, respectiv conturarea viziunii pentru un nou centru dedicat promovării artelor, tradițiilor și creativității locale. Au fost trei consultări publice: la prima au participat potențiali parteneri din mediul economic, la a doua, reprezentanți ai unor ONG-uri și la a treia, arhitecți arădeni. La fiecare întâlnire au fost schițate câteva propuneri interesante, ne-a declarat Ovidiu Balint, directorul Hub cultural mARTA. Urmează, în următoarele două luni, întâlnirile cu elevii și studenții arădeni.

    „Facem aceste consultări ca să vedem exact care este cererea spre care să ne îndreptăm. În mare, cam știm, dar uite că aceste consultări scot la iveală și alte nevoi ale cetățenilor, ale populației sau ale diverselor sfere”, a declarat Ovidiu Balint la solicitarea Special Arad, dezvăluindu-ne câteva dintre propunerile venite până acum.

    Reamintim, la întâlnirea cu antreprenorii din noiembrie (vezi aici), principala sugestie a fost crearea unui spațiu de coworking pentru companii private, însemnând diverse activități corporatiste, de la teambuilding la întâlniri cu parteneri de afaceri sau colaboratori externi, intercalate inclusiv, dacă va fi cazul, cu viitoarele activități artistice oferite de Hub cultural mARTA. „Noi am prevăzut un asemenea spațiu, dar nu cu dedicație precisă, deci e foarte binevenită propunerea”, a menționat directorul instituției.

    Pe lângă oferirea spațiului pentru astfel de întâlniri, agenții economici se vor putea folosi și de serviciile de cazare și de ospitalitate (catering) oferite de Hub mARTA. Viitoarele servicii de cazare au fost gândite pentru invitații Hub-ului cultural mARTA, dar vor putea fi și închiriate.

    Planuri concrete - dezbatere publică - Casa MARTA (4)
    (simulare)

    „De exemplu, vom avea un workshop realizat de un regizor, de un compozitor sau de un muzician și atunci, în loc să-l cazăm la un hotel, îl vom caza în spațiile deținute de Hub mARTA. Deci vor fi câteva camere de utilitate imediată pentru oaspeții Hub-ului, dar nu numai pentru ei, ci și pentru oaspeții altor instituții de cultură (n. red. – sau companii private) care vor aduce colaboratori externi. Ar fi mai ieftin pentru toată lumea și, în același timp, o sursă de venit pentru Hub mARTA”, ne-a spus Ovidiu Balint.

    „Surprinzător de mulți participanți” din partea ONG-urilor

    Circuite și activități pentru cei cu deficiențe de vedere, energie verde, reciclare artistică și artizanat local – printre principalele propuneri.

    La a doua întâlnire, cu ONG-uri din municipiu și județ, din sfera socială și culturală, au fost „surprinzător de mulți participanți”.

    „Am avut niște solicitări foarte interesante, care erau prevăzute în studiul DALI, dar în Tema de Proiectare trebuie specificate foarte clar și anume asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în toate spațiile Hub-ului, eventual cu realizarea unor circuite dedicate”, ne-a spus Ovidiu Balint.

    Dincolo de pante de acces pentru cei imobilizați în scaun cu rotile, prevăzut în proiectul inițial, se vor face, la solicitarea unor ONG-uri, circuite pentru nevăzători, precum și activități specifice, respectiv posibilități de exprimare artistică, cum ar fi, de exemplu, tipărirea unor cărți în varianta Braille sau proiecții de filme cu căști în care acțiunea este explicată suplimentar pentru cei cu deficiențe de vedere, cum a fost în cadrul festivalului FARAD, în 2017, la proiecția filmului „Notes on Blindness”.

    Tot la dezbaterea publică cu asociațiile nonguvernamentale s-a discutat despre asigurarea sustenabilității proiectului reabilitării fostei fabrici de mașini, adică generarea de energie verde pentru consumul clădirii, precum și utilizarea materialelor de construcție prietenoase cu mediul înconjurător și recuperarea și refolosirea materialelor rezultate din lucrarea de reabilitare (în instalații artistice, de utilitate decorativă sau chiar practică).

    Planuri concrete - dezbatere publică - Casa MARTA (3)
    (simulare)

    De asemenea, s-a propus producția și comercializarea obiectelor artizanale și suveniruri cu și despre Arad. „Noi oricum aveam de gând să facem și un magazin de suveniruri, dar ideea e să implicăm și artizanii din Arad și micii producători de obiecte promoționale de fapt, dar care țin și de latura turistică”, a declarat Ovidiu Balint pentru Special Arad, menționând că unul dintre obiectivele Hub-ului cultural mARTA va fi turismul cultural.

    Din cca. 15 ONG-uri care au participat la dezbatere, două au manifestat interesul pentru o colaborare mai strânsă. „Ne-am și ales cu doi ambasadori ai Hub-ului în urma întâlnirii cu ONG-uri. Asta înseamnă că ne promovăm reciproc. Unde au ei activități în domeniile lor, promovează activitățile Hub-ului și, în același timp, ne pot aduce parteneri sau viitori colaboratori”, a spus Ovidiu Balint.

    Idei pentru design interior de la arhitecți. Urmează întâlnirile cu elevi și studenți

    La a treia dezbatere organizată de Hub cultural mARTA, în parteneriat cu arhitectul-șef al Aradului, au participat – din nou, „surprinzător de mulți” – arhitecți arădeni. Interesul lor principal, desigur, a vizat reabilitarea clădirii. Au venit propuneri mai ales pentru design interior, pentru amenajarea Muzeului Tehnicii și Tehnologiei și a sălilor multifuncționale.

    Planuri concrete - dezbatere publică - Casa MARTA (5)
    (simulare)

    Reamintim și faptul că finanțarea europeană în valoare de 6.950.000 euro (prin Programul numit „Noul Bauhaus European”) este deja bătută în cuie. În cadrul aceluiași program european, alături de Arad, primesc aceeași finanțare și orașele Timișoara, Deva și Reșița, cu proiecte similare.

    Finanțarea proiectului „New European Bauhaus” prevede, în cazul Aradului, reabilitarea exterioară și interioară a fostei fabrici de automobile MARTA de pe Calea Aurel Vlaicu. Ceea ce nu intră în proiect sunt dotările (mobilier, instalații de sonorizare, lumini, echipamente electronice etc.).

    Proiectul Hub-ului cultural mARTA se află, în prezent, în faza de elaborare a „Temei de proiectare” (pentru asta sunt organizate dezbaterile, cerute în mod expres, de altfel, în program). Propunerile de până acum au fost introduse deja în proiect și au fost predate Direcției Tehnice din cadrul Primăriei.

    După finalizarea Temei de proiectare, urmează lansarea licitației pentru proiectare și execuție și publicarea Ghidului de finanțare de către ADR Vest.

    Directorul Ovidiu Balint speră că în toamna acestui an să apară deja schelele pe clădire. Este de o importanță capitală, de altfel, ca lucrările de reabilitare să fie finalizate în termen, până în 2029. În caz contrar, există riscul ca finanțarea europeană de 6.950.000 euro să fie pierdută.

    Momentan, pregătirile necesare sunt în grafic, dezbaterile publice fiind prevăzute chiar pentru această perioadă a anului.

    „Continuăm seria de consultări, trecem la o altă fază. Vrem să mergem în toate liceele, să prezentăm proiectul, atât al Hub-ului cultural mARTA, cât și proiectul New European Bauhaus și să vedem ce nevoi au elevii, ce propun ei”, ne-a spus Balint.

    Deocamdată cu trei licee arădene s-a stabilit data întâlnirilor: 10 februarie (ora 12:00) la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, 13 februarie (ora 12:00) la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și 25 februarie (ora 10:00) la Liceul Național de Informatică din Arad.

    Vor urma apoi, cel mai probabil în martie, dezbateri și cu studenții celor două Universități arădene.

    Pe de altă parte, în cadrul colaborării cu cele două universități, se vrea și înființarea unei Case de Cultură a Studenților în viitoarea clădire Hub mARTA, după cum s-a precizat la prima dezbatere publică.

    Un alt proiect care avansează: autobuzul turistic MARTA

    autobuz MARTA

    Tot în contextul colaborării cu studenții arădeni, Ovidiu Balint a spus câte ceva și despre construirea autobuzului turistic Westinghouse-MARTA, un proiect separat de „New European Bauhaus”, finanțat de Primăria Municipiului Arad, pentru care suma alocată se ridică la 500.000 lei. Procedurile de achiziție au început deja în toamnă, costul serviciilor „de proiectare pentru Autobuz cu aspect retro” fiind de 139.353 RON, iar furnizarea șasiului cu motor electric și a bateriei, 238.800 RON.

    Citește și: Reconstrucția autobuzului turistic MARTA e în linie dreaptă · Special Arad

    Autobuzul turistic MARTA – simulare digitală:

    „Avem deja un parteneriat început, care funcționează chiar foarte bine, cu Facultatea de Design din cadrul Universității Aurel Vlaicu, pentru autobuzul supraetajat, pe care am început să-l construim”, ne-a spus directorul Hub cultural mARTA.

    Studenții de la Design se implică în concepția tuturor obiectelor montate pe autobuz, de la scaune până la mânere, volan și jantele roților.

    Se dorește o alură retro a viitorului autobuz turistic, însă va avea un aspect, de asemenea, modern, actualizat. În locul panourilor publicitare montate pe autobuz, cum erau pe vremuri, vor fi panouri LED discrete, făcând publicitate, în primul rând, companiilor care se implică pro bono în construcție.

    Oricine poate să vină cu idei și sugestii pentru Casa MARTA!

    propuneri Hub cultural mARTA - New European Bauhaus

    Pe lângă dezbaterile publice, Hub cultural mARTA oferă arădenilor să vină cu propuneri și online, completând chestionarul pe site-ul hubmarta.ro.

    „Dragi membri ai comunității, dorim să vă invităm să participați la conturarea viziunii pentru un nou centru dedicat promovării artelor, tradițiilor și creativității locale. Suntem interesați să aflăm ideile și sugestiile voastre despre cum acest spațiu poate deveni un loc vibrant și inclusiv pentru noi toți. Cum vă imaginați că puteți contribui? Ce activități sau inițiative ați dori să vedeți aici? Haideți să construim împreună un hub cultural care să reflecte sufletul comunității noastre!”, se anunță pe website.

    Deocamdată, instituția nu a primit nicio astfel de propunere din sfera civilă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Lasă ,cetatene, nu te amari. Vine idolul tau, zis și Dilimache, și va trece la fapte. Tocmai ne-a spus că va construi un canal între Marea Neagra și Marea Caspică. Viabil și de graba realizabil. Asa-i că-l crezi?
      Aștept să dea în circulație și tunelurile dacice.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Această Marta nu este niciun Pub cultural este un tocător de bani Publici și proiecte care nu se vor desfășura niciodată acest Balint este mâna dreaptă a lui Falcă care a mai găsit încă un mijloc de a sustrage niște bani publici pentru pușculița lor nemăsurată

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Va dati seama despre ce suma citim? 7 mil de euro pt o constructie gata ridicata care urmeaza sa fie amenajata ca si sali de diferite evenimente culturale, nu sectii neurochirurgie, laboratoare geneva, nu sectii de cercetare moleculara, ci sali de betii si evenimente. Un (cenzurat de redacție) ca balint pus pe functie politica, firme de casa si eternul mafiot ghita.
      Asta e romania! Asta e aradul fruntas la posibila actiune de deturnat bani publici.
      Parchetul doarme. Nicio sesizare din oficiu, nimic. Tacere. Oare care e firma de arhitectura pt proiectare? :))

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.